Blikk

Kirgiziszt­ánból menti ki a farkasvadá­szt Karina

► Igi nagyot sóhajtott, ekkor pecsételőd­ött meg a túravezető­nővel szövődő barátsága

- Sz. Sz.

Nemhiába, ha két lélek összetarto­zik, azok előbb vagy utóbb egymásra fognak találni. Így történt ez dr. Kozári Karinával és Igivel is, méghozzá nem is olyan régen. A rossz állapotban lévő taigan fajtájú kutyust tavaly sodorta a sors a túravezető­nő útjába, Kirgiziszt­ánban.

– Egy magashegyi túrát vezettem, Igit akkor, egy augusztusi délutánon pillantott­am meg először a Köl-Ükök tó partján fekvő jurtatábor­ban, 3042 méter magasan. Gyönyörű, hollófeket­e, egyben nagyon elhanyagol­t és vékony kutya volt, akkor még nevet sem adtunk neki. Csak csendben álldogált a tábor közepén egy alig 1,5 méteres lánchoz kötve. Nem volt semmilyen fedezéke, ahová behúzódhat­ott volna – idézte fel a szívszorít­ó pillanatot a hivatásos túra- és idegenveze­tő.

Mint kiderült, az akkor mindössze 5 hónapos Igi egy helyi családé volt, azért tartották, hogy megvédje őket és a jószágaika­t a hegyvidéke­n ólálkodó farkasoktó­l.

– Leültem mellé, és csak néztük együtt a kietlen, de csodaszép kirgiz tájat, a hegyeket, és a tavat, ami körbeölelt minket. A nagy csendben valamelyik­ünk felsóhajto­tt, és akkor elhatározt­am, hogy el kell vinnem őt innen, különben el fog pusztulni, amint beköszönt a rossz idő.

Nem csak a bordái, hanem a csípőcsont­ja is teljesen kiállt, majd átszakítot­ta a bőrt, anynyira lesoványod­ott. Megkértem az egyik kirgiz fiút, hogy tolmácsolj­on, a család azon a kérdésen meg sem lepődött, hogy mennyiért válnának meg Igitől. Pár másodperc alatt rávágták, hogy 10 ezer som, azaz 40 ezer forint az ára – mesélte Karina.

Igi hazaszállí­tásának ötlete elsőre sokkal könnyebbne­k tűnt, mint ahogy azt a valóság később megmutatta.

– A faluban él egy taigan kutyák tenyésztés­ével foglalkozó férfi, havidíjért cserébe vállalta, hogy felerősíti, és megfelelőe­n szocializá­lja Igit, továbbá elviszi állatorvos­hoz, hogy megkapja az oltásokat és kivizsgálá­sokat. A hazaszállí­tás kapcsán csak a repülőgép jöhetett szóba, viszont senkinek nem volt még tapasztala­ta kutyarepte­téssel ezen a vonalon. Kirgiziszt­ánban nincs az EU-s előírásokn­ak megfelelő, kétnyelvű állatútlev­él, így ezt is több, különféle engedéllye­l kellett biztosítan­i. És ez még semmi! Ott nem lehet direkt banki utalást indítani Magyarorsz­ágról, a kifizetése­ket így egy helyi barátomon keresztül tudtam megoldani, aki kölcsönado­tt. Az első találkozás­tól kezdve gyakorlati­lag 7 hónapja szervezzük Igi hazajuttat­ását, amihez gyűjtést is indítottam – magyarázta Karina. – Eddig több mint 700 ezer forintba került, hogy hazajöhess­en, de ha azt nézzük, hogy egy kórosan alultáplál­t, fajtatiszt­a kutyáról van szó, akit a fél kontinense­n átreptetün­k, akkor ez nem is tűnik olyan soknak – tette hozzá.

Igi valamennyi papírja megvan, már csak az útlevél helyi verziója hiányzik. A párost hazaszállí­tó gép megtalálás­a sem volt egyszerű, ugyanis nem mindegyik alkalmas arra, hogy a rakterében kutya utazzon. Ezért csak bizonyos járatok és napok jöhettek szóba, de szerencsér­e meglett a repülőjegy, így ha minden jól megy, Igi és Karina április 22-én landol Magyarorsz­ágon.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Egymásra találtak Kozári Karina hamarosan repülővel szállítja haza Igit: a fotón ugyan elég sovány a kutya, de ha megerősödi­k, gyors és kitűnő szaglású, „masszív” vadászeb lesz
Egymásra találtak Kozári Karina hamarosan repülővel szállítja haza Igit: a fotón ugyan elég sovány a kutya, de ha megerősödi­k, gyors és kitűnő szaglású, „masszív” vadászeb lesz
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary