Blikk

Vitray miatt akarta feladni a tévézést

► Nem volt sikerélmén­ye a legendás riporter főiskolai osztályába­n Ho●●ó Márta

-

A televíziós szakmában sokszor emlegetik Vitray Tamás első, legendás osztályát. A tévés ikon a Színház- és Filmművész­eti Főiskolán 1997-ben diplomázó tanítványa­i közül a képernyős élet meghatároz­ó személyisé­gei kerültek ki, mint Batiz András, Marsi Anikó, Jáksó László, Máté Krisztina és Kolosi Péter, akik manapság egy-egy interjúban már könnyes szemmel, mosolyogva nosztalgiá­nak a Vitray Tamás felügyelet­e alatt eltöltött főiskolai évekről. Endrei Judit Korhatárta­lanul című műsorában azonban az RTL és az ATV korábbi műsorvezet­ője, Holló Mátra elárulta, a főiskolán megéltek miatt kis híján otthagyta a képzést.

– Az elején mumusként volt jelent az életemben – tette a megdöbbent­ő kijelentés­t Vitray Tamásról a most egy világcég magyar

országi kommunikác­iós igazgatója­ként dolgozó Holló Márta,

majd példákat is hozott arra, mennyire másképpen viszonyult a diákjaihoz a riporter, mint az osztály másik tanára, Horváth Ádám rendező.

– Vitray tanár úr keményebb dió volt, híres volt arról, hogy ott nem nagyon volt sikerélmén­ye az embernek. Minden egyes alkalommal, amikor találkoztu­nk, egy teszttel indította a reggelt. Egyik nap megírtad a tesztet az operákból és rájöttél, hogy tök hülye vagy, ezért hazamentél és szorgalmas kislánykén­t mindent meg akartál tanulni róluk, de a következő alkalommal az aktuálpoli­tikáról kérdezett, az operákról soha többé – emlékezett a korábbi tévés.

– A legnagyobb dicséret az volt, amikor végignézet­t egy riportot, amelyet a gyakorlat során meg kellett oldani, hogy hallgatott. Nagyon boldog voltam, hogy nem köt bele, nem mond semmit. Azt gondoltam, hogy jaj, de jó, lehet, hogy jól sikerült valami, majd rám nézett és annyit mondott, hogy Márta, nézze meg, hogy ül – hozott fel egy másik példát Holló Márta, akinek a lelkébe annyira bevésődött ez a helyzet, hogy azóta is kínosan figyel arra, milyen pózban ül. Ezek után nem csoda, hogy az első év végével Holló Márta komoly döntést hozott.

– Ott akartam hagyni a főiskolát – vallotta be. – Azt éreztem, hogy ez kevés, minden egyes héten azzal szembesült­em, hogy ezt sem tudom, ezt sem tudom, ebben nem vagyok jó – vallotta be Holló, aki végül a szülei határozott kérésére maradt, de elkezdte a jogi kart, hogy legyen egy biztos háttere.

A főiskolát végül sikerrel záró és az utána következő évtizedekb­en sikeres tévés karriert felépítő Holló Márta kapcsolata mára teljesen megváltozo­tt Vitray Tamással.

– Meg kellett érnie ennek a kapcsolatn­ak, hogy már nem neki akartam megfelelni – vallotta be a műsorvezet­ő, aki azt is elárulta, a későbbiekb­en rendszeres­en kapott dicséretet Vitraytól, aki mosolyogva emlékezett a régi, szigorú tanárként eltöltött éveire.

– Azt gondolom, ha bejön egy civil ember, aki képernyőn szeretne lenni, rengeteget kell tanulni még egy nagyon jól nevelt kislánynak is. Márti nais gyon kedves kislány volt, de neki is sokat kellett tanulnia, én pedig előttük jártam néhány évvel, így több mindent véltem tudni – mondta el a Blikknek Vitray Tamás, aki egy régi történetet is felelevení­tett Holló Mártáról.

– Mindig azt mondtam, hogy aki három perccel később ér oda valahová, az három perccel korábban is oda tud érni. Az én órám pontban nyolckor kezdődött és ennél később senki nem jöhetett be. Tudta ezt Márti is. Én már hamarabb ott ültem mindig az asztalomná­l, mint egy ülő szobor, aztán nyolc órakor feléledtem. Márti egy alkalommal néhány perccel nyolc után, potyogó könnyekkel az arcán dugta be a fejét az ajtón. Én annyit mondtam neki, hogy édesem, jövő hétfőn találkozun­k és így is lett – emlékezett az egykori riporter, aki azt is hozzátette, most már nevetve idézik fel a közös emlékeket.

– Sokszor beszélünk, különösen amióta öt évvel ezelőtt elváltam. Akkor ugyanMárti és még három lány jelentkezt­ek, hogy onnantól ők lesznek az én gondozóim. Persze nem volt rá szükség, hiszen mindent nagyszerűe­n elláttam egyedül, de a kapcsolat megmaradt. Örömmel látom, hogy ma ugyanolyan konzekvens­en bánik az embereivel, mint amit korábban én elvártam tőle – tette hozzá Vitray.

 ?? ?? Nehéz időszak
Holló Mártát nagyon megviselte a sok kritika, de erőt vett magán és végül megvalósul­t az álma
Nehéz időszak Holló Mártát nagyon megviselte a sok kritika, de erőt vett magán és végül megvalósul­t az álma
 ?? ?? Szigorú
Vitray Tamás nagyon szigorú volt a Színházés Filmművész­eti Főiskola tanáraként
Szigorú Vitray Tamás nagyon szigorú volt a Színházés Filmművész­eti Főiskola tanáraként
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary