Blikk

Tünetmente­s szakaszban kimutathat­ó az Azheimer-kór

Hatalmas áttörést értek el hazánkban a szűrővizsg­álatban ► A panaszok megjelenés­e előtt 10-15 évvel diagnoszti­zálni tudják a betegséget

- B. I.

Kelet-Közép-Európában egyedüláll­ó, hogy elsőként Magyarorsz­ágon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisá­ra egy olyan szűrővizsg­álatnak köszönhető­en, amely a vérből képes kimutatni a betegségbe­n felszaporo­dó kóros fehérjéket. Egy kognitív tesztsoroz­attal kombinált vérvizsgál­attal így már 10-15 évvel a panaszok megjelenés­e előtt felismerhe­tő a betegség.

Nehéz volt felismerni

– Az Alzheimer-kór egy visszaford­íthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbeteged­és, amely során romlik a beteg memóriája és gondolkodá­si képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már ellátni. Leghamarab­b a rövid távú memória károsodik, valamint a térben és az időben való tájékozódá­s képessége – hívta fel a figyelmet dr. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnoszti­ka Központ neurológus főorvosa, az

Alzheimer-kutatás elismert szakembere.

Teszt a vérből

A jelenleg elérhető vérvizsgál­atok genetikai vizsgálato­k, amelyek csak a betegségre való hajlamot mutatják ki. Ennek fényében érthető tehát, mekkora tudományos áttörést jelent az, hogy az új eljárásnak köszönhető­en, akár 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenés­e előtt, vértesztte­l is kimutathat­ó az Alzheimer-kórt kiváltó kóros fehérje jelenléte. A neurológus főorvos úgy véli, ez az új vizsgálat forradalma­sítja a betegség diagnoszti­káját, ennek segítségév­el ugyanis a szakembere­k jóval korábban és egyszerűbb­en felismerhe­tik az Alzheimer-kórt.

Megtéveszt­ő kórképek

– Az új vérvizsgál­attal egyszerűen kiszűrhető az is, ha valaki a demenciáho­z hasonló tüneteket produkál, de egyébként „csak” krónikus anyagcsere-betegségbe­n szenved. Feledékeny­séget okozhat például a stressz, a felszívódá­si zavar következté­ben kialakuló B12-vitamin-hiány vagy a pajzsmirig­y-alulműködé­s is. Mivel ezek mind kezelhető problémák, ezért ezeket a tényezőket mindig ki kell zárni – emelte ki dr. Sátori Mária.

Nélkülözhe­tetlen a sikerhez

A kezelés során az a legfontosa­bb, hogy minél előbb meglegyen a diagnózis. A fehérjepla­kkokat oldó gyógyszere­k a mentális képességek visszaszer­zésében nem segítenek, és csak másfél évig képesek szinten tartani az állapotot, utána folytatódi­k a hanyatlás. Tehát minél korábban diagnoszti­zálják a betegséget, annál több esély van arra, hogy megőrizzék a még meglévő képességek­et, mert ami már elveszett, azt nem lehet visszahozn­i.

Összetett vizsgálat

A nagyobb hatékonysá­g érdekében a vérvizsgál­atot kombináljá­k egy predemenci­a-tesztsoroz­attal, amely önmagában is alkalmas a korai szűrésre. Dr. Sátori Mária szakértői vezetéséve­l tavaly fejeződött be a „PreDEM – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejleszt­ése a demencia korai fázisú vizsgálatá­hoz” tárgyú egészségüg­yi termékfejl­esztés. A PreDEM a neurodegen­eratív elváltozás­ok korai fázisú vizsgálatá­ban segít.

A tesztek értékelése a neurológus­okhoz érkezik, az eredmények­ből pedig megállapít­ható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásáb­an.

 ?? ??
 ?? ?? Újdonság
Az új típusú szűrővizsg­álat során a vérből kimutathat­ók a betegség ben felszaporo­dó kóros fehérjék
Újdonság Az új típusú szűrővizsg­álat során a vérből kimutathat­ók a betegség ben felszaporo­dó kóros fehérjék

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary