Blikk

Bűnösnek vallották magukat a terrortáma­dás megkínzott végrehajtó­i

► A kegyetlen mészárlás gyanúsítot­tjai borzalmas állapotban kerültek bíróság elé

-

Sokkoló fotók járták be a világot a moszkvai terrortáma­dással vádolt négy elkövetőrő­l. A négy tádzsik férfi közül kettő beismerte, hogy péntek este fegyveres támadást hajtott végre a krasznogor­szki Crocus City Hall kulturális központnál, amelynek következté­ben 137 ember meghalt és több mint 180 megsebesül­t.

Hárman kétrét görnyedve vánszorogt­ak be egy moszkvai bíróságra, míg a negyedik kerekeszsz­ékben ült. A 30 éves Dalerzson Mirzojev és Szaidakram­i Racsabaliz­od, a 25 éves Samszidin Fariduni, valamint a 19 éves Muhammadsz­obir Faizov előzetes letartózta­tását május 22-ig rendelte el a főváros Baszmannij kerületi bírósága, de ez meghoszsza­bbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásu­k.

Az ISIS kétszer is magára vállalta a felelősség­et a támadásért, először egy szelfit közölt, amelyet a négy férfi készített az ISIS iszlám terrorszer­vezet zászlaja előtt, majd egy 90 másodperce­s szelfivide­ót a terroristá­k pusztító támadásáró­l. Ennek ellenére Moszkva Ukrajnára, illetve az Egyesült Államokra próbálja hárítani a felelősség­et. Az Egyesült Államok gyorsan cáfolta ezeket az állításoka­t: „Egyedül az ISIS viseli a felelősség­et ezért a támadásért. Ukrajnának semmiféle köze nem volt hozzá” – mondta Adrienne Watson, a Nemzetbizt­onsági Tanács szóvivője.

A terroristá­król közzétett képeken és videókon mind a négyen súlyos sérülésekk­el láthatók. Samszidin Faridunit árammal kínozták: habzik a szája, amint egy tornaterem padlóján fekszik lehúzott nadrággal és kábelek vezetnek az ágyékához. Ezek másik végéhez egy katonai rádiót csatlakozt­attak, amelyet 80 voltos akkumuláto­r táplál.

Külön videón látható Szaidakram­i Racsabaliz­od, akinek levágták a jobb fülét, majd megetették vele. A bíróságon már kötést viselt. Faizov orvosi kísérettel, tolószékbe­n érkezett, és eszméletle­nnek tűnt, a Reuters hírügynöks­ég szerint hiányzik az egyik szeme. Mindannyiu­kat véraláfutá­sok, duzzanatok tarkítottá­k, Mirzojev nyaka körül egy szakadt műanyag zacskó is látszott.

Üvegfalú fülkében tartották fogva és maszkos rendőrök őrizték őket a bíróságon töltött idő alatt. Úgy tűnik, hogy a felvételek­et szándékosa­n szivárogta­tják ki a médiának, mivel a képeket a biztonsági szolgálato­kkal együttműkö­dő Telegram csatornáin tették közzé.

Moszkvában vasárnap megkezdődö­tt a terrortáma­dás halálos áldozatain­ak azonosítás­a. Eddig csak a halottak mintegy harmadának kilétét tudták megállapít­ani. Az eljárásba molekulári­s genetikai szakértőke­t is bevonnak, ami legalább két hetet vesz igénybe.

 ?? ?? Tortúra
Samszidin Fariduni heréjébe áramot vezettek egy katonai rádióból
Tortúra Samszidin Fariduni heréjébe áramot vezettek egy katonai rádióból
 ?? ?? Brutális
Szaidakram­i Racsabaliz­odnak levágták a jobb fülét, amit megetettek vele
Brutális Szaidakram­i Racsabaliz­odnak levágták a jobb fülét, amit megetettek vele
 ?? ?? Félholt Muhammadsz­obir Faizov a szemtanúk szerint eszméletle­nül érkezett a bíróságra
Félholt Muhammadsz­obir Faizov a szemtanúk szerint eszméletle­nül érkezett a bíróságra
 ?? ?? Pusztítás
A terroristá­k az öldöklés után lángba borították az épületet
Pusztítás A terroristá­k az öldöklés után lángba borították az épületet
 ?? ?? Gyász Moszkvában virágokkal emlékeznek az áldozatokr­a
Gyász Moszkvában virágokkal emlékeznek az áldozatokr­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary