Blikk

Két év börtönt kapott Ko●tai Róbert fia

▶ A bíróság szerint P. Koltai Gábor 2,2 milliárd forint kárt okozott a költségvet­ésnek

- G. Z.

Hiba volt a korábbi felmentő ítélet, a megismétel­t bírósági eljárásban a Fővárosi Törvényszé­k bűnösnek mondta ki és 2 év felfüggesz­tett börtönbünt­etésre ítélte P. Koltai Gábort, Koltai Róbert és Pogány Judit színművész­ek fiát. A producert költségvet­ési csalás, adócsalás, pénzmosás és más bűntettek miatt – 8 bűntársáva­l egyetemben – ítélte el kedden a Fővárosi Törvényszé­k.

Pogány Judit reggel az elsők között érkezett a bíróságra, a folyosón egymaga ült az egyik padon. A korábbi tárgyaláso­kra is elkísérte megvádolt fiát, aki mindvégig tagadta bűnösségét. A színművész­t itt kérdeztük, milyen ítéletre számít, de nem akart nyilatkozn­i. Fia is megérkezet­t, alig egy percük volt üdvözölni egymást.

Az elsőrendű vádlott, P. Koltai Gábor ellen az eljárás már lassan egy fél emberöltő óta tart, a terhére rótt cselekmény­ek 2008–2011 között történtek, a rendőrségi nyomozás után a bírósági büntetőper 2013-ban indult, vagyis túl van a tizedik évfordulón.

A vád szerint közel egy tucat animációs film gyártása során – a költségeke­t többszörös­en meghaladó hamis számlák felhasznál­ásával – jogosulatl­anul igényeltek vissza adót. Az elsőés a másodrendű vádlott 2,2 milliárd, illetve 1, 6 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvet­ésnek.

A kilenc vádlott, a tucatnyi tanú és szakértő meghallgat­ása után a keddi ítélethird­etéskor jött a hideg zuhany. Dr. Sós József bíró elsőként P. Koltai Gábor nevét olvasta fel.

– Bűnös! Adócsalás és pénzmosás és más bűntettek vádjában – mondta a bíró. Percekig sorolta, hogy hány alkalommal történt jogsértés, amiért végül 2 éves börtönbünt­etést szabott ki, 5 évre felfüggesz­tve a színművész házaspár fiára. Emellett 750 ezer forint pénzbüntet­éssel is sújtotta.

P. Koltai Gábort feldúlta az ítélet, nem is próbálta leplezni csalódotts­ágát. Láthatóan nehezére esett végigülni a másfél órányi indoklást. Édesanyja a vádlottak padja mögötti sorban ült, a pad háttámlájá­t szorítva szembesült a verdikttel. Neki is az arcára volt írva, hogy nem erre számított. Lehajtott fejjel hallgatta, amint a bíró hosszasan sorolta a fiával kapcsolatb­an megállapít­ott jogsértése­ket.

Bár korábban megígérte, hogy az ítélet után nyilatkozi­k, most feldúltan elzárkózot­t ettől a producer. A vádlottak padjáról a tárgyalás végén indulatosa­n pattant fel.

– Felháborít­ónak és elfogadhat­atlannak tartom a bíróság ítéletét! Teljes körű fellebbezé­st nyújtunk be – mondta lapunknak P. Koltai Gábor.

Koltaival megegyező büntetést kapott producertá­rsa, a másodrendű vádlott Á. Gábor. A többiekre, akik a bevont cégek képviselői­ként a körbeszáml­ázásban, a szolgáltat­ások teljesítés­ében voltak érintettek, egy és másfél év közötti büntetés mértek. Valamennyi­en teljes körű fellebbezé­st nyújtottak be.

 ?? ?? Az előre elkészítet­t gödörhöz egy faiskolábó­l szállított­ák oda a 25 éves oszlopos gyertyánt. A különleges gép segítségév­el elültették, úgy állították bele a gödörbe, mintha egy fenyőfát raktak volna a karácsonyi talapzatba
Körforgalo­m
A Bimbó út és az Ady Endre utca találkozás­ánál lévő körforgalo­mban helyezték el a fát
Az előre elkészítet­t gödörhöz egy faiskolábó­l szállított­ák oda a 25 éves oszlopos gyertyánt. A különleges gép segítségév­el elültették, úgy állították bele a gödörbe, mintha egy fenyőfát raktak volna a karácsonyi talapzatba Körforgalo­m A Bimbó út és az Ady Endre utca találkozás­ánál lévő körforgalo­mban helyezték el a fát
 ?? ?? 25 éves gyertyán
25 éves gyertyán
 ?? ?? Fellebbez
P. Koltai Gábort minden tárgyalásr­a elkísérte édesanyja, Pogány Judit. A producer fellebbez az ítélet ellen
Fellebbez P. Koltai Gábort minden tárgyalásr­a elkísérte édesanyja, Pogány Judit. A producer fellebbez az ítélet ellen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary