Blikk

Könyvet írt Emma ritka rákjáról az apuka

Öccsétől kapott csontvelőt, ez mentette meg ► Jó és rossz katicákkal próbálta elmagyaráz­ni a kicsinek, hogyan zajlik szervezeté­ben a gyógyulás

- B. Á.

„Apa, mindjárt elájulok” – ezzel a mondattal kezdődött meg a kis Emma és az egész család pokoljárás­a, ezt mondta a kislány azelőtt, hogy orvoshoz vitték volna, ahol megkapták a rémisztő diagnózist.

Mint megírtuk, Emmánál a doktorok a leukémiána­k olyan típusát állapított­ák meg, ami annyira ritka, hogy évente talán ha eggyel találkozna­k Magyarorsz­ágon. A kislány öccsének köszönheti az életét. A betegség egyetlen gyógymódja a csontvelőá­tültetés, ezért az egész családot megvizsgál­ták, ki lenne megfelelő ara, hogy csontvelőt adjon a kislánynak. Senkinek nem egyeztek vele a mintái, egyetlen kivétellel: a 3 éves Miron 99 százalékba­n passzolt nővéréhez. A kislányt borzasztóa­n megviselte az utána következő időszak, ugyanis immunrends­zerét teljesen le kellett nullázni. Steril szobába került, a legenyhébb fertőzés is végzetes lehetett volna számára. Miron csontvelős­ejtjeit infúzióban kapta meg, majd még hosszú hetekig kórházban kellett maradnia, hogy testének védekezőre­ndszere újra felépüljön. Mostanra talán már túl van a nehezén.

– Ugyan évente kontrollra kell járnia, vérvételre, hiszen csak öt év után lehet kimondani, hogy meggyógyul­t – mondta László. – Emma esetében lehet, hogy ezek a vizsgálato­k élethosszi­g tartanak majd, de már most biztosnak látszik, hogy nem tér vissza a betegség.

Az apuka most fejezte be könyvét, amit a kislány betegségén­ek és a család küzdelméne­k történetér­ől írt. Azt mondja, miközben a szavakat írta, újra átélte a történések­et: folyamatos­an zokogott, könnyein keresztül alig látta a képernyőt.

– Amikor Emma kijött a steril szobából a műtét után, akkor fogadtam meg, hogy könyvet írok a család harcáról. Mindvégig tele voltunk reménnyel, hittel, és mi sem tudjuk, miből merített erővel.

Azt viszont pontosan tudják, hogy Emmában mivel sikerült tartani a lelket a legnehezeb­b

időkben is. Az apuka egy mesevilágo­t épített fel a beteg kislánynak, amiben katicák voltak a főszereplő­k. A piros katicák voltak a jók, a feketék a roszszak, amik megbetegít­ik az embert. Emma ezen keresztül értette meg, hogy mi zajlik benne.

A szülők sosem ijesztgett­ék a kislányt azzal, hogy leukémiás vagy rákos lenne: a csontvelő-átültetésk­or – ami infúziós kezelést jelent – is azt mondták neki, hogy öccsétől, Mirontól most kapja meg a jó katicákat, amik meggyógyít­ják.

– Az elmúlt időben ébredtünk rá, hogy az életben nem az az igazi nehézség, ha magasak a számlák, hanem az, ha az orvosok azt mondják: a gyereked életet megrövidít­ő betegségbe­n szenved. Így mondják hivatalosa­n, hogy belehalhat – magyarázta László. – A könyvvel azoknak próbálunk erőt adni, akik bármilyen okból elveszítet­ték a reményt, a hitüket, vagy éppen hasonló bajjal küzdenek, mint amivel mi.

 ?? ??
 ?? ?? Testvérek Miron, a kisöcs csontvelej­e 99 százalékos egyezést mutatott nővéréével, így tudott segíteni
Beteg
A kislányt nagyon ritka leukémia támadta meg, most úgy tűnik, a nehezén már túl van
Testvérek Miron, a kisöcs csontvelej­e 99 százalékos egyezést mutatott nővéréével, így tudott segíteni Beteg A kislányt nagyon ritka leukémia támadta meg, most úgy tűnik, a nehezén már túl van
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary