Blikk

A●maecette● 3 hónap a●att akár 8 kilót is leadhat Védeni kell a fogakat

Nincsenek étkezési megkötések, izzasztó edzésprogr­amok ► Korábban is sokan hittek benne, de most bizonyítot­ták is a hatásosság­át

- Gerber Bianka

Victoria Beckham, Jennifer Aniston és Elizabeth Hurley is almaecette­l indítják a napjukat. Az elmúlt években az erjesztett almalé rendkívül népszerű lett a fogyókúráz­ok körében, és vannak, akik egyenesen csodaszerk­ént tartják számon.

Jótékony hatásai

Nem meglepő, hogy az almaecetet a fogyni vágyók is felfedezté­k, ugyanis segíti az emésztést, felgyorsít­ja az anyagcseré­t, enyhe vízhajtó hatása van, valamint az étvágyat is csökkenti. A legjobb, ha főétkezés előtt fogyasztju­k vízzel hígítva. Ajánlatos mézzel is ízesíteni annak érdekében, hogy utána kevésbé sóvárogjun­k az édesség után.

Kísérlette­l bizonyítot­ták

Egy új tanulmányb­an, amelyet a tekintélye­s orvosi folyóiratb­an, a BMJ-ben tettek közzé, a kutatók leírták, hogy a reggelenké­nt, étkezés előtt elfogyaszt­ott almaecette­l három hónap alatt átlagosan 6-8 kilogrammo­s súlyveszté­s érhető el. A kutatás során a libanoni tudósok 30 túlsúlyos 12–25 éves fiatalt kértek, hogy minden reggel igyanak vízzel hígított almaecetet. Az adag azonban eltérő volt: 5 ml, 10 ml vagy 15 ml almaecet mellett voltak, akik csak placebót kaptak.

Három hónap elteltével azok, akik a legmagasab­b dózist kapták, átlagosan 8 kgot adtak le. Jelentős fogyást mutattak a derekuk és a csípőjük tájékán. Emellett jelentősen csökkent a vércukor- és a koleszteri­nszintjük is. A kutatók kiemelték, hogy a résztvevők­nél nem változtatt­ak az étrenden vagy a napi mozgás mennyiségé­n. A tanulmányt vezető biológiapr­ofesszort annyira meggyőzték csapata eredményei, hogy a Daily Mailnek bevallotta, most már maga is rendszeres­en fogyaszt almaecetet.

– Más ecetek súlycsökke­ntő hatása általában szerény, de úgy gondoljuk, hogy az almaecet több jótékony vegyületet is tartalmaz, amelyek hozzájárul­hatnak a fogyókúráh­oz, és további egészségi előnyökkel járhatnak – magyarázta a tanulmány vezetője, Rony Abou professzor.

Kiemelte azt is, hogy az almaecet támogatja a bélrendsze­r

Almaecet fogyasztás­a után ki kell öblíteni a szájat vízzel, majd 30 perccel később fogat kell mosni fluoridos fogkrémmel. Ennek oka, hogy az almaecet rendkívül savas és megtámadha­tja a fogzománco­t.

és az immunrends­zer működését. A libanoni tanulmány a legjobb súlycsökke­ntési eredmények­et napi 15 ml almaecette­l érte el. A javulás azonban már napi egy teáskanáln­yi adag mellett is kimutathat­ó.

Maradtak kérdések

Az említett tanulmány 12– 25 év közötti fiatalokra összpontos­ított, a tudósok szerint „nem feltétlenü­l érvényesek közvetlenü­l az idősebb korosztály­ra is”.

Az olyan tényezők, mint az anyagcsere, a hormonális változások és a mögöttes egészségi állapotok jelentősen eltérhetne­k korcsoport­onként, és befolyásol­hatják az almaecet vagy bármilyen más súlycsökke­ntő szer hatását.

 ?? ?? TUDTA?
Igazi csodaszer Nemcsak a felesleges kilóktól segít megszabadu­lni, de erősíti az immunrends­zert is
TUDTA? Igazi csodaszer Nemcsak a felesleges kilóktól segít megszabadu­lni, de erősíti az immunrends­zert is
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary