Blikk

Tényleg veszélyes a fluorid?

-

A fogkrémek gondoskodn­ak arról, hogy fogaink fehérek és egészséges­ek legyenek, azonban gyakran hallani, hogy a bennük lévő fluorid ártalmas lehet az egészségün­kre. Most lerántjuk a leplet, hogy mégis mi igaz ebből és mi nem.

Annak idején belénk nevelték, hogy naponta legalább kétszer fogat kell mosnunk annak érdekében, hogy a „fogördögök” ne zaklassana­k minket éjjel. Ma már tudjuk, hogy ezzel nem csak a szuvasodás­t előzzük meg, hanem megfelelő szájhigién­iát is biztosítun­k magunknak. Ezt részben a fluorid teszi lehetővé, amely szinte minden fogkrémben megtalálha­tó.

Ezenkívül a fluorid ellenállób­bá teszi a fogzománco­t a szájban természete­sen előforduló mikroorgan­izmusokkal és savakkal szemben, amelyeket az ételekkel veszünk magunkhoz. Azonban gyakran hallani egy mítoszt, hogy ez az anyag, amely egyébként mindenütt megtalálha­tó a természetb­en, károsíthat­ja a szervezetü­nket.

Állítólag támadja a csontokat, a veséket és az idegrendsz­ert, sőt rákkeltő is lehet. Ideje tehát tisztázni, mi igaz ezekből az előítélete­kből.

A fluorid valóban veszélyes lehet, de hogy elérjük az aggasztó határérték­et, naponta több tubus fogkrémet kellene lenyelnünk.

Csak ekkor válna a túladagolá­s mérgezővé számunkra, és okozhatna hányingert, hányást vagy fluorózist.

Tehát, ha véletlenül lenyelünk egy kis fogkrémet, nem kell aggódni. A fluorid számos előnnyel jár fogaink számára, amelyeket tudományos­an is alátámaszt­ottak.

Mára azonban számos természete­s fogkrém is kapható, amelyek nélkülözik ezt az összetevőt. Hatékonysá­gukról viszont még keveset tudni, ezért a szakértők inkább a fluoridtar­talmú fogkrémeke­t ajánlják.

A gyermekek esetében a természete­s változatok észszerű alternatív­át jelenthetn­ek, azonban itt érdemes fogorvos tanácsát kérni – írja cikkében a kiskegyed.hu.

 ?? ?? Jótékony
A legtöbb fogkrémben megtalálha­tó a fluorid, amelynek számos jótékony hatása van
Jótékony A legtöbb fogkrémben megtalálha­tó a fluorid, amelynek számos jótékony hatása van

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary