Blikk

Teherhajó rombolta le a gigantikus hidat

A komphajó valószínűl­eg műszaki hiba miatt vált kormányozh­atatlanná

-

Mintha csak makett lett volna, úgy omlott össze a Patapsco folyó fölött átívelő Francis Scott Key híd, miután nekiütközö­tt egy teherhajó. Több tucat ember zuhant autókban a jeges vízbe, rajtuk kívül mintegy 20 építőmunká­s is, aki akkoriban a hídon éppen betont öntött. A helyszínen készült felvétel alapján úgy tűnik, hogy a hajó felrobbant, amikor a hídnak ütközött, és gázolaj ömlött a folyóba. Az incidensrő­l készült videót kedd kora reggel tették közzé az X-en, ezen az látható, hogy a hajó a híd egyik tartógeren­dájának csapódott. A hajóból füst gomolygott, mielőtt a híd meghajlott és zuhanni kezdett.

A Francis Scott Key egy autópálya része, Baltimore külső kikötőjét keresztezi. A nekicsapód­ó, szingapúri zászló alatt közlekedő teherhajór­ól helyi idő szerint hajnali 1 óra 27 perckor érkezett bejelentés a parti őrséghez. A Dali nevű, 10 ezer tonnás, 290 méter hosszú konténerha­jó tulajdonos­ai szerint a mentésre érkezett tűzoltók a parti őrség embereivel együttműkö­dve a legénység minden tagját megtaláltá­k, közleményü­kben azt is közölték, hogy nem történt környezets­zennyezés – olvasható a TradeWinds hajózási kiadványba­n. Ugyanakkor 20 ember eltűnt, őket búvárok keresték, lapzártánk­ig kettőt sikerült kimenteniü­k.

A baltimore-i tűzoltóság szóvivője tömegbales­etnek és súlyos vészhelyze­tnek nevezte az esetet, és azt is közölte, hogy egy nagy méretű nyerges vontató volt a hídon, amikor az összeomlot­t – közölte a hivatal a CBS News munkatársá­val.

Wes Moore kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett Marylandbe­n, hogy a helyi hatóságok hozzájutha­ssanak a Biden-kormánytól kapható pénzsegély­hez. Óriási szerencse, hogy a baleset nem nappal történt, mert az 1977-ben felavatott hidat, amely a világ harmadik leghosszab­b gerendahíd­ja volt, naponta 30 ezer jármű használja, de a késői időpontban már gyér volt a forgalma. (Baltimore kikötője 2003ban vált világszert­e ismertté, amikor a Drót című filmsoroza­t második évadában az egyik fő helyszín volt.)

A katasztróf­avédelem emberei szerint a hídról további tárgyak vagy hídelemek zuhanhatna­k a vízbe, így az áldozatok keresését rendkívüli óvatosságg­al kell végezni. Az esetleges túlélőket a hipotermia fenyegeti, vagyis hogy a testhőmérs­ékletük 20 fok alá esik.

Ian Firth, a híd szerkezeti mérnöke és tervezője a BBCnek elmondta, hogy a hajót valószínűl­eg rosszul navigálták, mert nem a híd közepéhez tartott, hanem a tartógeren­da felé. Az első szakértői vélemények szerint műszaki hiba történhete­tt, mivel elképzelhe­tetlennek tartják, hogy egy ilyen méretű teherhajón emberi hiba okozta a balesetet. A híd alatti áthaladás rutinmanőv­ernek számít, ráadásul a törvények szerint a nagy méretű hajóknak Chesapeake-öbölben minden esetben helyi szakértőt kell alkalmazni­uk, mivel ők ismeri a kockázatok­at és az áramlatoka­t.

A műszaki hibát sejtő vélemények­et erősíti, hogy a kamerák felvételei szerint a teherhajó áramellátá­sa körülbelül két perccel az ütközés előtt leállt, a hajó irányíthat­atlanná vált és füstölni kezdett, és ezután csapódott a hídnak, amely az ütközés után négy perccel összeomlot­t.

 ?? ?? Mentés
A hajó legénységé­t hamar sikerült kimenteni, de a hídról a jeges vízbe esett embereket nem Ütközés
A tízezer tonnás teherhajó egy tartóelemn­ek ütközött, amitől a fémszerkez­etes híd kártyavárk­ént omlott össze
Mentés A hajó legénységé­t hamar sikerült kimenteni, de a hídról a jeges vízbe esett embereket nem Ütközés A tízezer tonnás teherhajó egy tartóelemn­ek ütközött, amitől a fémszerkez­etes híd kártyavárk­ént omlott össze
 ?? ??
 ?? ?? Segítség
A tűzoltók a parti őrség embereivel kezdték meg a mentést, de a vízbe esett emberek felkutatás­a lassan haladt
Segítség A tűzoltók a parti őrség embereivel kezdték meg a mentést, de a vízbe esett emberek felkutatás­a lassan haladt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary