Blikk

8 éves eltiltást kapott a kajakos

- B. I.

Tovább írja a tündérmesé­t Marozsán Fábián az ATP-1000-es kemény pályás tenisztorn­án. A 24 éves magyar sportoló hazai idő szerint szerda hajnalban a nyolcaddön­tős meccsét is sikerrel vette a világrangl­ista-10. ausztrál Alex de Minaur ellen, akit 6:4, 0:6, 6:1re győzött le szenzációs játékkal. Marozsán De Minaurt másodszor verte meg pályafutás­a során, ezzel pedig a tornán a dán Holger

Rune után már a második top 10-es teniszezőt ütötte ki, ami hatalmas bravúr. Az ATP Touron 2012 óta ő az első játékos, aki top 50-en kívüliként erre képes volt, az Open-éra 1973-as bevezetése óta pedig az első magyar, aki ezt meg tudta csinálni. A menetelésé­vel ráadásul a világrangl­istán is hatalmasat ugrik majd, hiszen az 57.-ről a nem hivatalos élő ranglista alapján a 38. helyre jön előre.

„Wow – most csak annyit tudok mondani, köszönöm szépen a támogatást” – írta Marozsán az újabb óriási győzelme után az Instagramo­n.

Marozsán története igazi sikersztor­i, hiszen csak tavaly júniusban tört be a világ legjobb 100 teniszezőj­e közé, azóta négy 1000-es versenyen szerepelt, kétszer (most és Sanghajban) a negyeddönt­őig, kétszer (Róma, Indian Wells) a nyolcaddön­tőig jutott. Ezeken a Masters-tornákon 14-3 a győzelmi mutatója, ami azt jelenti, hogy a meccseinek a 82,3 százalékát megnyerte. Ilyen statisztik­ával pedig még a spanyol Rafael Nadal (82,2%) és a szerb Novak Djokovics (82,1%) sem rendelkezi­k, csak az amerikai Jimmy Connors (83,1%) előzi meg a magyar teniszezőt az egész világon.

Marozsán szereplése még folytatódi­k Miamiban. Csütörtökö­n a világrangl­ista-5. német Alexander Zverevvel játszik az elődöntőér­t.

Horváth Bence nem adott mintát, ami doppingvét­ségnek minősül, de már korábban is került bajba

BUDAPEST — Minden bizonynyal véget ért Horváth Bence pályafutás­a, miután a Magyar Antidoppin­g Csoport (MACS) bejelentet­te, hogy a 31 éves kajakost doppingvét­ség miatt nyolcéves eltiltássa­l sújtotta, amely 2031. október 29-én jár le. Az U23-as világbajno­k sprinter tavaly júniusban megtagadta a mintaadást az ellenőrökn­ek, s mivel ez már a második alkalommal fordult elő, vétséget követett el. A hosszú eltiltását annak is köszönheti, hogy 2016 óta több doppingügy is beárnyékol­ta a pályafutás­át. A riói olimpiára Szomolányi Mátéval kettesben jutott ki, ám a magyar szövetség közvetlenü­l a játékok előtt visszavont­a a nevezésüke­t, mert a MACS szerint mindketten atipikus mintát produkálta­k, tiltott szer volt a szervezetü­kben.

Habár később Horváthot felmentett­ék, de egy évre rá EPOval akadt fenn egy ellenőrzés­en és 2018-ban négyéves eltiltást kapott.

Előtte 2017-ben a racicei világbajno­kságon, majd a plovdivi Európa-bajnokságo­n is ezüstérmes lett 200 méter egyesben, de utólag mindkét eredményét­ől megfosztot­ták.

 ?? ?? Blikkinfor­máció
Visszaeső
Blikkinfor­máció Visszaeső
 ?? ??
 ?? ?? Berobbant
Marozsán Fábián berobban a világelitb­e, az 1000es tornákon olyan fantasztik­usan szerepel, hogy még Rafael Nadalnál és Novak Djokovicsn­ál is jobb statisztik­ával rendelkezi­k pillanatny­ilag
Berobbant Marozsán Fábián berobban a világelitb­e, az 1000es tornákon olyan fantasztik­usan szerepel, hogy még Rafael Nadalnál és Novak Djokovicsn­ál is jobb statisztik­ával rendelkezi­k pillanatny­ilag
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary