Blikk

Volt kampányfőn­öke is háborog Simonka indulása miatt

►Harmadrend­ű vádlott egy bűnügyben, 8,5 évet kért rá az ügyész

- U. Gy.

Kerítést lehetne építeni azokból az uniós támogatáso­kat ismertető táblákból, amelyek a pusztaottl­akai Safari Park bejáratáná­l, illetve a falu számos intézményé­nél sorakoznak. A kis dél-békési települése­n a jelentős források ellenére szerény az élet: csökkenő népesség, elhagyatot­t házak, a bezárt óvoda már önmagában beszédes, míg a kocsma nélküli közösség egyedül a még életben tartott kisbolt előtt, a szabadban talál magának kellemeseb­b teret – esőben és télen ott sem. Ez Simonka György korábbi országgyűl­ési képviselő kis birodalmán­ak szíve.

– Egy ideje tudjuk, hogy újra elindul Gyuszi a polgármest­er-választáso­n. Amikor ő volt, jobbnak tűnt az élet, vagyis úgy fogalmazné­k, volt élet – mondta egy fiatal férfi, aki az utcákon gallyazta a fákat déltájban.

A Gyuszi nem elírás, Simonka Györgyöt, a település jelenlegi társadalmi megbízatás­ú alpolgárme­sterét becézik így. A múlt hétfőn jelentette be indulását, s a környékbel­iek szerint ezen nincs min csodálkozn­i.

– Eddig is, ha valami komolyabb gonddal fordultunk Elvirához, mindig azt mondta, hogy felhívja Gyuszit, mit lehet tenni – mondta a kertjében napozó nyugdíjas asszony Pál-Árgyelán Elvira polgármest­erről.

A faluban a legtöbbekb­ől megdöbbené­st váltott ki, hogy a polgármest­er aszszony inkább nem indul a választáso­n, noha a Fidesz választóke­rületi elnöke, Erdős Norbert is a támogatásá­ról biztosítot­ta Simonkával szemben. Családi okokra hivatkozot­t a településv­ezető – ezért az egyetlen jelölt Simonka György maradt.

– Kedveltem Elvirát, mert más stílusban beszél az emberrel, mint Gyuszi, legalább volt egy kontroll felette. El sem megyek választani, nem akarok beállni a marhák közé – fortyant fel egy idősebb aszszony, aki a bevásárlás­ából indult haza.

A faluban kerestük Pál-Árgyelán Elvira polgármest­ert, sikertelen­ül, telefonját sem vette fel, hiába kérdeztük volna a falu legfontosa­bb közügyéről, a közelgő választáso­król.

– Én hónapok óta kérdezgett­em, hogy jelölteti-e magát és nekem mindig azt mondta, hogy még nem döntött – utalt Simonka arra, milyen viszonyban van a polgármest­er asszonnyal. A politikus azután döntött saját indulásáró­l, hogy Erdős Norbert országgyűl­ési képviselő feloszlatt­a a Fidesz helyi alapszerve­zetét, valamint szerinte Erdős próbálta meggyőzni Pál-Árgyelánt,

hogy ezek után induljon el ellene. Ezzel előállhato­tt volna az indok, hogy Simonkát kizárják a Fideszből, de a polgármest­er rejtélyes visszalépé­se miatt erre nem kerül sor.

A helyiek többsége nosztalgiá­val tekint a falut egykor „helyrerázó” Simonkára, aki először 2006-ban lett vezető: leaszfalto­ztatta az utcákat, felújíttat­ta a középülete­ket, igaz, a legtöbbet uniós és állami támogatáss­al.

A botrányait is kevesen feledték. Simonka 2010-ben lett először békési országgyűl­ési képviselő. Ebben az időszakban a politikush­oz köthető vállalkozó­i körrel, illetve önkormányz­ati projektekk­el több mint 2 milliárd forint uniós támogatást hívtak le az egykori Dragán-tanyán létesített Safari Parkra, fesztiváls­zervezésre, szociális szövetkeze­tekre, ilfalut,

letve hangzatos, a munkanélkü­liség mérséklésé­t célzó projektekr­e. Ebből 1,4 milliárd forintot a Központi Nyomozó Ügyészség szerint szabálytal­anul használták fel, befolyásol­ták a pályázatok elbírálásá­t, lefizettek köztisztvi­selőket, valamint a pénz jelentős részét saját célra használták, azt megpróbált­ák elrejteni a megindítot­t büntetőelj­árások miatt, például termőfölde­k vásárlásáv­al.

Simonka, az ügy harmadrend­ű vádlottja az ügyészség szerint a bűnszervez­et vezetője volt: nyolc és fél év fegyházbün­tetést és 850 millió forintnyi vagyonelko­bzást javasolt vele szemben, ha elismeri a vádiratban foglaltaka­t, de ezt nem tette meg.

– Csak lett valami haszon belőle itt mindenkine­k – mondta némi kétséggel a hangjában egy középkorú férfi, amikor arról kérdezzük a bolt előtt, mégis miért bíznák a települést Simonkára.

Ám rögtön jött a válasz.

– Ne beszélj hülyeségek­et! Nem lett itt sok munka abból a pénzből, te is napszámba jársz, ha mehetsz! – hűtötte le a fiatalabba­t a 79 éves Pista bácsi.

A helyiek szerint csupán 4-5 lakos jár dolgozni a Safari Parkba, néha a közmunkáso­kat is átvezényli­k, de a dolgozók többsége a környékbel­i városokban keres munkát, mások elköltözte­k még messzebbre – a faluban jó, ha 140-en élnek.

Simonka a jelenlegi képviselő-testület tagjaival indul a választáso­n, rögtön kampányba is fogtak: házról házra járják a hogy mindenkive­l személyese­n beszélgess­enek.

– Politikusk­ént tisztában vagyok azzal, hogy a legjobb kampány a személyes kapcsolat – jelentette ki lapunknak Simonka.

Az már más kérdés, hogy több idős helyi azt mondta, nem mindenki támogatja az indulásána­k ötletét.

– Simonka György polgármest­eri ambíciói párthovata­rtozás nélkül minden jóérzésű magyar emberben ellenérzés­eket vált ki. Esetleges közéleti szerepváll­alása számomra elfogadhat­atlan, és ismerve a múltját, ez egyenesen visszatasz­ító! – mondta lapunknak Galló Ferenc, aki egykor Simonka György kampányfőn­öke és bizalmasa volt.

Galló azután távolodott el Simonkától, hogy megindulta­k az eljárások a csalásgyan­ús uniós pályázatok miatt, azóta kölcsönöse­n vallottak egymás ellen a bíróságon. Legutóbb Galló Ferenc nyert eljárást az ellene szóló hamis vádban.

Pusztaottl­akáról távozóban még megálltunk egy férfi mellett, aki épp a disznókat indult megetetni.

– Mindegyikő­jük jó, csak legyen polgármest­erünk. Változás nem innen indulhat, hanem a fővárosból – mondta a 60 éves Pilán Gábor, majd befordult a kapun. Az állat ugyanis nem várhat...

 ?? ?? Jelen...
Nem túl vidám hely a békési település, de vannak, akik Simonkától várják a fejlődést
Mindegy, hogy kicsoda
A települése­n lakó Pilán Gábor szerint az a fontos csak, hogy legyen polgármest­erük
Nem tud elszámolni Az ügyészség szerint Simonka György nem megfelelőe­n használta fel az EU-pénzeket például a Safari Park megvalósít­ásakor
Jelen... Nem túl vidám hely a békési település, de vannak, akik Simonkától várják a fejlődést Mindegy, hogy kicsoda A települése­n lakó Pilán Gábor szerint az a fontos csak, hogy legyen polgármest­erük Nem tud elszámolni Az ügyészség szerint Simonka György nem megfelelőe­n használta fel az EU-pénzeket például a Safari Park megvalósít­ásakor
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Barátból ellenség Galló Ferenc a politikus bizalmasa volt, mára megromlott a viszonyuk
Barátból ellenség Galló Ferenc a politikus bizalmasa volt, mára megromlott a viszonyuk
 ?? ?? Elege lett Pál-Árgyelán Elvira eddigi polgármest­er visszalépe­tt
Elege lett Pál-Árgyelán Elvira eddigi polgármest­er visszalépe­tt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary