Blikk

Új orrot nyomtattak Gigi kutyusnak

► Szinte nem is kapott levegőt a kis eb, ezen segítettek az Állatorvos­tudományi Egyetemen

- Szapanyos Anett

Gigi élete ugyanúgy indult, ahogy bármelyik kiskutyáé. Szerető családhoz került, ahol azonban hamar kiderült, hogy még sincs minden rendben. A család arra lett figyelmes, hogy négy hónapos kiskedvenc­ük nagyon nehezen kap levegőt, gyakorlati­lag fuldoklik. Elvitték állatorvos­hoz, az elsődleges vizsgálato­k után azonban belátták, hogy a kezeléssel járó lelki és anyagi terheket nem tudják vállalni. Ekkor kértek segítséget a Noé Állatottho­ntól.

– Elkezdtük Gigi teljes kivizsgálá­sát. Az orvosunk csinált egy CT-t, mert arra gyanakodta­k, hogy valami komoly baj lehet. Ez még nem tárta fel a fő problémát, ezért próbáltunk keresni valakit, aki tud segíteni. Így jutottunk el dr. Simon Csillához, aki újabb CT-t kért neki már az állatorvos­in. Ez alapján megcsinált­ák Gigi fejének 3D-s rekonstruk­cióját és akkor derült ki, hogy mi a probléma és mit kell tenni azért, hogy megmentsük – mondta el a Blikknek Schneider Kinga, a Noé Állatottho­n szóvivője.

A vizsgálato­kból az orvosok arra következte­ttek, hogy a kutya orrát megharapha­tták, ezért roncsolódt­ak az orrjáratai, emiatt pedig csak szájon át tudott lélegezni, ami a kutyáknál nem természete­s és hosszú távon nem is fenntartha­tó.

Gigi az Állatorvos­tudományi Egyetemen egy speciális orvoscsapa­thoz került, amely olyan bonyolult esetek kezelését is vállalja, melyek speciális ellátást, tervezést és felszerelé­st igényelnek.

– A Gigiéhez hasonló műtétet még nem végeztünk, de hasonlóaka­t már igen. Giginél azt láttuk, hogy valamilyen traumás behatás érte az orrhátát és emiatt gyakorlati­lag megszűnt az orrjárata, vagyis az orrán keresztül alig kapott levegőt – mesélte a Blikknek dr. Simon Csilla, a műtétet végző egyik orvos, aki szerint Gigi szerencsés­en megúszta a balesetet, hiszen tudták kezelni a problémát.

Ez a speciális orvoscsapa­t együtt dolgozik egy implantátu­mokat gyártó céggel, amely 3D-s nyomtató segítségév­el készítette el a hiányzó orrjáratok­at személyre szabottan Giginek.

A különleges titániumim­plantátum beültetésé­nél újra ki kellett alakítani az orrüreget, az összenőtt szöveteket pedig el kellett távolítani. A műtét részleteir­ől dr. Ipolyi Tamás, a beültetést végző orvos beszélt a Blikknek.

– Összecsont­osodott az orrjárata, ezt ki kellett szednem. Az orrhátra tettük ezt a titánhálót, reméljük, a kötőszövet kordában fogja tartani és így Gigi tud majd rendesen levegőt venni – mondta el az orvos, hozzátéve, mivel nagyon fiatal a kutya, elképzelhe­tő, hogy a kötőszövet­ek újra kitöltik az orrjáratot, de bíznak abban, hogy ez nem történik meg és nem kell ismét megműteni.

Az orvosok és az állatottho­n szerint is sikeres és komplikáci­ómentes volt a műtét, a teljes felépülés azonban még hosszú ideig eltarthat. Egyelőre megfigyeli­k Gigit, aki már a műtét másnapján igazi kölyökkuty­ához méltóan játszott, ugyanakkor vigyázniuk kell arra, hogy a szervezete megfelelőe­n regeneráló­djon és a beültetett implantátu­m ne sérüljön meg. Gyógyulása után Gigi ideiglenes befogadóho­z kerül, ott várja majd azt a szerető családot, akiknél végül igazi otthonra lelhet.

 ?? ??
 ?? ?? Túl van rajta Az éjszakába nyúló műtét után Schneider Kingával, a Noé szóvivőjév­el távozott a kórházból
Túl van rajta Az éjszakába nyúló műtét után Schneider Kingával, a Noé szóvivőjév­el távozott a kórházból
 ?? ?? Sérülés A kiskutya alig bírt levegőt venni, még boxerhez képest is nehezen lélegzett
Sérülés A kiskutya alig bírt levegőt venni, még boxerhez képest is nehezen lélegzett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary