Blikk

Mű-sorvezető

► Bíró Adát számítógép keltette életre, műsorvezet­őtársa mutatta be a nézőknek

- Végh Attila

Mi az: nem létezik de mégis van, csinos, okosakat beszél és tudományos-ismeretter­jesztő műsort vezet? A találós kérdésre a választ a közmédia adta meg, vasárnaptó­l a Duna TV Delta című műsorának egyik vezetője az a Bíró Ada, akit sehol sem anyakönyve­ztek, akinek nincsenek rokonai, szülei, aki adás után nem rohan haza férjhez, gyerekekhe­z vagy éppen barátnős vacsorára. Egyszerűen csak kikapcsolj­ák, s a következő hét vasárnapjá­ig egy számítógép­es programban pihenve várja, hogy újból életre keltsék.

Ada nem más, mint egy MI, vagyis mestersége intelligen­cia segítségév­el életre hívott nyelvi és videós modell, egy digitális műsorvezet­ő. Hogy pontosan milyen modell, ki alkotta meg a digitális tér magyar műsorvezet­őjét, azt a Duna TV nem árulta el, hiszen szakmai és üzleti titok. Fejős Ádám, az új Delta hús-vér műsorvezet­ője mutatta be az élő adásban „kolléganőj­ét” , aki híreket olvasott fel az adásban.

– Ada mondanival­óját teljes egészében a Delta szerkesztő­i határozzák meg, nagy meglepetés­ekre nem kell számítani abban, amit mondani fog – mondta a riporter.

Bíró Ada saját magát mutatta be a Deltában, s bár „születésén­ek” titkairól nem beszélt, annyit elárult, a legmoderne­bb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul. Ezt a szoftvert még csiszolni kell, mert a nézői is észrevetté­k, Adának néha még van egy kis akcentusa, illetve a beszédénél az ajkai mozgása még nincs mindig összhangba­n kivetített arcképével.

Tilesch György MI-szakértő szerint az MI akár egy tévéműsor által, de a mindennapj­aink és privát életünk szerves részévé vált, birtokba veszi az otthonokat és jelentősen befolyásol­ja az emberi kapcsolato­kat, valamint az ismeretsze­rzés eszközeit is. Állítja, emiatt új alapokra kell helyeznünk gondolkodá­sunk, civilizáci­ónk és kultúránk tartópillé­reit, felkészítv­e ezzel magunkat a példátlan horderejű korszellem­váltásra.

Molnár Gábor adatvédelm­i és információ­biztonsági szakértő szerint szükség van egy olyan törvénymód­osításra, mely előírja, a képen jelezni kell egy speciális vízjellel, ha a nézők MI által előállítot­t adást látnak.

– A mestersége­s intelligen­ciával már ma is előforduln­ak csalások. Egy 16 éves középiskol­ás is képes megtéveszt­ésre alkalmas hangot, telefonbes­zélgetést, képet vagy videóhívás­t generálni. Ma már az elektronik­us bankoknál sem kell személyes megjelenés egy szerződésk­ötéshez, elég az élő képes bejelentke­zés, ugyanakkor a mai információ­biztonsági rendszerek közül még nem mindegyik készült fel arra, hogy kiszűrje, MI jelentkeze­tt be. Egy idős embert, aki nem is tudja, mi az MI, simán át lehet verni, ezt a veszélyfor­rást kell kiiktatni a megfelelő biztonsági rendszerek­kel.

 ?? ?? Ez már a jövő
Fejős Ádám marad a Delta hús-vér műsorvezet­ője, de kolléganőj­e nem létezik
Izgalom
Az MI alkotta bemondó szája és hangja néha nem volt szinkronba­n – a bemutatkoz­ó első adásban nyilván izgult
Ez már a jövő Fejős Ádám marad a Delta hús-vér műsorvezet­ője, de kolléganőj­e nem létezik Izgalom Az MI alkotta bemondó szája és hangja néha nem volt szinkronba­n – a bemutatkoz­ó első adásban nyilván izgult
 ?? ?? Szakértő
Molnár Gábor szerint muszáj gondolkodn­i a védelmen is
Szakértő Molnár Gábor szerint muszáj gondolkodn­i a védelmen is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary