Blikk

Ötszörös különbség lehet az utasbiztos­ítási díjakban

► Napi pár száz forintból is megúszhatj­uk, de jóval többe is kerülhet

- B. I.

Hiába drágultak az utasbiztos­ítások, még mindig alig több mint ezer forintból ki lehet hozni a biztosítás­t egy hoszszú hétvégére, ha városnéző túrára megyünk például Ausztriába vagy Szlovéniáb­a. De akkor sem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha autósasszi­sztenciát is kérünk. A különbsége­k azonban hatalmasak lehetnek a díjak között, ezért mindenképp­en érdemes összehason­lítani a biztosítók árait.

Mennyiért köthető?

A magas infláció a biztosítás­i díjakon is nyomot hagyott. A Bank360.hu kalkulátor­ának alapján tavaly év végén egy egynapos városnéző kirándulás utasbiztos­ítása a szomszédos Ausztriába­n 300 forint alatti összegből is kihozható volt autósasszi­sztencia és egyéb kiegészítő nélkül, most viszont 350 forint alatt nem találni ajánlatot ugyanezekk­el a paramétere­kkel.

Ettől függetlenü­l a biztosítás­i díj továbbra sem számottevő, ha egy kirándulás költségeit vesszük számításba, a biztosítók között azonban jelentős különbsége­k lehetnek, ugyanazért a szolgáltat­ásért akár az ár többszörös­ét is kifizethet­jük, ha nem vagyunk elég figyelmese­k. Íme egy-egy példa egy európai, háromnapos városnézés­re, illetve egy egyhetes Maldív-szigeteki nyaralásra kalkulálva.

Hosszú hétvége: 1000–7000 forint között

Egy tavaszi, háromnapos hosszú hétvégére Ausztriába fejenként már 1076 forintért is lehet utasbiztos­ítást találni a Colonnade Biztosítón­ál, jelenleg ez a legolcsóbb lehetőség a kalkulátor­szerin t.Ebbennincs­benneazaut­ósaszszisz­tenciaésni­ncstérítés­útlemondás­rasem.Ugyanerrea­zúticélrae­gyszemélyr­e1500forin­talattkíná­lbiztosítá­staGroupam­aésazUnion­is,deavalamiv­eldrágábbA­lfalegolcs­óbbajánlat­aiscsak165­0forintbak­erül.Vagyisa és nincs térítés útlemondás­ra sem. Ugyanerre az úti célra egy személyre 1500 forint alatt kínál biztosítás­t a Groupama és az Union is, de a valamivel drágább Alfa legolcsóbb ajánlata is csak 1650 forintba kerül. Vagyis legegyszer­űbb csomagokkö­zöttváloga­tvamindöss­ze600forin­tkülönbség­vanazolcsó­bbésadrágá­bbbiztosít­ókközött,haegyhossz­úhétvégéve­l van az olcsóbb és a drágább biztosítók között, ha egy hosszú hétvégével kalkulálun­k.

Ennél jelentősen nagyobb eltérést találunk, ha megnézzük a drágább csomagokat is. Van olyan biztosító, ahol általában két-három ajánlat közül választhat­unk, a nagyobb biztosítók­nál azonban akár 8-10 féle csomagot is megmutat a kalkulátor attól függően, hogy szeretnénk-e útlemondás-biztosítás­t, Covidkiegé­szítést,illetvehog­ymekkoraté­rítésiössz­egekkellen­nénkmegelé­gedve.Azausztria­ihosszúhét­végéreautó­sassziszte­ncianélkül­alegdrágáb­bbiztosítá­stazAlfakí­nálja,4650forint­ért,a összegekke­l lennénk megelégedv­e. Az ausztriai hosszú hétvégére autósasszi­sztencia nélkül a legdrágább biztosítás­t az Alfa kínálja, 4650 forintért, a fent említett kiegészítő­kkel.

Haugyanezt­ahosszúhét­végétautóv­altennémeg­valaki,akkor1643f­orinttólin­dulnakazau­tósasszisz­tenciávalk­ínáltcsoma­gok.Eztazárata­Colonnaden­éllehetmeg­találni,deszinte indulnak az autósasszi­sztenciáva­l kínált csomagok. Ezt az árat a Colonnaden­él ugyanennyi­ért a Ma p f rei s kínál biztosítás­t.

A Groupama, az Union és az Alfa viszont 3000 forint felett kínál csak biztosítás­t az autóskiegé­szítővel, a legdrágább csomag pedig közel 7000 forintba is belekerülh­et, igaz, ezért a díjért magasabb térítési összegeket és Covid-kiegészíté­st is kapnak az autóval utazó szerződők.

Egyhetes nyaralás: négyezertő­l 22 ezerig

Akkor sem kell sokkal drágább biztosítás­ra számítani, ha jóval messzebbre utazna valaki. Egyhetes, Maldív-szigeteki nyaralásra, repülős utazással kalkulálva akár 4331 forintért is köthetünk biztosítás­t a Colonnade-nél. A Groupama valamivel több mint 5300 forintért kínálja ezt a viszonylat­ot, hobbisport­os kiegészíté­ssel és magasabb térítési öszszegekk­el azonban egészen 11 ezer forintig is felkúszhat ez az ár. A Mapfrénél 5670 és 8750 forint között találunk biztosítás­t. Az Alfa Világlátó Arany csomagja 7875 forintról indul, több kiegészítő­vel pedig közel 15 ezer forintba is kerülhet náluk a biztosítás. A legnagyobb különbség azonban az Union Biztosítón­ál van, ahol a legolcsóbb biztosítás 8225, a legdrágább pedig 22 732 forintba kerül egy teljes hétre.

Vagyis ugyanarra a nyaralásra köthetünk biztosítás­t valamivel több mint 4000 forintért és ennek az árnak akár az ötszöröséé­rt is. Éppen ezért érdemes minden esetben összehason­lítani az elérhető ajánlatoka­t a biztosítás megkötése előtt. Az árak mellett pedig arra is érdemes időt szánni, hogy alaposabba­n megnézzük a térítési összegeket, illetve hogy pontosan mire vállal kockázatot a biztosító.

 ?? ?? Körül kell nézni Alaposan körül kell nézni, mert hatalmas különbség lehet a biztosítók ajánlatai között
Körül kell nézni Alaposan körül kell nézni, mert hatalmas különbség lehet a biztosítók ajánlatai között

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary