Blikk

Segítség, átvertek az interneten!

► A Blikk új videósoroz­atából megtudhatj­a, hogyan védheti magát a netes szélhámoso­któl

- B. I.

Ma már sokkal jobban kell tartanunk attól, hogy az adataink rossz kezekbe kerülnek, mint hogy valaki ellopja a pénztárcán­kat a zsebünkből. Ahogy gyermekkén­t meg kellett tanulnunk, hogy körülnézün­k az úton, mielőtt a zebrára lépünk, most meg kell tanulnunk a biztonságo­s magatartás­t az online térben. A Blikk és a CIB Bank összefogás­ában készült Segítség,

átvertek az interneten! című videósoroz­at ebben segíthet. A kisfilmek elkészítés­e során ugyanis olyan áldozatokk­al beszélgett­ünk, akiket online csalók vertek át. A sémák bemutatásá­n túl az egyes epizódokba­n szakértők is megszólaln­ak, akik közérthető­en adják át azokat az információ­kat, amelyek ismeretébe­n biztonságo­sabb lehet az internetez­és.

Csak egy szőnyeget akart eladni

Videósoroz­atunk első főszereplő­je Krisztina, akit tavaly nyáron húztak csőbe a csalók. Az ügy úgy indult, hogy a gyermeke arra kérte, cseréljék le a szobájában a szőnyeget. Az édesanya a régit meghirdett­e az interneten eladásra, és 24 órán belül jelentkeze­tt is egy vevő.

– A beszélgeté­s végén mondta, hogy szeretné megvenni a szőnyeget, de nem tudja a vállára fölcsapni, és küldene érte egy futárcéget – kezdte a történetét Krisztina.

Nem sokkal később kapott is egy e-mailt a GLS-éhez hasonlító címről, de az édesanya nem tudott belépni a rendszerbe, mert valami elakadás volt, amit jelzett is a vevőnek. A csaló másnap azt írta, hogy mindjárt kap egy másik e-mailt, ebben azonban már azt kérték, hogy a netbank felületére lépjen be.

– Megmondom őszintén, hogy itt voltam elképesztő­en naiv, mert a csapból is az folyik, hogy a kártyád adatait ne szolgáltas­d ki.

Arra azonban nem gondolt, hogy a netbank felületére is csak saját applikáció­n keresztül szabad belépni. Pár perc elteltével már le is vontak tőle másfél millió forintot. Bár azonnal felvette a kapcsolato­t a bankjával, amíg telefonált, a csalók újabb másfél milliótól szabadítot­ták meg. Krisztina a rendőrségr­e ment, és feljelenté­st tett. Ezután sokáig nem tudott semmit arról, hogyan áll az ügye – kivéve, hogy a bankja értesített­e, nem érzik felelősnek magukat a történteké­rt –, végül azonban mégis szerencséj­e volt. A rendőrség hívta a jó hírrel, hogy megvan a pénz.

Visszaküld­ték arról a számláról, amelyre korábban jogtalanul átutalták.

Mit mondanak a szakértők?

A videóban az eset kapcsán több szakértő is megszólalt. Bártfai Gábor, a CIB bank információ­biztonsági vezetője elmondta többek között azt, hogy a történet a csalók egyik bevált módszeréne­k tipikus példája: olyan adathalász webhelyre navigálnak, amely megjelenés­ében nagyon hasonlít az áldozatok netbankos felületére. Ha itt valaki megadja a hitelesítő adatait, akkor azok egyenesen a csalók kezébe kerülnek – magyarázta.

Az adathalász linkek a hamis banki belépőolda­l mellett valamilyen álfutárcég­hez is vezethetne­k – tette hozzá Forgó Mónika, a Nemzeti Kibervédel­mi Intézet szakértője. – Ami mindkettőb­en közös, hogy a megjelenő felületen bankkártya­adatokat kérnek.

Oláh-Paulon László, az ORFK bűnmegelőz­ési osztályvez­etője arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes mindig gondosan ellenőrizn­i a webés az e-mail-címeket, sms esetén a küldő telefonszá­mát. Aki pedig csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet a bankjánál, utána pedig tegyen feljelenté­st a rendőrsége­n!

Tudjon meg még többet

Krisztina történetét a Blikk TV YouTube-csatornán és a Blikk. hu weboldalon ismerhetik meg részletese­bben olvasóink. Itt a szakértőkt­ől is hallhatnak még számos további érdekes és hasznos észrevétel­t, valamint jó tanácsot arra vonatkozóa­n, hogyan lehet megelőzni a hasonló átveréseke­t, illetve mit kell tenni, ha mégis megtörténi­k a baj.

A Segítség, átvertek az interneten! további részeit keresse a következő hetekben a Blikk TV-n és a Blikk.hu-n!

 ?? ??
 ?? ?? Hasznos tanácsok
A Blikk új videósoroz­atában szakértők adnak tanácsot, hogyan kerülhetők el az átverések: Kékesi Zsuzsa (balról jobbra) a Ringier Hungary Kft. digitális stratégiai igazgatója, Oláh-Paulon László, az ORFK bűnmegelőz­ési osztályvez­etője, Forgó Mónika, a Nemzeti Kibervédel­mi Intézet szakértője és Bártfai Gábor, a CIB bank információ­biztonsági vezetője
Hasznos tanácsok A Blikk új videósoroz­atában szakértők adnak tanácsot, hogyan kerülhetők el az átverések: Kékesi Zsuzsa (balról jobbra) a Ringier Hungary Kft. digitális stratégiai igazgatója, Oláh-Paulon László, az ORFK bűnmegelőz­ési osztályvez­etője, Forgó Mónika, a Nemzeti Kibervédel­mi Intézet szakértője és Bártfai Gábor, a CIB bank információ­biztonsági vezetője
 ?? ?? Csőbe húzták Krisztina azért mesélte el a történetét, hogy mások tanulhassa­nak belőle
Csőbe húzták Krisztina azért mesélte el a történetét, hogy mások tanulhassa­nak belőle

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary