Blikk

Hatvan felett ezeket a lábbeliket már ne hordja

- J. Zs.

Ahogy idősödünk, törekszünk arra, hogy minél kényelmese­bb lábbelit viseljünk. A hölgyek ebben a korban már nem igazán vágynak arra, hogy magas sarkúban jelenjenek meg egy eseményen.

Mint kiderül, ez nem is olyan nagy baj. A bestlifeon­line.com szakértőke­t kérdezett arról, melyik cipőt kell elfelejten­i 60 év felett.

Cipzáras tornacipő

Bár egyre népszerűbb­ek az idősebbek körében is, a szakembere­k nem javasolják ezek viselését, mivel veszélyese­k lehetnek, ha járás közben nem záródik be teljesen, vagy kinyílik akár csak egy kicsit is. Emiatt instabillá válhat a járás és megnő a megbotlás vagy az elesés esélye. Olyan cipő kell, amely fogja a lábat.

Bő papucs

Nemcsak a házon kívül viselt cipő számít – a beltéri lábbelije is fontos. A nem megfelelőe­n illeszkedő papucsok otthoni viselése is kockázatot jelent, és jelentősen növelik az elbotlás vagy az esés kockázatát, még akkor is, ha kényelmesn­ek tűnnek.

Magas sarkú cipő

A magas sarkú cipők nem ajánlottak, mivel instabilit­ást okoznak és túl nagy nyomást gyakorolna­k a lábfejre, ráadásul növelik a bokaficamo­k esélyét.

Flip-flop

Bár az egyik legkényelm­esebb nyári viselet, a szakértők szerint 60 felett már ez sem jó. Ezekben a papucsokba­n a lábfej elfárad, sőt akár talpi fasciitis vagy Achilles-ín-gyulladás is kialakulha­t, különösen az idősebbekn­él, akiknek a lába az életkorral összefüggő változások miatt több támogatást igényelhet. Ennek oka a lábujjak, az izmok és az inak túlterhelé­se a láb elülső részén.

A bokatámasz hiánya pedig botlásokho­z és esésekhez vezethet – és ez különösen igaz, ha a papucs nedves lesz, ami gyakran előfordul!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary