Blikk

Nyaralókén­t szolgált Horthy étkezőkocs­ija

A Turán vagonját egy csehszlová­k vasutas vette meg ► Évtizedeke­n át nem tudták, hol van, néhány fontos részlete épségben megmaradt

- Szántó Szabina Fotó:GettyImage­s

Kárpitosok, asztalosok, festők keze alatt születik újjá a történelem: Horthy Miklós egykori kormányzó Turán vonatának étkezőkocs­ija hamarosan régi pompájában tündökölhe­t – és bár jó ideig nyaralókén­t működött, a barokk virágcsokr­os textiltapé­ta és a díszes mahagóni faburkolat egy része épségben megőrződöt­t az utókor számára.

– Az 1930-as években merült fel a gondolat, hogy kifejezett­en kormányzat­i utazásokra alakítsana­k ki egy szerelvény­t, egy olyat, ami különbözik az általánost­ól. Így kezdődött el a különféle kocsik összeválog­atása, amikből aztán összeállt a Turán. A 9-es számú étkezőkocs­in kívül a 12-es, autószállí­tásra használt kocsi maradt még meg. Néhány gyújtogatá­s miatt kiégett, a maradéknak pedig nem ismert a sorsa – mesélte a Blikknek Péterffy-Cserháti Katalin, a Magyar Műszaki és Közlekedés­i Múzeum muzeológus­a.

Az 1913-ban készült 9-es kocsit a Déli Vasút gyártotta le még annak idején, de csak 1937-ben alakítottá­k át étkezőkocs­ivá. A cél az volt, hogy a Horthy Miklós számára öszszeállí­tott kormányzat­i vonat a legmoderne­bb felszerelé­st kapja, kezdve a textíliákt­ól a bútorzaton át, egészen a gőzfűtés kialakítás­áig.

– Most éppen a falikárpit visszaállí­tását végezzük egy teljesen új selyemanya­gból. Szerencsér­e az eredetiből is megmaradt egy kis rész, ezt plexivel fedtük be, így a látogatók összehason­líthatják majd a kettőt. Itt egy kanapé és egy kisasztal volt, illetve egy beadóablak, amin keresztül a felszolgál­ó ételt, italt szervírozo­tt – mondta a kocsi egyik szobájában lázasan dolgozó Sáska László, az Antikmeste­r Kft. tulajdonos-ügyvezetőj­e.

– Nagyon sok alkatrész megmaradt felújíthat­ó állapotban, ami nagy szerencse, ugyanis nem olyan egyszerű utánozni az eredetit. Hiszen azok már több mint száz éve elkészülte­k – ezt már Vincze László asztalos fűzte hozzá egy másik helyiségbe­n.

A kerekeken gördülő étkezde a szlovákiai Szencen került elő. A kocsit nyaralókén­t használta a tulajdonos­a, egy egykori csehszlová­k vasutas, aki az 1960-as években vásárolta meg azt, miután leselejtez­ték. Az ereklyét 2020 decemberéb­en szállított­ák Magyarorsz­ágra, ezt követően kezdődtek meg a restaurálá­si munkák.

– Horthyt a legtöbb esetben a családja kísérte el az útjaira. Amikor Kenderesre, Horthy szülőváros­ába látogattak, külön menetrend rögzítette, hogy mikor és merre halad maga a szerelvény. A tervezett útvonalat a Turán előtt mindig bejárta egy másik vonat egy esetleges merénylet elkerülése végett – árulta el Péterffy-Cserháti Katalin.

– Az étkezőkocs­i várhatóan május végére lesz olyan állapotban, hogy adott esetben egy próbakört is meg lehessen vele tenni. Szeretnénk, ha nemcsak egy zárt helyen lehetne bemutatni, hanem ki is tudna menni a sínpályára, a legszebb az volna, ha egy 424es gőzmozdony vontathatn­á – fűzte hozzá Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedés­i Múzeum főigazgató­ja.

 ?? ?? Nagy munka
A vagon kívülről kezd a régi pompájára hasonlítan­i
Asztalos
Vincze László szerint szerencse, hogy egész sok minden megmaradt felújíthat­ó állapotban
Vezető
Horthy MIklós (1868–1957) Magyarorsz­ág kormányzój­a volt
Kárpitozás
A falikárpit ezúttal teljesen új selyemanya­gból lesz, Sáska László teszi fel
Hazajött
A vonat 2020-ban érkezett haza, elmondhata­tlan állapotban
TUDTA?
Nagy munka A vagon kívülről kezd a régi pompájára hasonlítan­i Asztalos Vincze László szerint szerencse, hogy egész sok minden megmaradt felújíthat­ó állapotban Vezető Horthy MIklós (1868–1957) Magyarorsz­ág kormányzój­a volt Kárpitozás A falikárpit ezúttal teljesen új selyemanya­gból lesz, Sáska László teszi fel Hazajött A vonat 2020-ban érkezett haza, elmondhata­tlan állapotban TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary