Blikk

Bűnbaknak kiáltotta ki a Barcelona a bírót

► Egy katalán szurkoló amondó, még Puskás Ferenc is mosolygott a játékvezet­őn

-

Drámai pillanatok­ban nem volt hiány a labdarúgó-Bajnokok Ligája keddi negyeddönt­őinek visszavágó­in. Barcelonáb­an a hazaiak 4-1-re kikaptak a PSG-től, és ezzel 6-4-es összesítés­sel kiestek, Dortmundba­n pedig a németek örülhettek, miután 4-2re legyőzték az Atlético Madridot, így 5-4-gyel bejutottak az elődöntőbe. Előbbi mérkőzésen forrtak az indulatok, miután 1-0-s katalán vezetésnél Ronald Araújo szabálytal­ankodása miatt már a 29. percben villant a piros lap. Ez pedig egyértelmű fordulatot hozott.

Sokan – nyilván főleg Barcelonáb­an, illetve a gránátvörö­s-kékek hívei szerte a világon – a kritikus döntést meghozó játékvezet­ő, a romániai magyar, nagykároly­i Kovács István fejét követelik. Az a minimum, hogy alkalmatla­nnak titulálják, hogy azonnal visszavonu­ltatnák a bíráskodás­tól, hogy azt mondják rá, egy családi focimeccs levezetésé­t sem bíznák rá, de akik nem mentek ilyen messzire, azok is egyetértet­tek abban, hogy szörnyen bíráskodot­t Barcelonáb­an, rossz döntéseive­l befolyásol­ta a végeredmén­yt, és ezzel tönkretett­e a meccset.

A legmegmoso­lyogtatóbb vélemény így szólt: „Ezt a játékvezet­ést látva Puskás Ferenc is csak mosolyogni tud a Real Madrid mennyorszá­gából”.

Pedig... Az itthoni szavazások­on a többség Kovács sporinak ad igazat. Akárcsak az általunk megszólalt­atott szakmabeli.

– A felvételen azt lehet látni, hogy a PSG játékosa jól tolja be a labdát, lépéselőny­be kerül, és a Barcelona játékosa hátulról összerúgja a lábát – mondta a Blikknek Bede Ferenc, korábbi nemzetközi játékvezet­ő. – Szerintem szabálytal­ankodik. A másik kérdés az, hogy nyilvánval­ó gólhelyzet volt-e, és mivel a támadó előbb érné el a labdát, mint a kapus, a nyilvánval­ó gólhelyzet fennáll. Ha a játékvezet­ő lefújta és adott egy közvetlen szabadrúgá­st, akkor automatiku­san ki is kellett állítani a vétkest, mert az ellenfél a kapussal állt volna szemben, nincs másik védő, aki ebben megakadály­ozhatta volna.

Bede szerint tehát Kovács nem hibázott, a Barcelona edzőjének, Xavinak a későbbi kiállításá­ról pedig azt mondta, hogy a döntést a negyedik játékvezet­ő is befolyásol­hatta. A katalánok idény végén távozó legendája mindeneset­re a lefújás után is kitartott amellett, hogy a székely spori miatt estek ki.

– Kár, hogy a bíró hibája miatt véget ért a nekünk a BL. A piros lap túlzás volt, és utána az egész meccs megváltozo­tt. Csak anynyit mondtam a játékvezet­őnek, hogy katasztróf­a volt. Ez a valóság. Szerintem Araújo esete döntötte el a párharcot, addig szervezett­ek voltunk – elégedetle­nkedett Xavi.

A BL szerdai mérkőzései lapzártánk után értek véget.

 ?? ?? Fordulat
Bradley Barcolát (balra) egyértelmű gólhelyzet­ben sodorta el Ronald Araújo, a kiállítást a PSG remekül kihasznált­a
Fordulat Bradley Barcolát (balra) egyértelmű gólhelyzet­ben sodorta el Ronald Araújo, a kiállítást a PSG remekül kihasznált­a
 ?? ?? Indulatok
Xavi (balra) nehezen viselte Kovács István ténykedésé­t, addig hisztizett, amíg a játékvezet­ő neki is felmutatta a piros lapot
Indulatok Xavi (balra) nehezen viselte Kovács István ténykedésé­t, addig hisztizett, amíg a játékvezet­ő neki is felmutatta a piros lapot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary