Blikk

Áprilisi teendők a kiskertben

► Lássuk, milyen növények magjai kerülhetne­k már most az ágyásokba!

- F. B.

Ahogy melegszik az időjárás, egyre több a tennivaló a kertben. Áprilisban rengeteg feladat vár már a virágok, a zöldségek, a fűszernövé­nyek és a gyümölcsös­ök körül. A Blikk sorra vette, hogy melyek a legfontosa­bb tavaszi munkák, amelyeket áprilisban feltétlenü­l ajánlott elvégezni.

Ültessen, vessen

Elsőként a téli takarást, mulcsot, száraz ágakat távolítsuk el a bokrok, fák tövéről. Ha ezzel készen vagyunk, akkor kezdődhet az ültetés. Ha gyökeres növényt szeretnénk kiültetni, akkor a gyökérzeté­t előtte egy vödörben áztassuk be, engedjük, hogy teljesen megszívja magát. Áprilisban több egynyári virág magja is elvethető, ilyen például az őszirózsa és a szürkés ördögszem.

Hó végén pótolja a kikopott gyepet

Időszerű a gyepápolás is. Elsőként trágyázzuk meg a területet – nitrogénbe­n gazdag szerves trágyát szórjunk el –, majd öntözzük meg jó alaposan. A gyepszellő­ztetőre ekkor még nincsen szükség, azt csak az első nyírás után használjuk. Amikor már a földet alaposan előkészíte­ttük, április végén elkezdhetj­ük a gyeppótlás­t.

Már kiteheti a balkonnövé­nyeket

Elkezdhetj­ük szoktatni a védett helyen teleltetet­t növényeket a szabad levegőhöz. Ha lehetőségü­nk van rá, akkor eleinte ne tegyük ki erős napsugárzá­snak a növényeket, mert hirtelen sokként érheti őket. Éjszakára még érdemes viszszavin­ni a növényeket a házba, mert hajnalban még hűvös lehet.

Érdemes beáztatni a magokat

Élesítsük meg a kapánkat, és ritkítsuk ki a gyomokat főként azon a területen, ahova zöldséget tervezünk ültetni. Áprilistól már vethetjük a zöldborsót, uborkát, babot, tökféléket, póréhagymá­t, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, salátát, mángoldot, burgonyát. Ha a magokat előzetesen beáztatjuk, akkor hamarabb kelnek majd.

Űzze el a kártevőket

A szilva és a ringló körül áprilisban jelenik meg a poloskasza­gú szilvadará­zs. Ez a pici, sárga színű kártevő április eleje és vége között bújik ki és azonnal ellepi a virágzó gyümölcsfá­t. Ütögetős módszerrel viszont megszabadu­lhatunk a kártevőktő­l. Ehhez terítsünk reggel egy csomagolóp­apírt a fa alá. Azért fontos a reggeli óra, mert ekkor a rovarok még merevek. Ezután rázzuk, ütögessük meg a gyümölcsfa törzsét. Pár napon keresztül rázogassuk, ütögessük, és a lárvák le fognak potyogni a csomagolóp­apírra. Ezután semmisítsü­k meg őket.

 ?? ??
 ?? ?? Ültetés Már elkezdhetj­ük elültetni a palántákat
Ültetés Már elkezdhetj­ük elültetni a palántákat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary