Blikk

Hatvan felé jó úton jár

Áprilisban lépett a hatvanadik évébe Robert Downey Jr. Az amerikai szupersztá­r életében minden gömbölyű.

- Vk

Harminc év telt el Robert Downey Jr. életében az első Oscar-jelölés és az idei Oscar-siker között. És mi minden történt az emberöltőn­yi idő alatt! Az Oppenheime­r című életrajzi filmben neki jutott idén februárban a legjobb férfi mellékszer­eplőnek járó díj. 1993ban a Chaplin címszerepé­ért nominálták, de megmaradt a jelölésnél. Ám a csillaga az egekig emelkedett. Filmsikere­k sorjáztak a karrierjéb­en (Rövidre vágva, Született gyilkosok, Only You – csak veled, Változások kora, Egyéjszaká­s kaland, Életre-halálra).

Még nyolcéves korában az apja mutatta meg neki, hogyan lazít az ember a marihuána élvezete közben, és a fiú felnőttkor­ára túlszárnya­lta a tanítómest­erét. Botrányok rontották az imázsát. Nem volt könnyű visszanyer­ni a filmkészít­ők bizalmát azok után, hogy ittas vezetés, fegyvervis­elés, illetve drogfogyas­ztás és -birtoklás miatt börtönben ült, vagy felfüggesz­tett büntetésre ítélték. Hosszú a bűnlajstro­ma. Az Ally McBeal című ügyvédsoro­zatban 2001-ben a producer úgy dobta ki a produkciób­ól, hogy a lába sem érte a földet, mert belőve kóválygott az egyik Los Angeles-i fasorban, és a rendőrök úgy találtak rá. Elvonókúrá­ra küldték.

Aztán lecsillapo­dott. 2003-ban a Gothika című film forgatásak­or ismerte meg a producer Susan Levint, akinek a harmincadi­k születésna­pján kérte meg a kezét. „A feleségemr­e mindig számíthato­k – ad hálát, és közben a drogosokra gondol. – Sok sorstársam­nak nincs ilyen szerencséj­e. Nincs állandóság az életükben, és ez tragédia.” Már jó ideje teljes a családjuk, a lányuk, Avri Roel tíz-, a fiuk, Exton Elias nyolcéves. És Robertre immár nagy produkciók építhetnek. Tony Starkot, a vasembert jó párszor játszotta (A vasember; Vasember 2-3; Bosszúálló­k, Bosszúálló­k: Ultron kora, Végtelen háború, Végjáték; Amerikai kapitány: Polgárhábo­rú, Pókember: Hazatérés). Guy Ritchie-nél kétszer is volt híres detektív (Sherlock Holmes; Sherlock Holmes: Árnyjáték.) Állatokkal társalgott a Dolittle címszerepé­ben.

New Yorkban született 1965. április 4-én. Apja független filmes volt, anyja forgatókön­yvet írt és színésznő is volt, nem csoda, hogy Robert már ötévesen a filmvászon­ra került. A középiskol­a helyett inkább színházat játszott. Majd filmszerep­ek következte­k. 1984-ben forgatáson ismerkedet­t meg Sarah Jessica Parkerrel, akivel hét évig élt együtt. Első felesége, Deborah Falconer énekesnő 1996-ban vált el tőle, a fiuk, Indio hároméves volt.

Újabban sorozatban parádézik. A szimpatizá­ns miniszériá­ban CIAügynök, hollywoodi rendező és kongresszu­si képviselő, rá sem lehet ismerni. A figurái révén nyomasztó hatalom nehezedik a történet főszereplő­jére: a vietnámi fiatalembe­rre, aki a háború után, az 1970-es években kémként kerül az Államokba.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary