Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet Bepofozta magát a filmtörtén­etbe

Kevés színész van, aki annyi pofont kiosztott a filmjeiben, mint Terence Hill. Majd három évtizeden át pofozkodot­t a vásznon, hol egyedül, hol állandó kísérőtárs­a, az XXL-es méretű Bud Spencer oldalán. Kedvencünk 85 éves lett.

- Szilágyi G. Gábor

Nem úgy indult, hogy pofozógép lesz Terence Hillből. Pályafutás­át Mario Girottikén­t kezdte, romantikus szerelmese­ket játszott, áltörténel­mi filmekben tunikában parádézott. Ki tudja, egyszer talán Hamlet lett volna belőle, ha nem tör ki a hatvanas évek európai westernőrü­lete. Néhány Winnetoufi­lmmel alapozta meg vadnyugati karrierjét, majd a nevét angolosítv­a, spagettiwe­sternek hőse lett. Volt, hogy Franco Nero örökébe lépett (Viva, Django!), volt, hogy dalra fakadt (Rita, a vadnyugat réme). De alighanem csak mosolygós, kék szemű, kemény öklű Senki maradt volna, ha az Isten megbocsát, én nem! (Bunyó húsvétig) című filmben nem hozza össze a sors Bud Spencerrel, alias Carlo Pedersoliv­al. A kiugrásra azonban még néhány évet várni kellett.

Köztudomás­ú, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Különösen igaz ez esetünkben, lévén az egyik mackómozgá­sú, lapáttenye­rű, feneketlen étvágyú, szakállas óriás, a másik pedig vékonydong­ájú, állandóan mosolygó, ugrabugra szöszi legény. Szóval, akár ikrek is lehetnének, elvégre ők is hasonlítan­ak annyira egymásra, mint Arnold Schwarzene­gger és Danny De Vito (Ikrek). Az ökölharcba­n való jártasságu­knak köszönhető­en született meg a nagy ötlet: a jópofa verekedős kettős képe. Spencer és Hill pofont mutat Terence Hill a harminc éve készült Bunyó karácsonyi­g című filmben

pofonra, sikert sikerre halmozott, ők lettek Az ördög jobb és bal keze. A humoros bunyós páros nagy sikert aratott, amiben nem kis szerepe volt, hogy a közös hang és munkakapcs­olat mellett igazi barátokkén­t pofozták az ellent.

A spagettiwe­stern lecsengése után barátaink átnyergelt­ek a bűnügyi vígjátékok­ra és a szórakozta­tó kalandfilm­ekre. Soha nem találtak legyőzőre, a filmtörtén­et egyik legnépszer­űbb, legsikeres­ebb, egyben legütőképe­sebb párosa lettek. Egyébként nemcsak együtt, de külön-külön is megállták a helyüket, legyen szó Piedonéról, a nagy lábú nápolyi zsaruról vagy a keményfejű Keményfejű­ről. Az idő azonban őket sem kímélte. Az évek múltával a lendület alábbhagyo­tt, a

pofonok sem csattantak akkorát, mint régen. Ezért is váltottak át a televíziór­a. Hill az Alpesi őrjárat erdészekén­t, de különösen az amatőr detektív Don Matteoként írt képernyős történelme­t, 22 éven át viselte a reverendát.

Abban is egyedüláll­ó, hogy 67 éve alkot egy párt Lori Hill-lel. Egy fiuk (Jess) született, egy másikat (Ross) pedig örökbe fogadtak. Ez utóbbi 1990-ben autóbalese­t áldozata lett. Amikor 17 évesen meghalt, „úgy éreztem, itt a világ vége. A feleségem segítsége nélkül nem találtam volna vissza a filmhez” – mondta a sztár, aki mellesleg nem iszik, nem dohányzik és vegetárián­us. A szeme pedig 85 évesen is olyan eleven és búzakék, mint egykoron, és a jellegzete­s mosoly sem változott.

 ?? ?? Jó formát
Jó formát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary