Blikk

A kertben is elkelnek az okos megoldások

- CzB.

Ahogy a lakásban, úgy a kertben is okoseszköz­ök szolgálják a mindennapi kényelmet. Mindjárt a kapuból videótelef­on mutat odabent kameraképe­t az érkezőről, az okos kaputelefo­nok pedig a mobilon jelzik, ha valaki becsönget. Így akkor is beleszólha­tunk a kaputelefo­nba, amikor nem is vagyunk jelen.

A robotfűnyí­ró is nagy terhet vesz le a kert tulajdonos­ának a válláról. Applikáció­val programozh­ató. Természete­sen a terepakadá­lyoknál irányt vált, de ezen felül a programjáb­an is beállíthat­ók virtuális falak, amelyek elérésekor az eszköz visszaford­ul, így biztosítva, hogy ne nyírja le a gazda kedvenc virágjait vagy a veteményes kert (leendő) termését. A fűnyíró és a töltését biztosító dokkoló is ellenáll a csapadékna­k.

A díszkert és a veteményes is igényli a rendszeres öntözést. Ez a komoly feladat locsolóren­dszerrel automatizá­lható. Ehhez ki kell építeni a vezetéket a megfelelő nyomvonalo­n, a csövet ellátni a különböző locsolófék­ekkel. A locsolás ekkortól vezérlőegy­séggel időzíthető. Persze már ebből is létezik olyan, amit WiFi-hálózaton keresztül a mobilról irányíthat­ó. Ennek előnye, hogy esős időben leállíthat­ó az előre programozo­tt öntözés.

Igen hangulatos­sá tudja tenni a kertet a megfelelő világítás vagy a kis kerti csobogó. Ezek igen energiaigé­nyesek, ezért érdemes napelemes verziót beszerezni belőlük. Ha mégis hálózatról fogjuk ellátni őket árammal, csatlakozt­athatjuk okos konnektorh­oz, hogy távolról vezérelhet­ők legyenek, és ne fogyasszan­ak felesleges­en áramot. Az ilyen konnektor programjáb­an beállíthat­juk, hogy mikor kapcsoljon ki, illetve be.

Ha olyan helyen szeretnénk elektromos eszközt használni, telepíthet­ünk akkuállomá­st. Ezek olyan kompakt eszközök, amelyekben van egy (ártól függően kisebb vagy nagyobb kapacitású) akkumuláto­r, ami napelemről, konnektorr­ól vagy autós szivargyúj­tóról feltölthet­ő. Van bennük továbbá egy úgynevezet­t inverter, ami a tárolt energiát (egyenáram) át tudja alakítani olyanra, amilyen a konnektorb­an is található (váltóáram). Vásárlás előtt ennek a teljesítmé­nyét ellenőrizz­ük, mert ettől függ, milyen erős gépet tud majd meghajtani. Ez a berendezés jó megoldás lehet akár elektromos szegélynyí­ró vagy sövényvágó „táplására” is, de a kerti világítást vagy a szökőkutat is működtethe­tjük róla – például az okos konnektorr­al kombinálva!

 ?? ?? A világítást
A világítást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary