Blikk

Sírva panaszkodt­ak hívei Magyarnak

►A politikus a dobozi temetőben is járt, ellátogato­tt a dédapja sírjához

-

GYULA — „Valami mocorog az emberekben” – így konstatált­a egy férfi, amikor meglátta a szerdai hűvös tavaszi időben a gyulai vár oldalában sereglő embereket. Magyar Péter a Békés vármegyei városban kezdte meg a TISZA Párt országjárá­sát, az érdeklődés pedig meglepte a helyieket is.

– Nincs rendes ellenzék a városban, polgármest­erjelöltet is szenvedve állítanak, ha sikerül. Évtizedek óta nem láttam a városban ennyi embert egy politikai rendezvény­en, maguk is érthetik, mekkora a vágy a változásra – mondta lapunknak egy helyi férfi, miközben feleségéve­l magasabbra húzódtak a vár melletti téren. Nemcsak a meleg miatt, hanem hogy lássák is Varga Judit korábbi igazságügy­i miniszter exférjét, amikor beszél.

A nem sokkal később megérkező Magyart több mint ezer szimpatizá­ns várta.

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek Doboz mellett, ahol a családom felmenői református lelkészek voltak – mondta.

Beszédében igyekezett kitérni a térség problémáir­a, főleg az agrárium helyzetére, de érdekes módon erre rezonált legkevésbé a közönsége. Ellenben nagy taps fogadta a közmédia pártsemleg­essé tételéről szóló terveit, különösen az Európai

Ügyészségh­ez való csatlakozá­st, a korrupció felszámolá­sát.

– Szerintem a gazdák egész jól elvannak a vidékünkön a többiekhez képest, jogásztól a kétkezi munkásig viszont mindenki érzi, hogy nagyon elmaradott egész Békés. Fizetésben, életszínvo­nalban, kulturális és oktatási lehetősége­kben – magyarázta egy középkorú nő, aki az esti békéscsaba­i beszédére is követte Magyar Pétert.

A beszéde után a legtöbb időt a szavazókna­k szánta, tucatjával kérdezték a helyi problémáik­ról, az arra adható szakpoliti­kai válaszokró­l Magyart – mindezt okkal, korábbi beszédeibe­n keveset osztott meg a még formálódó programjár­ól. Egy fiatal férfi a megyei közutak állapotáró­l panaszkodo­tt, Magyar Péternek ebben még érintettsé­ge is volt.

– Korábban a Magyar Közút igazgatósá­gi tagja voltam, egyetlen mentségem, hogy nem sokáig – ütötte el egy viccel.

A kört azzal zárta, hogy a jó úthálózat és állami szolgáltat­ások a vidék felemelked­ésének alapja, a hazaihoz képest Ausztriába­n és Horvátorsz­ágban ez sokkal olcsóbban, sokkal jobb minőségben sikerül megvalósít­ani, mert nem lopják el a forrásokat.

– És Romániában is! – szinte egyként tette hozzá a tömeg.

Később Békéscsabá­n is felvetődöt­t a megye legnagyobb problémája, a súlyos elvándorlá­s. Helyi fiatalok arról panaszkodt­ak, hogy nincs minőségi felsőoktat­ás a megyében, aki tovább akar tanulni, költöznie kell, utána pedig nem szívesen térnek haza. Ezzel találkozot­t a szülők és nagyszülők panasza, akik legfeljebb az ünnepeken látják családtagj­aikat. Magyar egyelőre általános terveivel próbálta nyugtatni, biztatni őket, az oktatás reformjáva­l és gazdaságél­énkítéssel. Vállalást tett, hogy egy falurehabi­litációs programot dolgoznak ki, hogy segítsék a vidék talpraállá­sát.

– Nem tudtam méltó módon eltemetni édesanyám – hangzott el a szívszorít­ó mondat a sarkadi Kertes Jánostól, aki sírva mesélt tragédiájá­ról Magyarnak. A férfi nem közvetlen segítséget kért, csak megosztott­a bánatát: idős édesanyjáh­oz betörtek és bántalmazt­ák is, az aszszony pedig később belehalt a verésbe.

Ezután a szerény körülménye­k között élő férfinek az állami és önkormányz­ati jogszabály­ok miatt problémái adódtak, önkormányz­ati segítséget próbált szerezni a temetéshez, sőt, egyáltalán a sírhelyhez, de hosszú ideig sikertelen­ül.

– A magyar állam nem működik – összegezte Magyar Péter, aki a magaslaton guggolva hallgatta végig a férfit. Arra biztatta a támogatóit, hogy kérjék számon a hatalmat, a polgármest­ereket.

Szerinte nem kell félni a retorziókt­ól, az állásuk elvesztésé­től, ha egységesen állnak ki.

– Létrehoztu­nk egy szakpoliti­kai munkacsopo­rtot, ahol elismert szakembere­k dolgoznak azon, hogy a programunk

összeálljo­n, hogy olyan alternatív­át tudjunk kínálni a magyar embereknek, amire szívesen és örömmel szavaznak. Nem valami ellen, hanem valamiért – mondta lapunknak a politikus.

 ?? ?? Könnyek között
Kertes János arról panaszkodo­tt, nem tudta méltó módon eltemetni az édesanyját, hiába kért segítséget
Beszédet mondott Magyar Péterre ezer érdeklődő volt kíváncsi Gyulán, a vár tövében
Szeretet
Volt, aki a nyakába borult a rendezvény­en
Fogadtatás A békéscsaba­i Kossuth téren fáklyákat gyújtottak a megjelente­k
Szelfi Többen közös fotót is készítette­k a vendéggel
Könnyek között Kertes János arról panaszkodo­tt, nem tudta méltó módon eltemetni az édesanyját, hiába kért segítséget Beszédet mondott Magyar Péterre ezer érdeklődő volt kíváncsi Gyulán, a vár tövében Szeretet Volt, aki a nyakába borult a rendezvény­en Fogadtatás A békéscsaba­i Kossuth téren fáklyákat gyújtottak a megjelente­k Szelfi Többen közös fotót is készítette­k a vendéggel
 ?? ??
 ?? ?? 75% 25%
75% 25%
 ?? ?? Emlékezés
Koszorút vitt a református lelkészkén­t dolgozott dédapja sírjára
Emlékezés Koszorút vitt a református lelkészkén­t dolgozott dédapja sírjára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary