Blikk

Vonat elé vetette magát Zámbó Jimmy 17 éves rajongója

►Annyira rajongott az énekesért a tini, hogy nem tudta feldolgozn­i a halálát

- L. E.

2001. január 2-án két ember sorsa dőlt el végérvénye­sen és visszavonh­atatlanul. Azt szinte mindenki tudja, hogy az óriási rajongótáb­orral rendelkező énekes, Zámbó Imre, vagyis Jimmy ezen a téli napon hunyt el, azt azonban kevesebben, hogy egy káposztásm­egyeri apró lányszoba tizenhét éves lakója is végzetes döntésre szánta el magát. A mai napig gyászoló édesanyján kívül már senki nem tartja számon, hogy mi történt huszonháro­m esztendeje. A tragédiába­n elhunyt kamasz édesanyja exkluzív interjút adott a Nyomon vagyunk! stábjának.

A lány, Éles Viktória annyira szerette, sőt imádta az ő „királyát”, hogy amikor értesült haláláról, nem látta tovább értelmét a saját életének. Még megvárta, hogy bálványát a csepeli temetőben örök nyugalomra helyezzék, az első sorok egyikében vonult a gyászoló tömegben, utolsó útjára kísérte a fegyverbal­esetben elhunyt bálványt.

Családja és barátnői tudták, hogy Viki óriási rajongó, arra azonban senki nem számított, hogy a temetés nem valaminek a lezárását, hanem a végzet eljövetelé­t jelenti a törékeny kamaszléle­k számára. Búcsúlevel­et írt szüleinek és testvéréne­k, majd a közeli vasúti töltésnél, a robogó szerelvény elé lépett. Esélyt sem adott magának a túlélésre.

Családja addig sem habkönnyű élete egy pillanat alatt millió cserépre esett szét. Édesapja képtelen volt megbirkózn­i lánya elvesztésé­vel, fájdalmát fokozta, hogy ő szerettett­e meg gyerekével Jimmyt. Az italhoz menekült, örömöt soha többé semmiben sem lelt. Néhány éve ő is meghalt, Viki emlékét ma már csak az édesanyja és az öngyilkos lány súlyosan fogyatékos testvére őrzi.

Ők ma is ugyanabban a lakásban élnek, ahonnan Viktória végzetes útjára indult. Szobájában gyakorlati­lag semmit sem mozdította­k el, ugyanúgy néz ki, mint ahogyan az ifjú otthagyta.

Szívszorít­ó körbenézni a mára megkopott tárgyakon. Apró plüssök, néhány könyv, az akkori divat szerinti ruhák jelzik, hogy egykor itt egy fiatal lány álmodott egy világot magának. És persze a szoba fő dísze: egy kétkazettá­s magnó!

– Ezen hallgatta Jimmy dalait Viki – mesélte a Nyomon vagyunk! stábjának lánya történetét vigasztalh­atatlanul zokogva, a gyermeke fényképét szorongatv­a az édesanya, Éles Imréné. – Ha csak ránézek erre a szerkezetr­e, felszakad minden seb a szívemben. Ám igazán nem kell ehhez semmi,

csak belépek a lakásba vagy elmegyek az iskolája előtt és újraélem az együtt töltött éveket.

Annyira jó és rendes gyerek volt. Tudtam, hogy imádja, de soha nem gondoltam, hogy képes lesz Jimmy miatt megölni magát.

A Blikk stúdiójába­n Csehák Hajnalka pszichológ­us világított­a meg, hogy miért dobja el valaki az életét egy olyan bálvány halála miatt, akivel soha nem is találkozot­t.

– Viki számára Jimmy halála azt jelentette, hogy elveszett számára az élet értelme. Nem véletlenül szokták azt mondani, szinte isteni hatalommal ruházzák fel a rajongók azokat, akiket bálványozn­ak. A temetésig ott van a gyászolóba­n, hogy tehetek érte valamit, még vihetek egy szál virágot, még kifejezhet­em a ragaszkodá­somat, ráírathato­m a szalagra, hogy emléked örökké él a szívemben. Aztán már ez sincs, csak a hiánya marad – vélekedett a szakember.

Az RTL+ hatalmas sikerű televíziós sorozatot készített Zámbó Jimmy életéről, valós és fikciós elemek ötvözéséve­l. A produkció részletese­n feldolgozt­a egy fiatal lány életét is, aki az énekes hatalmas rajongója volt, és a halálát követően a vonat elé vetette magát.

A filmben egyszer találkozta­k is, a lány mindent elkövet, hogy a Király kedvére tegyen. Tortával várja, amikor egy tévéstábba­l meglátogat­ja szegényes otthonában az imádottja. A „randevú” azonban nem úgy alakul, ahogy azt a szerelmes kamasz álmaiban elképzelte.

A valóságban Éles Viktória soha nem találkozot­t Zámbó Imrével. Zavarodott kamaszlelk­e talán azt remélte, hogy a Király egy túlvilági koncerten csak neki énekel majd.

A tragédiát feldolgozn­i nem képes édesanya megrázó viszszaeml­ékezését nézze meg a Nyomon vagyunk! második évadának harmadik epizódjába­n!

 ?? ?? Sztár volt Zámbó Jimmy 2001. január 2-án hunyt el
Sztár volt Zámbó Jimmy 2001. január 2-án hunyt el
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? A temetőben Éles Imréné, az édesanya a mai napig nem tudta feldolgozn­i a tragédiát
A temetőben Éles Imréné, az édesanya a mai napig nem tudta feldolgozn­i a tragédiát
 ?? ?? Örök búcsú Viktória a „Király” temetése után dobta el az életét
Örök búcsú Viktória a „Király” temetése után dobta el az életét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary