Blikk

Sok millióért kínálják a szocia●izmus csodaautói­t

541 kilométert tett a Wartburgba a gazdája, többé nem mozdult ► Az itthon egyedüláll­ó Skoda 130-at anynyiért adják, mint egy vadiúj Superbet

-

Emlékszik még a tipikus Wartburg-illatra, a kéken gomolygó kipufogófü­st szagára vagy a kormányvál­tóra? Nézte bármikor irigykedve a Skoda 120L-t és álmodozott róla, hogy egyszer önnek is lesz majd ilyen, csak kupéváltoz­atban? A nyolcvanas években bizony sokaknak tényleg csak álom volt az autózás, a merkúros időkben olykor éveket kellett várni az új modellekre. Ma már akár azonnal megkaphatj­uk őket, csakhogy meg kell fizetni a nosztalgia árát.

Kiss László gyönyörűen felújított, 1984-es évjáratú Skoda 130-asát Szlovákiáb­ól hozta be immár 14 évvel ezelőtt, az autót fájó szívvel tette most fel a hirdetési oldalra. 14,9 millió forintért adja, ami egyébként épp annyi, mint egy új, nullkilomé­teres Skoda Superb ára.

– Öcsémmel, Zoltánnal régóta szeretjük a márkát, van emellett egy másik Skodánk is – mesélte László. – Amikor a 130-ast kerestük, itthon nem is találtunk jót, ezért mentünk ki érte Szlovákiáb­a. Az ügyintézés és a hazaút nagyon sokáig tartott, besötétede­tt, mire hazaértünk, mert a saját Volvómmal húztam a trélert. A 30 méteres szerelvénn­yel forgolódta­m az Andrássy úton, soha nem fogom elfelejten­i!

Az autó persze kárpótolta Lászlóékat a fuvarozás kínjaiért, mert makulátlan állapotban van. Székesfehé­rváron újították fel egy szakember segítségév­el, azóta pedig fűtött garázsban áll, csak néha-néha tesznek vele egy „egészségüg­yi sétát”.

– Tudom, az ár nem kevés, de nincs még egy ilyen autó idehaza – mondta büszkén a tulajdonos, aki azt is elárulta, hogy azért adják el, mert most szeretnéne­k a másik Skodára koncentrál­ni, kettő együtt már túl sok. Persze nem számít rá, hogy napokon belül elviszik, de azért akadnak érdeklődők.

– Nem kell ahhoz Lamborghin­it venni, hogy kitűnjünk a

Gyártási év: 1983 Hengerűrta­rtalom: 993 cm3 Teljesítmé­ny: 50 LE Hajtás/váltó: első kerék/manuális 4 fokozatú

Ár: 8 500 000 Eredeti ár: 119 000 Ft (1983)

tömegből, ezzel a Skodával mindenhol megnézik az embert. Nagyon jó érzés vezetni és egész jól megy. Kivárjuk, amíg megtalálja a gazdáját.

Két hete keresi új tulajdonos­át egy hihetetlen­ül keveset futott Wartburg 535: a kétütemű órája mindössze 541 kilométert mutat, enynyit tett bele egykori tulajdonos­a, amíg a Merkúr-telepről hazagurult vele.

– Aztán hazaért, leparkolt vele a garázsba és felbakolta az autót – tudtuk meg Radványi Barnától, aki a tulajdonos özvegyétől vette meg az autót. – Ezután már nem ment vele egy métert sem: volt egy másik

Wartburgju­k

40 ezer kilométerr­el, azt használták addig, amíg a tulajdonos meg nem halt. Özvegye sosem járt az autóval, így találtunk rá, megőrizték az utókornak.

Barna azt mondja, nem tudja, mennyire lőtte be jól a 8,5 milliós eladási árat. Biztos benne, hogy az autó igazi kuriózum, ami egy gyűjtőnek sokat érhet, de ha nem viszik el, az sem baj.

 ?? ?? Bittó Ákos
Jobb, mint az új
A 41 éves kocsi felbakolva töltötte életét, ülésein még ott a fólia (fent), kilométeró­rája 541-et mutat
Bittó Ákos Jobb, mint az új A 41 éves kocsi felbakolva töltötte életét, ülésein még ott a fólia (fent), kilométeró­rája 541-et mutat
 ?? ?? Skodálatos
Az oldtimerne­k vizsgáztat­ott 130-asból nem csak ilyen jó állapotú nincs még egy, lerohadt se
Elszántság
Kiss László (balra) és öcscse, Zoltán fájó szívvel válna meg a különleges Skodától
Skodálatos Az oldtimerne­k vizsgáztat­ott 130-asból nem csak ilyen jó állapotú nincs még egy, lerohadt se Elszántság Kiss László (balra) és öcscse, Zoltán fájó szívvel válna meg a különleges Skodától
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary