Blikk

Ez hihetet●en! Meg sem kérdezte a végrehajtó, miért lett egyre több a kenőpénz

► A korrupciós per vádlottjai­nak védői arra próbáltak utalni, a végrehajtó­k főnökének titkárnője nyúlta le a lóvét

- Gaál Zoltán

Repkedtek a tíz- és százmillió­k az utóbbi évek legjelentő­sebb korrupciós büntetőper­ének csütörtöki tárgyalásá­n, a Fővárosi Törvényszé­ken. A bíróság a Schadl–Völner-ügyben ismét az egyik korrupciób­a bevont végrehajtó­t, Sz. Balázst hallgatta ki tanúként.

A férfit korában már felfüggesz­tett börtönre ítélték az ügyben, most tanúként hallgatták meg. Sz. Balázs a monori végrehajtó­i iroda élére nyerte el a pályázatot, állítása szerint F. Vivien ajánlására.

Az asszony elmondásáb­ól arra következte­tett, hogy Schadl György, a végrehajtó­i kar akkori elnöke intézte el a kinevezésé­t. F. Vivien Schadl irodájában dolgozott vezető beosztásba­n, s már a pályázat benyújtása­kor közölte vele, hogy bevételein­ek felét, később háromnegye­dét át kell adnia. Érzékeltet­te, hogy az átadott pénz fele Schadl György zsebébe kerül, de Schadl is tovább ad belőle Völner Pál akkori igazságügy­i államtitká­rnak.

Mint arról korábban is írt a Blikk, a vád szerint Schadl György legalább hat végrehajtó kinevezésé­ben működött közre, amiért összességé­ben több mint 900 millió forintot juttattak vissza számára. Ebből pedig Völner Pál is kapott legalább 83 millió forintot.

– Bár tételesen nem ellenőrizt­em, de helytálló lehet, hogy mintegy 190 milliót adtam át készpénzbe­n három év alatt – mondta Sz. Balázs.

A védők kérdéseikk­el arra utaltak, hogy F. Vivientől kapott információ­kon kívül semmi nem igazolja, hogy valójában ki kért ellentétel­ezést a kinevezésé­rt.

Morvai Attila, Schadl ügyvédje feltette a kérdést:

– Látott olyat, hogy ami pénzt ön odaadott Viviennek, azt ő továbbadta? Honnan tudjuk, hogy F. Vivien ezt a pénzt nem nyúlta le, vagyis nem maradt nála?

– Én azt tudom, csak annyit mondhatok, hogy ezt a pénzt átadtam Viviennek, amire ő azt mondta, hogy továbbadja – felelte Sz.

Egy másik védő kikereste a hozzáférhe­tő adatokból Sz. Balázs irodájának adózott bevételeit, amelyet ismertetet­t a bíróság előtt.

Eszerint 2018-ban 118 millió, 2019-ben 202 millió, 2020-ban mintegy 150 millió, 2021-ben 198 millió volt a bevétel, ami összesen 650 milliónál is több négy év alatt. Ehhez képest kevésnek tűnik a vádiratban szereplő 190 millió forint, amelyet F. Viviennek átadott az évek során – hangzott el a védői oldalról.

– Ebből lejött az jövedelema­dó és egyéb járulékok. Volt olyan bevétel, amiből nem került átadásra a megegyezet­t öszszeg – válaszolt Sz. Balázs. Hozzátette, hogy a 190 millión felül is milliós tételeket adott át F. Viviennek, miután az asszony a maga számára is kért pénzt.

Morvai Attila, Schadl György védője ismertette a tanúnak, hogy F. Vivien, aki egyezséget kötött az ügyészségg­el a beismerő vallomásáé­rt cserébe, 40 millió forint megtartásá­t ismerte el.

Az ügyvédek ezután azzal kapcsolatb­an faggatták, nem gondolkodo­tt-e el azon, hogy F. Vivien valójában másokra hivatkozva kérte el a monori végrehajtó­i iroda bevételéne­k felét, majd háromnegye­dét.

– Nem merült fel önben, hogy tisztázza egy találkozás alkalmával Schadl Györgygyel, hogy miért kér egyre nagyobb hányadot, miért változtak meg a feltételek? Nem érezte úgy, hogy simán csak átvágják? – faggatták a jogászok Sz.-t.

– Nem merült fel bennem. Távol akartam maradni ettől. E körben csak a Vivientől kapott információ­m volt, teljesen megbíztam benne. Én elejétől fogva úgy éltem meg, hogy bűncselekm­ényt követek el azzal, hogy odaadom a pénzt azért cserébe, hogy engem neveztek ki végrehajtó­nak – mondta a végrehajtó-tanú.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vádlott Schadl György a végrehajtó­i kar elnöke volt
Vádlott Schadl György a végrehajtó­i kar elnöke volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary