Blikk

Nem ismeri fel látogatóit a DVTK sú●yos beteg ikonja

► Diósgyőrbe­n mindenki azért imádkozik, hogy felépüljön a klub nagyrabecs­ült korábbi focistája

- Sinkovics Gábor

Mintha valami titokzatos járvány söpörne végig a magyar futballtár­sadalmon. Egykori közönségke­dvencek haltak meg egymás után a közelmúltb­an. Meggyászol­tuk Juhász Pétert és Schumann Pétert, az Újpest, valamint Müller Sándort, a Vasas egykori nagyszerű labdarúgój­át. De a gyász Miskolcot sem kímélte. Néhány napja a saját kertjében esett össze és hunyt el fűnyírás közben Feledi László, a DVTK egykori kupagyőzte­s játékosa. De a diósgyőri szurkolók most egy másik kedvencüké­rt aggódhatna­k. A DVTK ikonja, a klub legendája, Tatár György kritikus állapotban fekszik a kórházban.

Arra az 1973. március 4-én játszott meccsre két labdarúgó biztosan emlékszik. Először is Mucha József, a Fradi csupa szív középpályá­sa, aki három gólt rúgott Veréb György kapujába. Másodszor pedig az akkor ifjú Tatár György, aki csereként beállva a DVTK csapatába először játszhatot­t az NB I-ben. A Ferencváro­s 4-1re nyert Miskolcon, a csatársorá­ban Branikovit­s László mellett még ott volt Albert Flóri, a Császár is. Tatár később ugyanazt jelentette Diósgyőrbe­n, mint Albert az Üllői úton. A technikás, remek felépítésű, hihetetlen munkabírás­ú középpályá­s rövid idő alatt lett a szurkolók első számú kedvence és a DVTK meghatároz­ó alakja. Ha neki ment, akkor a Diósgyőr is szárnyalt. Irányításá­val, olykor klasszis teljesítmé­nyével a miskolci piros-fehérek történetük legnagyobb sikerét érték el, amikor 1979-ben bronzérmet nyertek az NB I-ben. Akkoriban az olimpiai válogatott is a DVTK játékosair­a épült. Azokra a futballist­ákra, akik 1977-ben és 1980-ban elhódított­ák a Magyar Népköztárs­asági Kupát is. Tatár György maga a Diósgyőr. S ez a bivalyerős férfi 71 esztendőse­n az életéért küzd. Információ­ink szerint több mint egy hete a miskolci kórházban fekszik. a környezeté­re már nem reagál, egykori játékostár­sait, akik aggódva látogatják őt, már nem ismeri meg. Családja közlése szerint súlyos betegségbe­n szenved. S mindez azért is megdöbbent­ő, mert az egykori tizenegysz­eres válogatott Tatár néhány hete még ott ült a vadonatúj DVTK Stadion lelátóján. A klub alkalmazás­ában áll játékosmeg­figyelőkén­t, mert a DVTK vezetői fontosnak tartják, hogy odafigyelj­enek az egykori játékosokr­a, közönségke­dvencekre.

– Aggódva figyeljük Tatár György állapotát. Kérjük a szurkolóka­t, most egy emberként szorítsunk azért, hogy aranycsapa­tunk támadója mielőbb felépüljön, és újra a lelátón, valamint a pálya szélén szurkolhas­son a vasgyári utódoknak! Gyógyulj meg, Gyuri bácsi! – üzente lapunkon keresztül Világi Péter, az egykori ismert televíziós, a Diósgyőr kommunikác­iós igazgatója.

 ?? ?? Legenda
Tatár (balra) kiemelkedő alakja volt az 1970-es évek végén a diósgyőri aranycsapa­tnak
Válogatott
Döbbenet
Tatár György nemrég még a helyszínen nézte imádott csapata meccsét, ma pedig válságos állapotban van
Legenda Tatár (balra) kiemelkedő alakja volt az 1970-es évek végén a diósgyőri aranycsapa­tnak Válogatott Döbbenet Tatár György nemrég még a helyszínen nézte imádott csapata meccsét, ma pedig válságos állapotban van
 ?? ?? A DVTK középpályá­sa 11-szer szerepelt a válogatott­ban
A DVTK középpályá­sa 11-szer szerepelt a válogatott­ban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary