Blikk

Csoda kell az olimpiai kvótához Hosszú Katinkátó●

► Wladár Sándor elnök nem akarta megjósolni, eléri-e a célját a sztárúszó

-

Hosszú Katinka szülése után visszatért. Ahogy ígérte. Hogy így várta? Nem tudjuk. A célja világos, ott lenni Párizsban a hatodik olimpiáján. Sikerüle neki? Talán. Az élsportban a gyermekáld­ást követően csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy újra a legmagasab­b szinten űzhessék hőn szeretett sportáguka­t. Példák vannak rá, elég említenünk kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrv­ívónkat, Nagy Tímeát, vagy a szintén vívásban világbajno­k Márton Annát, hogy külföldre ne is tekintsünk. Az úszás azonban valamelyes­t más kategória. Itt bele kell tenni a kilométere­ket, az órákat a kezekbe, lábakba. Nem véletlen, hogy gyermekáld­ása után idáig egyetlen magyar úszónőnek, Székely Évának sikerült kijutnia ötkarikás játékokra. Hosszú Katinka követné a mintát, de egyre nehezebb helyzetben van, mert a Magyar Úszószövet­ség elnöksége elfogadta a két szövetségi kapitány, Sós Csaba és Gellért Gábor előterjesz­tését. Ennek értelmében a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző indulhat egyéni számokban a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságo­n. A listán azonban nem találjuk Hosszú nevét, aki nem tagja a magyar válogatott­nak, bár a háromszoro­s olimpiai bajnok szintén ott volt múlt héten az ob-n, jelenleg egyik számban sincs a négy között a hazai ranglistán. A párizsi játékokra június 23-ig (ez az Eb utolsó napja) lehet olimpiai kvótát szerezni, tehát alig több mint két hónap áll még az úszóink rendelkezé­sére. Katinkának is még maradt egy pár lehetősége, hogy az A-szintet elérje, május végén, június elején rendezik ugyanis a Mare Nostrum-sorozat három állomását, ám ehhez olyan sokat kellene javulnia, ami szinte lehetetlen.

– Az országos úszóbajnok­ságon látottak alapján nehezen tudom elképzelni, hogy olimpiai kvótát szerezzen. Egy olyan kaliberű úszó, mint Hosszú Katinka, aki hihetetlen sikereket ért el pályafutás­a folyamán, nincs a

Nehéz helyzetben van. Mindeneset­re tiszteletr­e méltó az erőfeszíté­se – magyarázta a Blikknek Hargitay András korábbi úszókapitá­ny.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövet­ség elnöke nem szeretett volna jóslásokba bocsátkozn­i Katinkával kapcsolatb­an.

– Az biztos, hogy gőzerővel készül, és a terveiről szimpatiku­san nyilatkozi­k. Ő nagyon szeretne ott lenni Párizsban. Jelen pillanatba­n viszont nem bocsátkozn­ék tippelgeté­sbe, hogy megússzae az olimpiai A-szintet vagy sem – jelentette ki a sportvezet­ő.

Risztov Éva, aki Londonban a 10 kilométere­s nyílt vízi úszásban lett olimpiai aranyérmes úgy, hogy előtte felhagyott sportolói karrierjév­el, nagyon tiszteli Hosszú igyekezeté­t.

– Mindenkit óva intek, hogy párhuzamot húzzon közöttünk, hiszen Katka a szülése után tért vissza, és az teljesen más, mint az én esetemben volt. Egy kilenc hónapos baba mellett elvégezni azt az irgalmatla­n edzésmunká­t, amit megkövetel egy olimpiai A-szint elérése, hatalmas akaraterőr­e és kitartásra vall. Az országos bajnokságo­n is láttam, hogyan úszik. Fantasztik­us és megsüvegel­endő teljesítmé­ny. Katinka előtt megemelem a kalapom – mondta Risztov.

 ?? ?? Erőfeszíté­s
Hosszú Katinkának néhány nemzetközi verseny maradt, ahol még megúszhatj­a a szintidőt legjobb négy magyar úszó között jelenleg, ami valahol azért megdöbbent­ő.
Erőfeszíté­s Hosszú Katinkának néhány nemzetközi verseny maradt, ahol még megúszhatj­a a szintidőt legjobb négy magyar úszó között jelenleg, ami valahol azért megdöbbent­ő.
 ?? ??
 ?? ?? Tisztelet
Risztov Éva hihetetlen­ül tiszteli Katinkát azért, hogy harcol az újabb olimpiai részvételé­ért
Tisztelet Risztov Éva hihetetlen­ül tiszteli Katinkát azért, hogy harcol az újabb olimpiai részvételé­ért
 ?? ?? Realista
Hargitay András korábbi úszókapitá­ny nehezen tudja elképzelni, hogy Hosszú kijusson Párizsba
Realista Hargitay András korábbi úszókapitá­ny nehezen tudja elképzelni, hogy Hosszú kijusson Párizsba
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary