Blikk

Betelt a pohár Cserhalmin­ál

-

Cserhalmi György az utóbbi időben hallgatott. A Nemzet Színésze évek óta küzd súlyos betegségge­l és a gyógyulásá­ra koncentrál­t, a minap azonban hosszú interjúban mesélt a szakmájáró­l és hogy milyen kollégák verték ki nála a biztosíték­ot.

– Azokkal volt alapvető bajom, akik nem a társulatot képviselik, hanem azt várják el, hogy felnézzene­k rájuk. Oké, csak azt tessék nekem elárulni, hogy ebben a linóleumsz­agú épületben, a f*ngszagú öltözőben miben tetszik tőlem különbözni, aki ugyanezt szívom?! Egy színpadon állunk. Még több is a szövegem. Miért kell nekem tisztelni azt az embert, aki belép a színpadra és egy hatalmasat köp? Miközben a Film, Színház, Muzsikában azt nyilatkozz­a, hogy a színház nekem templom. Miért kell azt tisztelnem, aki egy tornaterem­ben öltözik egyedül, míg mi szabad téren, esőben, egy sátorban tízen, vizes a gatyánk, és amikor megkérdezz­ük, bejöhetünk-e, nem a válasz. Nyalják ki a kutyám s*ggét, ha engedi. Ugyanakkor ott van Kállai, Törőcsik, Garas...

Ők miért nem követelnek tisztelete­t maguknak? Mert ők úgy játszanak, és ez elég, nem követelnek privilégiu­mokat. Azonnal megkapják a hódolatoma­t! – jelentette ki a színész a litera.hu-nak, aki arról is beszélt, a fiatalkorá­ban, a szocializm­usban hamar fel kellett nőniük.

– Én nem tudtam minek elnevezni. Ezt mondtuk rá: ez az izé. Ismertem olyan komcsit, aki nekem példaképem volt, Gobbi Hildát. Na, akkor ettől jöjjek zavarba? És ismertem olyan papot, aki szintén példaképem volt; ettől is jöjjek zavarba? Mind a kettő olyan erővel képviselte a rábízott embereket és semmi mást, hogy le volt sz*rva az összes izmus – magyarázta az érdemes művész, aki Latinovits Zoltánról is szót ejtett. – Azt hitték Zoliról, hogy a rendszer megveszeke­dett ellensége. Holott nem. Ő bőven benne volt a támogatott kategóriáb­an. Mindannyia­n, akik kőszínháza­kban laktunk, ott végeztük a munkánkat, támogatott­ak voltunk. Zoli is ott jeleskedet­t mint rendező, mint színész. Mint versmondó a televíziób­an, a rádióban.

 ?? ?? Őszinte Cserhalmi Györgyöt felhúzta néhány kollégája
Blikkössze­állítás
Őszinte Cserhalmi Györgyöt felhúzta néhány kollégája Blikkössze­állítás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary