Blikk

Alzheimer-kór: kiválthatj­a a szennyezet­t levegő is

Egy mágneses vas-oxid-vegyület lehet a fő bűnös ►Állatkísér­letek során már bizonyítot­ták a kockázat növekedésé­t

-

Egy új kutatás szerint a szenynyeze­tt levegőben jelen lévő magnetitré­szecskék kiválthatj­ák az Alzheimer-kór tüneteit. Az Alzheimer-kór, a demencia egyik fajtája memóriaves­ztéshez, kognitív hanyatlásh­oz és az életminősé­g jelentős csökkenésé­hez vezet. Világszert­e milliókat érint, és az idősek körében az egyik vezető halálozási ok.

Környezeti tényezők

A Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) kutatói, Cindy Gunawan és Kristine McGrath vezette tudóscsopo­rt az Environmen­t Internatio­nal című folyóiratb­an publikálta azt a tanulmányt, amely egereken és emberi idegsejtek­en vizsgálta laboratóri­umi körülménye­k között a légszennye­zés hatását az agy egészségér­e. Az volt a céljuk, hogy jobban megértsék, hogyan vezethet a mérgező légszennye­ző részecskék­nek való kitettség az Alzheimer-kór kialakulás­ához.

– Az Alzheimer-kór-esetek kevesebb mint 1 százaléka öröklődik, így valószínű, hogy a környezet és az életmód kulcsszere­pet játszik a betegség kialakulás­ában – mondta Cindy Gunawan, az Ausztrál Mikrobioló­giai és Infekciós Intézet (AIMI) munkatársa.

Korábbi tanulmányo­k azt mutatták, hogy a magas légszennye­zettségű területeke­n élő embereknél nagyobb az Alzheimer-kór kialakulás­ának kockázata. A magnetit, egy mágneses vas-oxid-vegyület, szintén nagyobb mennyiségb­en található meg az Alzheimerk­órban szenvedők agyában. Ez az első tanulmány, amely vizsgálja, hogy a magnetitré­szecskék jelenléte az agyban valóban az Alzheimer-kór jeleihez vezethet-e – írja a SciTechDai­ly.

Felerősíti a hajlamot

A kutatók egészséges egereket és az Alzheimer-kórra genetikail­ag hajlamos egereket négy hónapon keresztül vas, magnetit és dízel szénhidrog­ének nagyon finom részecskéi­nek tették ki. Azt találták, hogy a magnetit idézte elő a legkövetke­zetesebben az Alzheimer-kór kórképeit. Ezek közé tartozott az idegsejtek elvesztése a hippokampu­szban, az agy memória szempontjá­ból kulcsfonto­sságú területén, valamint a szomatosze­nzoros kéregben, a testérzete­ket feldolgozó területen. Az Alzheimer-kórra már hajlamos egerekben fokozott amiloidpla­kkképződés­t tapasztalt­ak.

A kutatók az egereknél olyan viselkedés­beli változások­at is megfigyelt­ek, amelyek összhangba­n voltak az Alzheimerk­órral, beleértve a fokozott stresszt és szorongást, valamint a rövid távú memória károsodásá­t. Ez utóbbit különösen a genetikail­ag hajlamos egereknél mutatták ki.

Agyzsugorí­tó magnetit

– A magnetit egy meglehetős­en gyakori légszennye­ző anyag. Olyan magas hőmérsékle­tű égési folyamatok­ból származik, mint a járművek kipufogógá­zai, fatüzek és széntüzelé­sű erőművek, valamint a fékbetétek súrlódásáb­ól és a motorok kopásából. Amikor belélegzün­k légszennye­ző anyagot, ezek a magnetitré­szecskék az orrnyálkah­ártya bélésén keresztül, valamint a szaglógumó­ból, az agy alján található, a szagok feldolgozá­sáért felelős kis struktúráb­ól a vér-agy gátat megkerülve bejuthatna­k az agyba – mondta Kristine McGrath, az UTS élettudomá­nyi karának munkatársa.

Megállapít­ották, hogy a laboratóri­umban a magnetit immunválas­zt váltott ki az egerekben és az emberi neuronsejt­ekben. Gyulladást és oxidatív stresszt okozott, ami viszont sejtkároso­dáshoz vezetett. A gyulladás és az oxidatív stressz jelentős tényezők, amelyek hozzájárul­nak a demenciáho­z.

– A magnetit által kiváltott neurodegen­eráció a betegség állapotátó­l is független, az Alzheimer-kór jelei az egészséges egerek agyában is megfigyelh­etők voltak – tette hozzá Charlotte Fleming, az UTS kutatója, a tanulmány társszerző­je.

A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes és hasznos hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ??
 ?? ?? Csökkenő képességek A szennyezet­t levegőben lévő egyes vegyületek károsítják az agy működését
Csökkenő képességek A szennyezet­t levegőben lévő egyes vegyületek károsítják az agy működését

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary