Kiskegyed Extra

Öt szuperhusi, nem csak fogyózókna­k!

-

Csirke- vagy pulykamell, esetleg lenyúzott csirkecomb, marhacomb vagy sovány hal. Sokan rögtön ezekre gondolnak, ha fogyókúrár­ól esik szó. Persze a doktorok már annak is örülnének, ha mindenki legalább ezeket a husikat tudatosan felváltva fogyasztan­á – mértékkel.

Mit jelent, hogy mértékkel? Szigorúan ezt jelentené: hetente 2-3 alkalomnál nem többször! Hát ettől még messze vagyunk – akinek nem kell a húson spórolni, sajnos szinte mindennap eszi, akár többször is. Ami még szomorúbb, hogy nem csökken számottetv­ően a felvágotta­k, töltelékár­uk, gyorspácol­t füstölt áruk fogyasztás­a – azoknál ugyanis jóval elterjedte­bb az adalékanya­gok használata. Tehát nemcsak a súlyunknak, hanem az egészségün­knek sem tesz jót...

Mi viszon talán jót teszünk azzal, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét öt, hazánkban már alig fogyasztot­t húsfélére.

GyÖnGytyúk

Aki szereti a szárnyast, a tyúkhúslev­est, az imádni fogja a gyöngytyúk levesét, húsát is. Zsírszegén­y, viszont gazdag foszforban, kalciumban, magnéziumb­an és vasban. Nemcsak levesnek készíthető el, hanem sültnek is kiváló. Ha süti, vigyázzon, nehogy kiszárítsa (takarás, joghurtban vagy akár sóbundában való sütés stb.). A gyöngytyúk ma már a legtöbb szupermark­etben frissen is kapható.

Fácán

Akár üzletben veszi, akár vadász ismerősétő­l kapja – a bőre már biztosan nem lesz rajta. A gyöngytyúk­hoz hasonlóan sovány és tápláló a húsa, helye van a diétában meg az egészséges táplálkozá­sban. Sokan azt hiszik, hogy csak levesnek finom, pedig isteni sült is készíthető belőle. Mivel száraz, sütés közben védeni kell – például kenegethet­i időnként (a hús megfordítá­sakor) finom, fűszeres mustárszós­szal is.

Házinyúl

Ha éppen valamelyik nagyáruház­ban jár, egyszer menjen el a húspult végére, ahol az aznap lejáró leértékelt húsokat kínálják. Meglátja, finom nyúlhúsból lesz ott bőven... Ezt pedig mi sajnálhatj­uk a legjobban, mert nem vesszük-esszük ezt a változatos­an elkészíthe­tő húsfélét. Fantasztik­us ragunak, pörköltnek vagy vadasnak elkészítve, de lehet rántani is. Gazdag ásványi anyagokban, B-vitaminokb­an, zsírban viszont szegény. Az egyik legegészsé­gesebb fehérjefor­rás – lehetne.

Házi Galamb

Aki evett már vidéken élő nagymamájá­nál tejfölös galambpapr­ikást friss házi nokedlivel és uborkasalá­tával, az tudja, hogy miről beszélünk. Persze vidéken ma is sokan fogasztják ezt a kis házi szárnyast – finom leves is készíthető belőle. Városokban általában csak rendelésre lehet kapni delikátesz csirke- vagy húsboltban, esetleg csarnokokb­an vagy kofáknál. Na meg persze a neten. Ha egyszer látja valahol a pultban, egy próbát mindenképp­en megér. És meglátja: máskor is keresni fogja! Található benne cink, szelén, kolin és vas.

kecske

Mediterrán országokba­n a juh mellett mindennapi étel. Ám míg a birka faggyús lehet, addig a kecskénél ettől nem kell tartani. Igaz, az íze erőteljese­bb, mint a sertésnek. Aki még soha nem főzött belőle, érdemes előtte tájékozódn­i, több autentikus receptet is elolvasni. Ha nem hagyja el a megfelelő ízesítést, finom lesz a pecsenyéje vagy pörköltje, raguja. A kecske húsa könnyen emészthető, nem zsíros, tehát koleszteri­nszegény diétában is fogyasztha­tó. Tartalmaz kalciumot, omega-3-at, szelént, vasat és B-vitaminoka­t.

 ?? ??
 ?? ?? galamb gyöngytyúk
galamb gyöngytyúk
 ?? ?? fácán
fácán
 ?? ?? nyúl
nyúl
 ?? ??
 ?? ?? kecske
kecske
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary