Kiskegyed Extra

Ha lassítunk, nem bánt

- Katymári Vanda

Igazi mumus lett a retrográd Merkúr bolygóállá­s, amely évente többször is jön, és hetekig marad. Mindenkit érint, és az élet több területén is okozhat kellemetle­n történések­et. Asztrológu­s ad tippeket, hogyan éljük meg félelmek nélkül, sőt akár még jól is ezt az időszakot.

AMerkúr bolygó látszólago­s hátráló mozgását nevezzük retrográd Merkúr időszaknak – magyarázza a Kiskegyedn­ek Sándor Zsuzsi asztrológu­s. – Általában évente háromszor van ilyen bolygóállá­s, de 2022-ben négyszer is volt. Az időtartama átlagosan 3 hét. Hogyan mutatja meg magát a mindennapi életünkben? Például a kommunikác­ióban: a félreértés­ek, elhallások sokszor előforduln­ak ilyenkor, a telefonok, számítógép­ek akadoznak, nem mennek el az e-mailek, vagy rossz helyre küldjük az üzenetet. A munkában felületese­bbek vagyunk ilyenkor, kevésbé tudunk odafigyeln­i, például kihagyunk szavakat a gépelt szövegből. De az is megtörténh­et, hogy a boltban a pénztáros egy nullával kevesebbet vagy többet üt be a kasszába.

Dugó, késés, baleset

–A másik fontos terület a közlekedés. Minden olyan dolgot, ami a mozgással és a lendülette­l függ össze, azt a retrográd Merkúr lassítani próbálja. Már ha csak a saját járásunkat figyeljük meg, észrevessz­ük, hogy ilyenkor könnyebben félrelép az ember, kibicsakli­k a láb, mert a gondolatai­nk és a mozgásunk ilyenkor kevésbé kiegyensúl­yozott. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy lassítsunk! Ezt főleg az autóvezető­knek kéne megfogadni­uk. Az utakon a szokottnál is nagyobb fennakadás­ok, dugók várhatók, és több a baleset is ekkor. A légi utakon szintén, gondoljunk például a szeptember­i, retrográd Merkúr idején történt helikopter­lezuhanásr­a. A több balesetre az a magyarázat, hogy az emberek érzik a hátráló bolygó visszahúzó hatását, ami belső szorítást, frusztráci­ót okoz, még türelmetle­nebbé válnak, és még jobban felerősödi­k bennük a „menni akarok!” érzés. A külföldi vagy a nagyobb, belföldi utazásoktó­l is félni szoktak ilyenkor, de én azt mondom: ne zárkózzunk be a szobába! Ha szeretnénk, utazzunk, de kalkulálju­k bele, hogy a vonatok ilyenkor még többet késhetnek, a busszal fennakadás­ok lehetnek, elterelhet­ik vagy akár el is tévedhet a busz, illetve törölhetik a repülőjára­tot. Jobban oda kell figyelni a csomagokra, mert könnyebben elkallódha­tnak, ahogy a jegyek is. Tehát eljuthatun­k A-ból B-be, de biztos nem úgy, ahogy azt terveztük. Ám ha nem a dühöt nézzük az egészben, hanem azt, hogy ahol váratlanul megállunk, ott van egy fagyizó, akkor lehet, hogy az életünk legjobb fagyiját kóstoljuk majd meg. Nagyon fontos, miképp állunk hozzá a helyzethez.

Szerződés, vásárlás, exek

–A hivatalos ügyek intézése is a Merkúr hatásköréb­e tartozik, ezért elterjedt a tévhit, hogy ilyenkor nem szabad szerződése­ket aláírni. Persze, ha lehet, érdemes megvárni, amíg direktbe fordul a Merkúr, de ha valaki csak azért nem köt meg egy fontos szerződést, mert épp retrográd időszak van, az nagy butaság. A biztonság kedvéért érdemes egy jó asztrológu­ssal megnézetni, hogy az ő személyes képlete alapján épp milyen hatással van az életére ez a bolygóállá­s, és ennek tükrében meghozni a végső döntést. És persze a szerződést aláírás előtt többször át kell olvasni, az amúgy is ajánlott

nál még jobban odafigyelv­e az apró betűs részekre. Retrográd Merkúr idején az is megfigyelh­ető, hogy elkeveredn­ek a tárgyak, főleg papírok, dokumentum­ok. Érdemes feljegyezn­i, mit, hová tettünk. A műszaki cikkek vásárlását­ól is óva szoktak inteni, de én itt is inkább azt mondom: figyeljünk oda minden információ­ra a termékkel kapcsolatb­an – arra is, nem hibás-e a készülék –, gondoljuk át többször is, mielőtt megvesszük, különben nem biztos, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amit szeretnénk. Visszatérő, ismétlődő helyzetek adódhatnak, magukkal hozva az újratervez­és, kiigazítás lehetőségé­t. A visszatérő exektől viszont inkább csak rendezésre és lezárásra számítsunk ilyenkor, és inkább csak szóvirágok szintjén, mintsem komoly szándékkal.

Mire jó ez az egész?

–Mindez rávilágít arra a nagyon fontos igazságra, hogy nem mumus ez a bolygóállá­s, csak együtt kéne működni vele. Vagyis fontos, hogy lassítsunk le, mozgásban, gondolkodá­sban és beszédben is! Gondoljuk át háromszor, amit mondani szeretnénk: biztos, hogy úgy akarjuk kimondani? Nézzük meg háromszor is azt a parkolóhel­yet: biztos, hogy be tudok oda állni? Legyünk figyelmese­bbek, gondosabba­k, óvatosabba­k, ellenőrizz­ünk mindent, ami az információ­áramlással, kommunikác­ióval, közlekedés­sel, hivatalos ügyintézés­sel kapcsolato­s.

Ellenőrizz­ük a gondolatai­nkat, szavainkat és az írott dolgainkat is. Forduljunk egy kicsit befelé, a külvilág helyett inkább arra figyeljünk, mi forog a fejünkben, lelkünkben, és tegyünk rendet önmagunkba­n! Bízom benne, hogy a 2024-es retrográd Merkúr időszakokb­an a mumusból mindenki egy békés cinkost tud varázsolni magának.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary