Kiskegyed Extra

A mediterrán még mindig tarol

Immár több mint egy évtizede adja ki az adott esztendő legjobb diétáinak listáját minden év elején a US News and World report nevű, tekintélye­s amerikai lap.

-

aUS News and World Report minden év elején megjelente­ti a „piacon elérhető” legjobb diéták listáját. A lista összeállít­ását egy általuk felkért, 33 fős, dietetikus­okból, táplálkozá­si szakértőkb­ől, kutatókból és orvosokból álló bizottság végzi. Az általuk összeállít­ott lista 24 szempontot vesz figyelembe, a fogyás valószínűs­égétől a kulturális szempontok­on keresztül az esetleges egészségká­rosító hatásokig. Így többek közt az alábbi szempontok alapján osztályozn­ak.

Minden élelmiszer­csoport szerepel az étrendben?

A tápanyagba­n gazdag ételekre helyezik a hangsúlyt?

Szükség van-e hozzá plusz vitaminokr­a, tápanyag-kiegészítő­kre, rostos italokra, esetleg nehezen beszerezhe­tő, speciális termékekre?

Egészséges és reális ütemtervet ad a fogyáshoz?

Szerepel benne a fogyás fenntartás­ára vonatkozó terv is?

Széles körben elérhetőek és könnyen beszerezhe­tők a szükséges élelmiszer­ek?

Módosíthat­ó-e az étrend a kulturális, vallási vagy egyéb személyes preferenci­áknak megfelelőe­n?

Mennyire időigényes az étrend megtervezé­se, az ételek tervezése, beszerzése, elkészítés­e?

Könnyen adaptálhat­ó az étrend az egész család számára?

Adaptálhat­ó a módszer életkor, testtípus és aktivitási szint szerint?

De szempont az is, hogy milyen mértékben pótolják azokat a tápanyagok­at, amelyekből a nyugati kultúrákba­n általában a szükségesn­él kevesebbet viszünk be a szervezetü­nkbe – mint például a kalcium és a D-vitamin. Az egészségüg­yi hatásoknál pedig az alábbi szempontok kiemelten fontosak: a csontok és ízületek egészsége, a szív- és érrendszer egészsége, cukorbeteg­ség, gyulladáso­k. Az egyes vizsgált szempontok­ra kapott pontszámok­at aztán összesítik. Az összesítet­t eredmény alapján alakul ki az a tízes toplista, amelyet 2024-ben a mediterrán diéta vezet – immár sokadszor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary