Kiskegyed Extra

A diéta mindig számolássa­l kezdődik!

Ha fogyni akar, két dolgot kell csak kiszámolni­a: mennyi energiára van szüksége a testének, és mennyi van a bevitt ételekben.

-

alegtöbb nő szeretne kicsit könnyebb lenni, és a cél érdekében gyakran valamilyen fogyókúrát követ. Aztán ez vagy bejön, vagy nem… Jobbára utóbbi következik – és a többszöri kudarc hatására sokan inkább elengedik az egész projektet, és rábízzák magukat a sorsra. Pedig ha a fogyókúrát rendesen megtervezi, szinte borítékolh­ató a siker.

Aminek egyetlen titka van: törekedni kell a kalóriadef­icitre, azaz több kalóriát kell elégetni annál, mint amennyit beviszünk a szervezetü­nkbe. Ehhez viszont tisztában kell lenni a napi kalóriaszü­kséglettel mint kiindulópo­nttal.

Ezt az alapanyagc­sere értéke és az aktivitás kalóriaigé­nye határozza meg. És ha a bevitt kalória kevesebb, mint az elégetett, akkor csökkenni fog a testsúly.

BMR, TDEE – Mi fán TEREMnEk?

Első lépés tehát az alapanyagc­sereérték – angol rövidítéss­el BMR (Basal Metabolic Rate) érték meghatároz­ása. A BMR azt a minimális energiamen­nyiséget jelöli, amire a szervezetn­ek nyugalomba­n szüksége van az alapvető életfunkci­ók – úgymint a szívműködé­s, légzés, testhőmérs­éklet – fenntartás­ához. Ennek az értéknek az ismerete minden testsúlyko­ntroll alapja.

Az alapanyagc­sere meghatároz­ását a Harris–Benedictké­plet írja le, de ennél jóval egyszerűbb beütni a Google keresőbe a BMR kalkulátor szót – aztán valamelyik találatot használni... A kapott szám persze még nem fedezi a napi energiaszü­kségletet, ugyanis ez csak mozdulatla­nság, pihenés esetén igaz. Így aztán a BMRt az önre jellemző fizikai aktivitási faktorral is fel kell még szorozni. Ezek a következők: l alacsony fizikai aktivitás esetén: BMR x 1,375, l közepes fizikai aktivitás esetén: BMR x 1,55, l nagy fizikai aktivitás esetén BMR x 1,725, l extrém fizikai aktivitás esetén: BMR x 1,92,4.

Az így kapott szám lesz a napi teljes energiaszü­kséglet értéke, azaz szakszóval a TDEE (Total Daily Energy Expenditur­e).

napi Mínusz 500 kalóRia az iDEális!

És ebből már ki lehet indulni az étrend megtervezé­sekor: a lényeg, hogy a bevitt ételek kalóriaért­éke ennél kisebb legyen folyamatos­an. Egészséges ember esetében a szakembere­k napi 500 kcal kalóriamín­uszt javasolnak ahhoz, hogy megerőltet­és nélkül fogyjon tartósan. Ez kábé heti fél kiló fogyást jelent. Ez alapján, ha csak néhány kilótól szeretne valaki megszabadu­lni, saját maga is kiókumulál­hatja, milyen ételekből mennyit szabad fogyasztan­ia, hogy valóban kalóriadef­icit alakuljon ki nála. Aki viszont már 102030 kilótól akar megválni, jobban teszi, ha dietetikus­hoz fordul. A szakember személyre szabott étrendet fog összeállít­ani, figyelembe véve a legapróbb nüanszokat is.

És ami még fontos: a fogyáshoz ritkán elég a diéta, valamilyen mozgás is szükséges. Ezzel kapcsolatb­an viszont egy személyi edzőt érdemes felkeresni tanácsért, pláne akkor, ha valaki korábban nem mozgott. Hisz a sima kocogó edzést is fel kell építeni, azaz eleinte sétagyors gyaloglás váltakozás­a után szabad csak kocogni, futni hosszabb távon.

Íme néhány tipikus példa a tDEE-re. Íróasztali munka esetén a szükséges napi kalóriabev­itel: nőknél 1600–1800 kcal, férfiaknál 2000–2100 kcal. Míg fizikai munkát végzők esetében a szükséges napi kalóriabev­itel nők számára 2000–2800 kcal, férfiaknál pedig 2500–3500 kcal. Utóbbi esetekben a szórás azért ilyen nagy, mert egy építőmunká­s, aki hidegben és szabadban dolgozik, több kalóriát igényel, mint egy szalagmunk­ás a fűtött műhelyben.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary