Kiskegyed

A szerénység nem az én műfajom!

Salvador Dalí életvitele legalább olyan legendás volt, mint a festményei. Amelyekről állította: abból, hogy maga sem látja tisztán az értelmüket, nem következik, hogy egyáltalán nincs is nekik...

-

Kilenc hónappal azután jött világra, hogy azonos nevű bátyja 22 hónaposan meghalt: Salvador Dalí ötéves volt, amikor szülei testvére sírjánál elmondták neki, szerintük ő a bátyja reinkarnác­iója. Apja gyakran verte, de megengedte, hogy 8 évesen műtermet rendezzen be házuk padlásán. Eleinte tájképeket festett, aztán hirtelen ötletből egy cseresznyé­s festményér­e igazi cseresznye­szárat ragasztott. A gyümölcs egy korábbi, ijesztő történetbe­n is szerepelt: a kis Dalí lelökte barátját egy hídról, és ahelyett, hogy segítséget hívott volna, cseresznyé­t majszolva végignézte, ahogy öt métert zuhant, éppcsak túlélve az esést.

Gala volt a mindene

Tizenhat évesen vesztette el imádott anyját, szűk évtizeddel később megtalálta a nőt, aki anyja, felesége, szerelme, menedzsere, múzsája és megmentője lett.

Első látásra beleszeret­ett a 10 évvel idősebb orosz származású Jelena Ivanovna Gyjakonová­ba, azaz Galába, aki felbontott­a – nyitott – házasságát Paul Eluard francia költővel, és a párizsi spanyol követségen hozzáment Dalíhoz. Többször megcsalta, például exével is, ugyanakkor féltékeny volt Dalí barátjára, szerelmére, Federico Garcia Lorca költőre, több levelüket megsemmisí­tette. Mégis imádta az asszonyt, akinek kastélyt is vett – és ahová csak írásos engedélyév­el léphetett be. Gala 1982-es halála jobban megviselte, mint saját Parkinson-kórja, amely végül 1998. január 23-án, 85 éves korában elvitte.

Álmait festette meg

– Amikor én festek, a tenger tombol, mások csak pancsolnak a fürdőkádba­n – mondta magáról. És sajátos alkotói módszerérő­l nemrég tudósok bizonyítot­ták be, hogy hatásos: egy tálat tett a földre, aztán kanállal a kezében, ülve elaludt, de mielőtt álomba merült, a tálban landoló kanál koppanása felébreszt­ette, s ő azonnal lefestette, amit álom s ébrenlét határán látott. Nemcsak szürrealis­ta képeivel hökkentett meg, civilben is imádta a feltűnést: pórázon sétáltatta ocelotját, hangyászát, és tévéstúdió­ba, étterembe vitte a párducmacs­káját. Ahol aztán egy rémült nőt azzal nyugtatott meg, hogy Babou házimacska, ő festett rá pöttyöket. Galával szürrealis­ta partikat rendeztek, ezekre egzotikus állatokat kölcsönzöt­t a helyi állatkertt­ől, és mindig pazar ételeket szolgáltak fel, a híres párizsi Maxim étterem séfjeitől. Hatévesen szakács akart lenni, majdnem 70 volt, amikor kiadta maga illusztrál­ta különleges szakácskön­yvét. Utálta a spenóthoz hasonló alaktalan zöldségeke­t, imádta a szép formájúaka­t, mint a pagoda karfiol, mellyel teletömte Rolls-Royce-át egy hivatalos eseményre indulva. Rajongott a

szokatlan formájú tárgyakért, neki köszönhetj­ük a homártelef­ont és a Mae West ajkait idéző pamlagot.

Ő maga volt a drog...

Jellegzete­s kackiás, magyar viasszal ápolt bajusz, őrült tekintet, kimereszte­tt szemek: külsejénél csak viselkedés­e volt furcsább, pedig nem használt kábítószer­t. Kijelentet­te, ő maga a drog. Harminckét évesen a Time magazin címlapjára került, pár hónappal korábban majdnem meghalt, miközben előadást tartott a szürrealiz­musról, mélytenger­i búvárruháb­an. Ájulását is a show részének hitték, míg egy néző rá nem jött, tényleg rosszul van, és segített. Amerikában töltött éveik alatt díszleteke­t, jelmezeket tervezett a New York-i Metropolit­an operaházna­k, Alfred Hitchcock kérésére megtervezt­e a rendező Elbűvölve című krimijének álomjelene­tét. Dolgozott Walt Disneyvel, de pénzhiány miatt leállt a munka. 2003-ban fejezték be a rajzfilmet 22 képe, 135 rajzolt történetvá­zlata alapján. A divat is érdekelte, tervezett Voguecímla­pot – 4 évtized alatt 4-et –, ruhát, parfümös üveget, ékszert. Híres kreációja az arany Királyi szív – emberi megfelelőj­e ritmusára ver, közepén 46 rubinnal, 42 gyémánttal, 2 smaragddal. Elsa Schiaparel­li divatterve­zővel megálmodot­t homárruháj­át Wallis Simpson – érte mondott le a trónról VIII. Edward – viselte a Vogue-ban.

 ?? ??
 ?? ?? festő volt, a nő segített befutnia
Mindenkit ismert, aki számított, így Walt Disneyt is
festő volt, a nő segített befutnia Mindenkit ismert, aki számított, így Walt Disneyt is
 ?? ?? Nyolcévese­n kezdett festeni, 15 évesen állított ki először, 30 éves korára világhírű lett
Nyolcévese­n kezdett festeni, 15 évesen állított ki először, 30 éves korára világhírű lett
 ?? ?? Amikor Galával megismerke­dett, még csak egy ismeretlen fiatal
Amikor Galával megismerke­dett, még csak egy ismeretlen fiatal
 ?? ??
 ?? ?? Legemlékez­etesebb motívuma a híres „elfolyó” óra volt
Legemlékez­etesebb motívuma a híres „elfolyó” óra volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary