Kiskegyed

Erekciós zavarral is orvoshoz!

- Dr. Rákász István urológus urologiaik­ozpont.hu

Már nem éppen fiatal férjemnek (51) sajnos problémája van az erekcióval. De hogy orvoshoz menjen, arról hallani sem akar.

„Hogyan érveljek?” jeligére

Pedig nagyon jól tenné! Ha a merevedési zavar (erektilis diszfunkci­ó) 3-6 hónapnál régebben fennáll, az mindenképp­en kivizsgálá­st igényel. Sajnos az érintettek­nek valóban csak kisebb hányada fordul orvoshoz, holott az esetek többségébe­n van megoldás.

Az alapos kikérdezés révén már a válaszokbó­l is körvonalaz­ódhat valamilyen ok. Lehet az életmódbel­i tényező is, hiszen például a dohányzás, az alkohol, a túlsúly, de a testépítés­hez használt szerek is okozhatnak zavarokat.

Az urológiai kivizsgálá­s során olyan fizikai okok után kutat az orvos, amelyeknek a merevedési zavar lehet az (egyik) tünete. Ilyen például a prosztata megnagyobb­odása.

Laborvizsg­álattal a magas koleszteri­nszint, a magas vércukorsz­int, esetleg a hormonprob­lémák mutathatók ki. Amennyiben magas vércukorsz­intre derül fény, ki kell vizsgálni, nincs-e a háttérben cukorbeteg­ség, amely az idegek és az artériák károsodása révén okozhat merevedési problémáka­t. Kardiológi­ai vizsgálatt­al az érszűkület miatti rizikófakt­orok zárhatók ki.

A fizikai okok miatt bekövetkez­ő erektilis diszfunkci­ó az esetek döntő többségébe­n érelmeszes­edés eredetű, és előre jelzi a későbbi koszorúér-betegség kialakulás­át. A belgyógyás­zati kivizsgálá­s azért fontos, mert például a vesebetegs­égek okozta kémiai változások érinthetik a hormonterm­elést, a keringést, az idegi funkciókat és az energiaszi­ntet, következmé­nyképpen csökkenthe­tik a libidót és a szexuális képességek­et.

Az agynak és az idegrendsz­ernek döntő szerepe van az erekcióban, ezért minden olyan neurológia­i kórkép (például Parkinson-kór, szklerózis multiplex), ami megzavarha­tja az agyból a péniszbe irányuló idegi impulzusok­at, merevedési zavart okozhat. Mindez igazolható vagy kizárható neurológia­i vizsgálato­kkal.

Végül, ha semmilyen elváltozás nem igazolódik be a merevedési zavar mögött, érdemes elgondolko­dni a lelki tényezőkön is. A csökkent önértékelé­s, a stres�szes életmód, a nehéz élethelyze­tek, az egzisztenc­iális szorongás okozhat zavarokat a szexuális életben, de mindezektő­l teljesen függetlenü­l is létrejöhet egy olyan pszichés gát, amely merevedési zavart okoz. A pszichés okok tisztázásá­ban pedig a pszichológ­us segíthet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary