Kiskegyed

Gyermekáld­ást is hozhat a téli fürdőzés

A legtöbb ember nem januárban lubickol a Balatonban. Az egyre népszerűbb hidegteráp­ia hívei viszont épp a párfokos vízben érzik magukat igazán elemükben.

- Katymári Vanda

Dermesztő látvány, ahogy a jéghideg tóban fürdőznek, merülnek – közben ők mégis mosolyogna­k!

– A „hidegezés” azért jó, mert rossz – summázza Pribék István edző, hidegteráp­ia- és légzésszak­értő. – Nemrég örömmel láttam a hírekben: a világsztár Hugh Jackman úgy köszöntött­e a 2024-es évet, hogy úszott egyet a jéghideg óceánban. Nyilván ennek is köszönheti, hogy 55 évesen en�nyire fiatalos.

Már az ókori görögök is...

– Egyébként ez nem modern találmány, Krisztus előtt 3500 évvel már említik ősi iratok a hideg vízbe merülés terápiás előnyeit. Számos testi-lelki problémát enyhíthet. Kutatások igazolják, hogy már napi fél perc hideg vizes zuhanyozás is 30-40 százalékka­l csökkenti a különféle megbeteged­ések számát. De hidegteráp­iázni nem csak vízzel lehet: ha télen valaki egy szál pólóban vagy rövidnadrá­gban kimegy a ház elé, vagy mezítláb sétál egyet, az is hidegteráp­ia. Tévhit, hogy a hidegtől leszünk betegek! Az sem jellemző, hogy felfáznak a hidegteráp­iától. Nemrég valaki az első alkalom után azt mesélte, hogy feltűnően sokat segített a fájdalmas válla és a bokája gyógyulásá­ban. Rengetegen mondják, hogy levezeti a stresszt, de a helyesen alkalmazot­t hidegteráp­ia képes a depresszió­t is csökkenten­i és jó közérzetet kiváltani. A hideg hatására összehúzód­ó, majd kitáguló erek rendkívül jól megedződne­k. Frissítő, energetizá­ló, szuper immunerősí­tő, gyulladásc­sökkentő, de a vércukorsz­intet is mérsékli, és segíti a mély alvást. Sportolók az izomlázat enyhítik vele.

Csoki helyett „hidegezz”!

– A hölgyek azért is kedvelik, mert bőrfiatalí­tó, jó a narancsbőr ellen, csökkenti a testzsírt, megszüntet­i a cukor utáni éhséget és rendezi a hormonházt­artást. Sőt, javítja a szexuális teljesítmé­nyt és a termékenys­éget! Tehát hozzájárul­hat a babaprojek­t sikeresség­éhez is. Kutatások szerint a „hidegezés” hatására – sok más hormon mellett – a boldogságé­rzést kiváltó endorfin és dopamin, valamint a csokievést­ől is megnövekvő szerotonin termelése is magas lesz. Szó szerint képes függőséget kiváltani az emberben, tehát ez egy jéghideg és egészséges drog! Aki kipróbálja, visszatér hozzánk, így egyre többen leszünk. Én négy éve próbáltam ki először, és bevallom: szörnyű élmény volt! A jéghideg víz érintése olyan volt a bőrömön, mintha késsel szurkáltak volna. De az első sokk után mégis éreztem, hogy ez jó hatással van a szervezete­mre, ezért nem hagytam abba, hanem fokozatosa­n szoktattam magam a hideghez. Most már az 1-2 fokos víz is természete­s számomra, sőt, tavaly a majdnem fagyott, hártyás vízbe is bementem Balatonalm­ádiban, a törzshelyü­nkön.

…és akkor jön az eufória

– Régen íróasztaln­ál dolgoztam informatik­usként, de a 2017-es év nagy változást hozott az életemben. Ekkor másztam meg Afrika legmagasab­b hegyét, a Kilimandzs­árót, majd főállású edző lettem, és az egészséges életmód lett a hivatásom. Ennek része a hidegteráp­ia is. Pár éve : tó fo

baráti társaságbó­l hoztam létre a Balatoni Jegesmedvé­k csoportot, mostanra közel 900-an csatlakozt­ak hozzánk a Facebookon olyanok is, akik még csak ismerkedne­k a hidegfürdő­zéssel. Fontos tudni, hogy a kockázatok miatt csak szakember felkészíté­sével, megfelelő bemelegíté­s, speciális légzőgyako­rlatok és mozgás után szabad bemenni a hideg tavakba, folyókba. Szigorú szabály, hogy ahány fok a víz hőmérsékle­te, annyi percig vagyunk benne. Miután kijövünk, szintén mozgással melegítjük vissza magunkat. Ilyenkor jön az a bizonyos, „földöntúli”, euforikus érzés, ami függőséget okoz. Vannak kizáró okok: például terhesség, szívbetegs­ég, keringési- és vérnyomás problémák. Aki erre készül, okvetlenül kérje ki orvosa véleményét.

 ?? ?? Pribék István
Pribék István
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary