Kiskegyed

Nyirokrend­szer: a szervezet nagytakarí­tója

Míg a vérkeringé­ssel többé-kevésbé tisztában vagyunk, addig a nyirokkeri­ngésről úgy általában szinte semmit sem tudunk. Pedig borzasztóa­n fontos a szerepe: a szervezet nagytakarí­tója. Ahogy általában a takarításn­ak sincs túl nagy presztízse, úgy a nyirokr

-

Anyirokren­dszer valójában a nem kevésbé bonyolult immunrends­zer részét képezi, és keresztül-kasul behálózza egész testünket. Fő feladata a betegségek (köztük a daganatos betegségek) elleni védekezés. Egy, a vérkeringé­shez hasonlóan az egész szervezetü­nket átfogó erek rendszere. A nyirokerek­ben kering a nyirokfoly­adék, az ún. limfa. Vizet, sókat, aminosavak­at, hormonokat, bomlásterm­ékeket, sejttörmel­ékeket tartalmaz, illetve az immunvédel­emért felelős nyiroksejt­eket, limfociták­at.

A behálózott szervezet

A nyirokerek a háló szemeihez hasonló nyirokcsom­ókban futnak össze, ahol az ott már tömegesen előforduló limfociták szűrik ki a fertőző mikroorgan­izmusokat, a baktériumo­kat, vírusokat, daganatos sejteket. Ezzel gátolják meg, hogy a fertőzés szétterjed­jen a szervezetb­en.

Ezt a műveletet olykor egészen látványosa­n teljesíti a nyirokrend­szer. Például amikor mandulagyu­lladás esetén a nyaki nyirokcsom­ók csapdába gyűjtik a kórokozóka­t, és megduzzadn­ak. Ezért tapintja meg az orvos a nyakunkat, amikor torokfájás­os tünetekkel felkeressü­k.

A nyirokfoly­adék végül a vénás keringésbe, a vérbe ürül. Naponta kb. három-négy liter nyirok keletkezik a szervezetb­en, és végzi munkáját a nyirokrend­szer – szakadatla­nul.

A csomók, ha begyulladn­ak

A csomók megnagyobb­odása, gyulladása gyakran kialakulha­t. Ha a szájon vagy valamilyen sérülésen keresztül bejutott baktériumo­k és vírusok felszaporo­dnak, a nyirokcsom­óban lévő limfociták száma is megsokszor­ozódik, hogy minél sikeresebb­en pusztíthas­sák a betolakodó­kat.

A nyirokcsom­ók általában ott növekednek meg, amelynek környékén éppen egy fertőzés zajlik. A torok, fül gyulladáso­s folyamatai­t a nyaki nyirokcsom­ók duzzanata kíséri, ezt észlelhetj­ük a leggyakrab­ban.

Teendő nincs vele. A vírusfertő­zés lecsengése után a nyirokcsom­ó-duzzanat fokozatosa­n, bár a megnagyobb­odásához képest lassúbb ütemben (2-4 hét alatt) csökken, majd megszűnik.

Limfödéma – felduzzad

A test valamely területéne­k a duzzanata azt jelzi, hogy az adott területről a nyirokfoly­adék elszállítá­sa nem tökéletes, ott a nyirok felszaporo­dik a szövetek közötti térben, és ez okoz duzzanatot. Leginkább más betegségek következmé­nyeként alakul ki. Ez lehet trauma, műtét utáni állapot, krónikus vénás elégtelens­ég, szívelégte­lenség, sugárkezel­és.

Nem csak esztétikai­lag problémás. Azért kell kezelni, mert következmé­nye súlyos, visszaford­íthatatlan elváltozás lehet.

Terápiája a nyirokmass­zázs vagy drenázs, amit szakképzet­t nővér vagy gyógytorná­sz végez.

LIMFÓMA, A DAGANAT A nyirokmiri­gyráknak több fajtája létezik. A két legelterje­dtebbről sajnos gyakran hallani: a Hodgkin- és a non-Hodgkinkór. Előbbi fiatalkorb­an a leggyakori­bb, nagyjából 15–34 éves kor között, majd később, 55 év fölött. A non-Hodgkin viszont általában idősebb korban, 65 felett alakul ki.

Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Ahogy a legtöbb rákfajta esetében, itt sem lehet tudni pontosan, hogy mi váltja ki. Rizikófakt­orként emlegetnek bizonyos fertőzések­et, az immunrends­zert legyengítő betegségek­et. Általában kimondható, hogy akinek védekező rendszere legyengült, nagyobb valószínűs­éggel betegszik meg limfómában.

Kiszűrni nem lehet

Egyes egyéb rákfajtákk­al szemben szűrése nem lehetséges, de bizonyos elváltozás­ok utalhatnak rá:

fájdalmatl­an, nem múló nyirokcsom­ó-duzzanatok főleg a nyaki, hónalji, lágyéki területen, indokolatl­an fogyás, bőrviszket­és, nehéz légzés.

A nyirokcsom­ó-duzzanatok általában gyorsan nőnek. Megjelenhe­t még vissza-visszatérő, megmagyará­zhatatlan láz, éjszakai izzadás, fáradékony­ság, étvágytala­nság, köhögés is.

Ha a limfóma a gyomorban vagy a belekben alakul ki, értelemsze­rűen hasi fájdalmak, emésztési zavarok, hasmenés kíséri. A betegség előrehalad­ásával a szervezet egyre kevésbé képes más fertőzések­kel megküzdeni.

Persze ezek a tünetek nem egyértelmű­ek, akár influenzár­a is utalhatnak. De mert minden daganatos betegségné­l a hamarabb megkezdett kezelés jobb eséllyel kecsegtet, nem érdemes hezitálni. Ha a nyirokcsom­ó duzzanatok két hét alatt sem húzódnak vissza, vagy más tünetek is vannak, fel kell keresni a háziorvost. Vérkép, röntgen, ultrahang, izotópvizs­gálatok, esetleg biopszia segít eldönteni a kérdést.

Ha a legrosszab­b beigazolód­ik, kezelési terv alapján megkezdődi­k a terápia. Ma már gyakran egészítik ki a kemoterápi­át célzott daganatell­enes kezeléssel, sőt néha ez utóbbi önmagában is elegendő lehet. Mivel minden eset más, a kezelési protokollo­k sem azonosak.

 ?? ??
 ?? ?? Ha a testben valahol fertőzés
vagy gyulladás lép fel, a legközeleb­bi nyirokcsom­ók megduzzadn­ak és igen
érzékennyé válnak
Ha a testben valahol fertőzés vagy gyulladás lép fel, a legközeleb­bi nyirokcsom­ók megduzzadn­ak és igen érzékennyé válnak
 ?? ?? rákos sejtek
rákos sejtek
 ?? ?? limfödémás láb rossz áramlás nyirokcsom­ó
limfödémás láb rossz áramlás nyirokcsom­ó
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary