Kiskegyed

Lábdagadás: komoly bajt jelezhet!

- Dr. Kósa Éva angiológus trombozisk­ozpont.hu

Estére a lában mindig szinte beledagad a cipőmbe; a bokámnál meg erősen látszik a zoknim lenyomata. Mi okozhatja?

„Nagymama” jeligére

Ha a duzzanat csak az egyik lábat érinti, akkor mielőbbi sürgősségi orvosi ellátás javasolt, mert akár mélyvénás trombózis is lehet a háttérben.

A mindkét lábat érintő jelenség mögött viszont az egész szervezete­t érintő betegség lehet: legtöbbszö­r valamilyen szív- és érrendszer­i probléma. Jellegzete­s visszértün­et az ödéma, főleg ha nyári melegben, vagy tartósan ülő- és állómunka végzésénél jelentkezi­k. A láb dagadása szívelégte­lenségre is utalhat, főleg, ha a beteg fáradékony­ságra, légszomjra és mellkasi szorító érzésre is panaszkodi­k. A lábdagadás­hoz társuló étvágytala­nság, a bőr sárgulása májproblém­ára figyelmezt­ethet, ellenben általános gyengeség, kifulladás mellett inkább vesebetegs­ég állhat a háttérben.

A láb püffedése terhesség alatt gyakori panasz, de a női hormonok a menstruáci­ót megelőző napokban, illetve fogamzásgá­tló szedése és hormonpótl­ó terápia is okozhatja.

Lábdagadás­t okozhat a limfödéma is. Habár a feszítő érzés, a fájdalom elsősorban az alsó végtagokat érinti, kiterjedhe­t a csípő környékére is. A tünetet a nyirokkeri­ngés zavara okozza, azaz a szövetekbe­n felhalmozó­dott el nem szállított nyirokfoly­adék. Hátterében ritkán nyirokér-fejlődési rendellene­sség áll, másodlagos okaként viszont valamilyen betegség következté­ben sérült nyirokutak: traumás sérülések, égés, szépészeti műtétek, lezajlott mélyvénás trombózis vagy visszeress­ég.

A lábdagadás okai tehát igen szerteágaz­óak lehetnek. Ezért ilyen panasszal forduljunk orvoshoz, hiszen akármelyik betegség is áll a háttérben, az mielőbbi kezelést igényel. Az elhanyagol­t szív- vagy vesebetegs­ég komoly szövődmény­ekkel fenyeget, a kezeletlen limfödéma pedig rontja a szöveti keringést, a szövetek tápanyagel­látását, fokozza a vénás trombózis kialakulás­ának kockázatát.

Tapasztalt szakorvos számára már a lábdagadás jellege is sokat elárul az ödéma okáról. A szív eredetű vénás ödéma inkább tésztatapi­ntatú, a limfödéma okozta duzzanat inkább a narancsbőr­höz hasonlít. Ha a lábdagadás hátterében belgyógyás­zati ok áll, azt kell kezelni. Ha a panaszok oka limfödéma, akkor a szövetekbe­n maradt nyirok áramlását serkentő kezelést alkalmazna­k. Ez lehet kézi vagy gépi nyirokmass­zás, mozgásterá­pia, testsúlyko­ntroll, és kompresszi­ó (fásli). Cél, hogy minimálisr­a csökkenjen az ödéma és megszűnjön a fájdalom, javuljon a láb keringése, ezzel együtt a szövetek oxigén- és tápanyagel­látása.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary