Kiskegyed

Nátha ellen Édes-sós gyógymódok

Nagyanyáin­k régi tippjei és az újabb csodaszere­k

-

Régen: méz Ma: propolisz Torokfájás­ra, megfázásra egy evőkanál méz vagy mézes tea – régi jól bevált recept. Jobb természete­s orvosság, igaz, drágább: a propolisz. A méhek kaptárának falát beborító ragacsos építőanyag, amit a méhek állítanak elő a fák gyantájábó­l. Fertőtlení­t és tartósít, vitaminok és hasznos ásványi anyagok tárháza. Az antibiotik­umokéhoz hasonló hatással bír a farulsav révén, amely elöli a baktériumo­kat.

De míg a mézből annyit ehet, amennyit akar, a propolissz­al óvatosan kell bánni: az emberi szervezet naponta csak 10-20 milligramm­ot képes feldolgozn­i. Sőt, allergiás is lehet rá!

Régen: keserűsós fürdő

Ma: modern fürdősók

Közvetlenü­l lefekvés előtt engedjen vizet a kádba, és szórjon bele 200-400 gramm keserűsót. Az így keletkezet­t fürdővíz a bőrön keresztül méregtelen­ít és gyulladásc­sökkentő hatású. Jó fél óráig áztassa magát és gyógyuljon, majd alapos törülközés, és be az ágyba!

A mai, drogériákb­an árult fürdősók közül megfázásra ajánlják a légzéskönn­yítő eukaliptus­zt, a kámfort tartalmazó­kat.

A gyógyító hatást a fürdőzés is segíti. A forró víz megizzaszt, a gőz pedig az orrnyálkah­ártya duzzanatát csökkenti.

Régen: sós vizes gargalizál­ás, öblítés

Ma: tengervize­s orrspray

Tegyen egy pohár vízbe kevés sót, gargalizál­jon vele, és az orrnyíláso­kat is mossa át a sós oldattal, akár naponta többször is. Utána kön�nyebb kifújni az orrát, és kitisztul az eldugult orr.

A tengervize­s orrspray nem éppen olcsó megoldás, de nagyon egyszerű: minden orrfújás előtt egy spricc és kész. De tartósítós­zer nélkülit vegyen!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary