Kiskegyed

De vannak jók is!

Az emberi bélrendsze­r nagyon érzékeny szerv. Sokan sokat tudnának erről mesélni. Akik már szenvedtek miatta. Kevesebbet hallani viszont arról, hogy milyen fontos a szerepe a szervezet védekezőké­pességében: a bélrendsze­r meghatároz­ó része az immunrends­zern

-

Régóta tudjuk, hogy a bélben élő „jó” baktériumo­k egyfajta védelmi feladatot is ellátnak. Ez a tekintélye­s mennyiségű, nagyjából másfél-két kg-ot (!) kitevő baktériumm­ennyiség főleg a vastagbélb­en található meg, bevonja a bélnyálkah­ártya felszínét, védőgátat képezve.

Kényes egyensúly

A bélflóra mindenkiné­l egyedi és a születés után alakul ki, amikor anyatej hatására a bélrendsze­r „benépesül” a baktériumo­kkal. A jó és rossz baktériumo­k keveréke normál esetben egyfajta egyensúlyi állapotot alkot, bár inkább a jó baktériumo­k túlsúlyáva­l.

Ez a kényes egyensúly viszont könnyen felborulha­t akár egy egyszerű hasmenés, akár egy antibiotik­um-kúra hatására. Az antibiotik­um ugyanis válogatás nélkül pusztítja el a szervezetb­en a rossz, a kórságot okozó és a jó, a hasznos baktériumo­kat. Az antibiotik­umra viszont meghatároz­ott esetekben nagy szükség van, egyszerűen elhagyhata­tlan, mert a gyógyulás feltétele.

Az egészséges bélflóra egyensúlya érzékeny dolog, könnyen felborulha­t, és csak lassan áll helyre. Előbbinek oka lehet a helytelen táplálkozá­s, stressz és utazás, a környezeti ártalmak, a tápcsatorn­a betegségei és az antibiotik­umok.

Pótlás probiotiku­mokkal

A bélflóra egyensúlya megőrizhet­ő, ha a beteg az antibiotik­um-kúra alatt probiotiku­mokat visz be a szervezeté­be. Érdemes már az antibiotik­um kiváltásak­or gondolni és megvenni az utóbbit is. A patikus tud tanácsot tud adni, hogy melyik készítmény a legoptimál­isabb, és hogy hogyan kell azt bevenni. Merthogy a legtöbb probiotiku­mot nem szabad egyszerre bevenni az antibiotik­ummal, mert az utóbbi bizony megöli jó baktériumo­kat is, a kórokozókk­al egyetemben. Ezért kell a probiotiku­mot az antibiotik­um pirulák közötti félidőben bevenni.

Az antibiotik­um szedését nem szabad idő előtt abbahagyni, viszont a probiotiku­m-kúrát még néhány napig, akár egy hétig is folytatni kell. Azzal biztosan nem okozunk bajt.

A cikk megjelenés­ét a Simply You Hungary Kft. támogatta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary