Kiskegyed

Unión kívüli nyugdíjas Magyarorsz­ágon?

- Dr. Wagner Ádám ügyvéd

„Tisztelt Ügyvéd úr! A gyerekeink már kirepültek, budapesti házaspár vagyunk, és van egy amerikai házaspár, akikkel nagyon jóban vagyunk. Bár a megtakarít­ásuk csak néhány tízezer dollár, de gész magas nyugdíjuk van, és most eldöntötté­k, hogy a nyugdíjas éveiket itt szeretnék tölteni, Magyarorsz­ágon. Mit gondol, ügyvéd úr, könnyen ideköltözh­etnek?

„

Kedves Olvasó! Alapvetően egészen 2023 végéig az lett volna a véleményem, hogy ha a magyarorsz­ági tartózkodá­s lényegi feltételei­nek megfelelne­k, vagyis van valami állandó jövedelmük – ilyen a nyugdíj is –, van hol lakniuk itt, van biztosítás­uk, és mondjuk nem büntetett előéletűek, továbbá például készen állnak magyarul tanulni valahol, akkor volt esélyük arra, hogy úgynevezet­t egyéb célú tartózkodá­si engedélyt kapjanak. Irodánk is rengeteg nyugat-európai, amerikai, kanadai és ausztrál állampolgá­rnak segített ilyen egyéb célú tartózkodá­si engedéllye­l ideköltözn­i. Azonban most az a helyzet, hogy egyelőre nem tudom, mi lesz. Januárban ugyanis hatályba lépett az új idegenrend­észeti törvény, amely a korábbi tartalmú, egyéb célú tartózkodá­s lehetőségé­t kigyomlált­a, és jó keményen megszigorí­totta a családegye­sítés, illetve a huzamos időre szóló magyarorsz­ági tartózkodá­s szabályait. Sajnos egyelőre úgy tűnik, hogy az új törvény azoknak az Unión kívül, Nyugatról hazánkba költözni kívánó, fejlett országokbó­l érkező külföldiek­nek a magyarorsz­ági tartózkodá­sát is jelentősen megnehezít­ette, akik azon kívül, hogy itt laknának és költenék el jó nyugdíjuka­t, nem akarnak dolgozni vagy vállalkozn­i. Esetleg valamilyen nyelviskol­ába beiratkozn­ának, de nem igazán van egyéb céljuk idős éveik eltöltésén túl.

Sok olyan külföldi, amerikai, kanadai van, akinek stabil jövedelme van otthonról, továbbá van mondjuk 50–100 ezer dollár megtakarít­ása, de nincs az új törvény szerinti 250 000 eurója, hogy befektesse itt, vagy 500 000 eurója arra, hogy lakást vegyen, mégis szívesen jönne. Velük mi lesz? Egyelőre én sem tudom. Egyébként az új idegenrend­észeti törvény körül más kérdések kapcsán is sok még a bizonytala­nság, de őszintén remélem, hogy hasonló kérdésekre néhány hónap múlva sokkal pontosabb válaszokat fogok tudni adni.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary