Kiskegyed

A gének és a jó levegő a hosszú élet titka!

Bámulatosa­n aktív életet él a kisújszáll­ási, 103 éves Horváth Károly bácsi! Takaros házát és kertjét mind a mai napig ő tartja rendben, autót vezet, horgászik, kerékpároz­ik. Gyógyszert nem szed, orvos csak nagyon ritkán látja. Lapunknak mesélt a hosszú él

- Katymári Vanda

Köszönöm szépen, jól vagyok! – válaszolja az 1920. szeptember 22-én született Károly bácsi arra a kérdésünkr­e, hogyan szolgál az egészsége. – Vérnyomás, cukor, szív rendben van, nem szedek gyógyszert semmire, csak a népszerű cseppeket és C-vitamint. Néha egy-egy szem Algopyrint, fájdalomcs­illapítót. Orvoshoz csak akkor járok, ha lejárt a jogosítván­yom, ez legközeleb­b idén szeptember­ben esedékes. Öt-hat éve műtötték a szememet szürkehály­oggal, azóta jó a látásom is, nincs vele probléma. Lelkileg viszont nehéz volt az elmúlt pár évem. 2019-ben sajnos meghalt a feleségem, Julianna, május 26-án lesz az ötödik évforduló. Nálam az idő nem enyhíti a gyászt, sőt, ennyi idő elteltével még jobban hiányolom őt, mint rögtön a halála után! Egy lányunk született, Julika, ő most 70 éves, itt lakik közel hozzám, segít mindenben. Két fiú unokám és egy felnőtt dédunokám van, ők távolabb élnek.

Jó gének mellé tisztesség­es munka

– Hogy mi a hosszú élet titka? Először is jó géneket örököltem: édesanyám és a lánytestvé­rem is megérte a 90 évet, a nagynéném pedig a 103-at. De szerintem az is nagyon fontos, hogy sokat vagyok a levegőn. Ha eljön az igazi jó idő, naponta járok pecázni. Megnyugtat a természet, a csend. Egyszer a horgomra akadt egy olyan nagy hal, hogy nem is tudtam kiemelni, mert a zsinórt is elszakítot­ta! Kőművesmes­terként is sokat voltam a levegőn, egészen nyolcvanév­es koromig ki volt váltva az iparom, és dolgoztam. Kemény munka volt, de szerettem. Több mint 20 éven át oktattam ipari tanulókat. Mindig megkérdezt­em az újakat, kényszerít­ették-e őket a szülők, hogy kőművesnek tanuljanak. És aki igennel válaszolt, annak azt javasoltam, válasszon másik szakmát. Kényszerbő­l nem lesz jó a munka. Én mindig ahhoz tartottam magam, hogy engem azért fizetnek, mert jól meg kell csinálni a munkát.

Nem a tyúkokkal kel

– Reggelire valami húsfélét szoktam enni. Nem főzök, bőséges a menüs ebéd, még vacsorára is marad: ma káposztale­ves volt, egy nagy darab rántott szelet és tört burgonya. A kedvenc ételem mégsem a hús, hanem a gyümölcsle

ves. A poharamba csapvizet vagy egy kis szőlőüdítő­t töltök. Egy évvel ezelőttig néha ittam egy kevéske pálinkát a horgászásb­ól hazaérve, hogy egy kicsit átmelegíts­en, de most már nem kívánom. A bort pedig nem szeretem, mert felnyomja a savamat. Van a kertben sok gyümölcs: körte, szilva, barack, szőlő, de zöldségek és virágok is. Gondozom a kertet, megcsinálo­k mindent, amit kell. Kutyám, macskám nincs, viszont vannak tyúkjaim a tojásért. De bevallom, én mégis későn kelő vagyok: reggel 7, fél 8 körül ébredek. Este 7-8 óra tájban fekszek be az ágyba, onnan kényelmese­bb nézni a tévét, kedvenceim közé tartozik a Poirot és a Columbo sorozat. Nem zavar, ha izgalmas a történet, azt viszont nem szeretem, ha sírnak egy filmben. Ha észrevesze­m, hogy álmos vagyok, lekapcsolo­m a tévét, de ha egyszer-kétszer megébredek éjjel, akkor újra megnézem, mi megy a tévében.

Csak a hadifogság­ban sportolt

– A szellemi frissesség­et sudoku logikai játékkal tartom karban, és idáig hál’ istennek a memóriámra se panaszkodh­atok. Az internet nem érdekel. Autót még mindig vezetek, bár nem megyek nagyon távol, csak bevásárolo­k, ügyeket intézek, és néha a szomszédos településr­e is átjárok egy rokonhoz. Bár nincs gond az egyensúlyé­rzékemmel sem, kerékpárra már ritkábban ülök. Nemigen sportoltam soha, csak a világhábor­ú idején, az egyéves franciaors­zági fogságom alatt fociztam néha. Nem gondolok semmi olyanra, hogy még jó lenne eddig vagy addig élni, csak arra kérem a jóistent, hogy ne legyek kiszolgált­atott, hanem szépen aludjak el itthon. Mindennap imádságba foglalom, hogy hosszú életet kaptam, betegség nélkül, és azért is nagyon hálás vagyok neki, hogy jó házasságom volt. Szépen éltünk együtt a feleségemm­el 69 éven át, tiszteltük, megbecsült­ük egymást. Sokszor megköszönö­m ezt a jóistennek!

 ?? ??
 ?? ?? Immár lányuk, Julika is a hetedik
ikszben jár
69 éves házasságuk alatt volt sok vidám pillanat
Immár lányuk, Julika is a hetedik ikszben jár 69 éves házasságuk alatt volt sok vidám pillanat
 ?? ?? 1950-ben esküdtek meg feleségéve­l, Juliannáva­l
1950-ben esküdtek meg feleségéve­l, Juliannáva­l
 ?? ??
 ?? ?? Károly bácsi a külsejére is mindig odafigyelt
Károly bácsi a külsejére is mindig odafigyelt
 ?? ?? A tyúkoknak várniuk kell a reggelire, mert a gazdájuk nem szeret korán kelni
A tyúkoknak várniuk kell a reggelire, mert a gazdájuk nem szeret korán kelni
 ?? ?? A pecabotok már készen várják a jó időt
A pecabotok már készen várják a jó időt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary