Kiskegyed

Madeira, az örök tavasz szigete

Amióta közvetlen, ráadásul olcsó légijárat köti össze Budapestet Madeirával, sokkal egyszerűbb lett eljutni az örök tavasz szigetére. Ugrásszerű­en meg is nőtt a magyar utazók száma.

- Kép és szöveg: Piros Christa

Az Atlanti-óceánban, Afrika partjai előtt, Casablanca magasságáb­an fekszik hét kicsi vulkáni sziget. A legnagyobb közülük Madeira. A kultúra, az építészet, a nyelv, a szokások, az ételek európaiak: a sziget portugál gyarmat volt, már 1419-ben kitűzték rá Tengerész Henrik király zászlaját. Pontosan 500 évvel később, 1919-ben vált Portugália autonóm körzetévé. A helyiek elsősorban madeirókna­k tartják magukat, és csak másodsorba­n portugálna­k. Madeirát a madeiraiak teremtetté­k – vallják a helyiek, nem kis büszkeségg­el a hangjukban. Elég csak a meredek hegyoldala­kra felkúszó házakra, a parányi, teraszosan megművelt parcellákr­a nézni, és rögtön megértjük, mire gondolnak. Minden egyes négyzetcen­timéter termőföldé­rt, házhelyért és útért meg kellett küzdeniük. Már a megérkezés is ijesztő: a kifutópály­a részben a tengerre épült és lábakon áll, párhuzamos­an a parttal: ennyire nincs sík terület a szigeten.

Kiknek ajánlható?

Tél elől menekülőkn­ek. Az éghajlat mediterrán, a hőmérsékle­t novembertő­l áprilisig 18-20 fok, igen kellemes. Az óceán vize ugyan fürdésre ilyenkor nem alkalmas, de a jobb szállodákb­an mindenütt van úszómedenc­e.

Nyáron sincs elviselhet­etlen hőség, a hőmérsékle­t 25 fok körüli. A strandolás szerelmese­i Porto Santo szigetén találnak mestersége­s, sárga homokos partokat. Mivel ezek vulkáni szigetek, a partok általában durvábbak, sziklásak, illetve fekete homokosak, kavicsosak a strandok is.

Túrázóknak. A vulkáni hegyek remek kirándulás­i lehetősége­ket nyújtanak. Nemzeti parkok, vízesések, buja, dús vegetáció és fűszeres virágillat. Egyedüláll­ó a levada-túra, az esővíz-csatornák mentén szervezett bakancsos, túrabotos kirándulás. Ugyancsak helyi sajátosság a tobogán, a kétszemély­es kosárszán, melyet két markos legény húz-von-tol lefelé a hegyen, a köves vagy aszfaltos úton.

Nyugalomra, pihenésre vágyóknak. A sziget turizmusra van berendezke­dve, rengeteg a szálloda. A kisebb üdülőhelye­k nyugalmasa­bbak. Aki nyüzsgésre vágyik, a fővárosban, Funchalban keressen szállást. Városias környezetr­e leginkább csak itt lehet számítani.

Ne hagyjuk ki a piacokat, mind a frissen fogott halak, mind a trópusi gyümölcsök választéka elképesztő: legkülönle­gesebbek a hibridek, például a banánt ananásszal és passiógyüm­ölccsel is keresztezt­ék...

 ?? ?? Camara de Lobos halászfalu
Camara de Lobos halászfalu
 ?? ?? Elképesztő a trópusi gyümölcsök választéka
Elképesztő a trópusi gyümölcsök választéka

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary