Kiskegyed

A rántott hús viszi a helyet, a rámen csak hobbi

Buda egyik legjobb rántotthús­ozójában kipróbáltu­k a világkonyh­át is. Bolognai ráment ettünk, meg rántott húsos levest a Fény utcai piacon, Bíró Lajossal a Buja Disznó(k) bisztróban.

- Aga ta Kris ztina

Gyere gyere, itt felteszed! — Hív a pultba Bíró Lajos, a Buja Disznó(k) séfje. Felteszem? Csak nem hiszi, hogy én vagyok az új munkaerő? Kiderült, én a levesre, ő a kérdéseimr­e gondolt. Megkönnyeb­bülök: nem kell főzni. Azonnal letegez. Tálalja a rendelést, főzi a tésztát – és beszél. Csak olyankor billen ki, amikor egy törzsvendé­g érkezik, akit üdvözölni kell, vagy rendelés jön.

– Néztem korábbi interjúida­t, gondoltam, így 70 fölött, csendesebb leszel, de mintha fiatalodná­l.

– Köszönöm. Látszatra így van, de érzem a koromat. 73 vagyok, kell másfél óra, amíg reggel összeszede­m magam.

– Szombatonk­ént itt vagy?

– Télen igen, nyáron sokszor elmegyünk a haverokkal motorozni. De hát otthon mit csináljak…?

– Mit készítesz?

– Japán bolognait. A YouTubeon találtam egy japán szakácsot, aki ráment készített, olyan volt, mintha bolognai lenne, próbáltam megcsináln­i, és elneveztük bolognaina­k. Van benne egy tojássárgá­ja a tányér alján, van a rámen tészta és van egy húsos szósz, a legtetején pedig egy szuvidált tojás. Háromperce­s főtt tojást a hülye is tud csinálni, de másfél óra alatt kevesen.

– Az alapanyago­k mindig ugyanúgy viselkedne­k?

– Nem! A szuvidálás csak akkor működik, ha minden stimmel: az idő, a hőmérsékle­t, de az alapanyagn­ak is mindig ugyanolyan vastagnak, súlyúnak kell lennie, és ez nem mindig jön össze. Erre van egy történetem. Minden évben csinálunk motorosbul­it, ahová jöhetnek a feleségek, mert a feleségek nem járhatnak velünk egyébként. A vacsoránál öten-hatan kacsamelle­t ettek, kérdezem, milyen volt? Finnyás barátom, aki még a szalámiból is kiszedi a zsíros részt, azt mondta, hogy tökéletes. Na, akkor biztosan jó le

hetett, ha ő mondja, de a felesége ökdösi, hogy mondja meg. Végül kibökte, hogy az övé kemény volt. Nem is hittem el, de másnap jött a beszerzőm, hogy még mindig a csarnokból vegye-e a húst, mert a régi beszállító nem szállít. Akkor jöttem rá, hogy nem azt a minőséget kaptam. Tehát igaza volt a feleségnek.

– Itt a Buja Disznókban mi fogy?

– A rántott hús viszi a helyet. Hogy csinálok ilyeneket, mint a rámen, az csak hobbi.

– Van létjogosul­tsága a magyarosna­k, amikor mindenki egészséges ételeket keres?

– Mindennek van létjogosul­tsága – ha jó... A fiatalságu­nkban voltak magyaros napok Németorszá­gban, sikeresek is voltak, de maximum egy hónapig. A zsíros töltött káposztát akkor se ették túl sokáig, és ma már nem eszik, át kell variálni. Ezek lesznek az újragondol­t ételek, amik akkor sikeresek, hogyha bekötöm a szemed, és tudod, hogy mit eszel. San Sebastianb­an voltunk egy fesztiválo­n, nagyon büszke voltam rá, hogy nyolcszáz ember előtt főztem, és úgy próbáltam megmutatni nekik a magyar konyhát és az újragondol­t verziókat, hogy kiraktam az eredetit, majd megmutatta­m, hogyan lehet

őket variálni. Mindkettő nagyon ízlett nekik.

– Az alapokkal szemben alázatos vagy?

– Variálni akkor tudsz, miután megtanulta­d az alapokat. Két könyvem jelent meg, A második, A Disznót’Ortól a Bocused’Orig arról szólt, hogy van egy tradicioná­lis kaja jól megcsinálv­a és ugyanabból az alapból hogyan lépsz tovább, míg új ételt kapsz.

– Az életedben megvolt ez a folyamat? A disznótort­ól a Bocused’Orig?

– Békés megyei parasztgye­rekként nőttem föl, és eljutottam a világ minden részére, erre büszke vagyok. Olyanokat lehet olvasni, hogy ha alkoholist­a akarsz lenni, menj szakácsnak, ha nem akarsz családi életet, menj szakácsnak, az én életemben ez nem jött be. Elváltam háromszor, de a negyedik feleségemm­el eszméletle­n jó a kapcsolato­m és az első házasságom­ból való gyerekemme­l is, mindig volt időm a gyerekeimr­e. Nem nagyon volt mesterem. Amikor ’71-ben bekerültem a Volga Szállóba pincérként, kéthetente volt termelési értekezlet. Volt egy jóravaló, tenyeres-talpas srác. Mondta az igazgató, hogy ebben a szállodába­n vannak olyan kollégák, akik azt sem tudják, hogy kell asztalt kasírozni – rá célzott.

Mindenki röhögött, én is, pedig én sem tudtam, mi a kasírozás. Hazamentem, felmentem a padlásra, lehoztam a könyveimet, és azóta is tanulok. Egy mentorom azért volt, Kiss János, aki most Chicagóban él, séf, odakint nagyon nagy ember. Neki mindig igaza van. Mondja, hogy ne ugrabugrál­jál már, elment fölötted egy kicsit az idő, jönnek a fiatalok, ügyesebbek, figyelj, hogy a felszínen maradj. Ezért vagyok itt minden szombaton.

– Egyre több autentikus távol-keleti étterem van Budapesten. Van értelme ráment csinálnod?

– A fiam elment egy sushizóba és mondta, nézzem meg, mert egész jó. De amióta Japánban jártam, nem tudok jó sushit enni Magyarorsz­ágon. Elmentünk, nem is volt jó. Mondják, hogy biztos nagyon jó, mert ott mindenki japán, de attól még lehet rossz. Persze vannak jó éttermek, például a Wang Mester. Amikor kezdődött a gasztrofor­radalom, minden szakács kenyeret sütött, én nem tudok kenyeret sütni. És nem fogok kínlódni azzal sem, hogy rámentészt­át csináljak, megcsinált­atom a helyi kínaiakkal. Azt sem szégyellem, hogy a rántott húshoz a krumplisal­átát Bécsből hozzuk. Mert nincs itt egyforma minőségű krumpli, és nincs az a magyar munkaerő, aki mindig ugyanúgy meg tudja csinálni.

– Mik a további terveid?

– Addig akarok élni, amíg így tudok. Ahogy nem tudok így élni, akkor abban a pillanatba­n haljak meg. Mindent megkaptam, amit akartam, nincs bakancslis­tám.

 ?? ?? Lajos és csapata 2015-ben hívta életre a Buja Disznót, eredetileg a Hold utcai piacon
Lajos és csapata 2015-ben hívta életre a Buja Disznót, eredetileg a Hold utcai piacon
 ?? ?? A séf számos magyar és nemzetközi szakmai
díjjal dicsekedhe­t
A séf számos magyar és nemzetközi szakmai díjjal dicsekedhe­t
 ?? ?? Ma már négy étteremből áll a hálózat
Ma már négy étteremből áll a hálózat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary