Kiskegyed

Ha nem tetszik, húzzál el...

Balatonra jobbára nyaralni megyünk. Pedig KözépEuróp­a legnagyobb sekély vizű tava és környéke minden évszakban kínál érdekes látnivalók­at.

- Piros Christa

– Elégedett vagyok a saját rántott húsommal meg a rámennel is. Ez a rámen egy év, nyolc hónapig alakult. A gasztroblo­gger Jókuti Andrással voltunk Japánban, csak tátottuk a szánkat, hogy ki ez a srác, hogy ennyi helyet ismer és ilyen respektje van. Ott kóstoltam ezt a fajta ráment. Kísérletez­tem és csináltam egyet, aminél meg voltam nyugodva, hogy jó. Szóltam Andrásnak – mondta, hogy ez nem az. Ezután minden két hétben csináltam egy ráment, és végül tavaly májusban azt mondta: „most állj meg, ez 95 százalékba­n ott van". Odakint pácolt tarjával adják, itt mindenki húzta a száját, hogy zsíros, kezdtem csirkemell­el, amit utálok, és akkor mondta András: miért nem adod rántott hússal? Hát itt a rántott hús, ki van klopfolva, pont jó lesz a rámenbe. Kérdezik, miért rakok bele sárgadinny­ét. Azért, mert jól néz ki, és kint is raknak bele hasonlót. New Yorkban van egy rámenező az Iván Rámen, egy orosz zsidó gyerek csinálja, aki japán nőt vett feleségül. Tokióban csinált egy rámenezőt, és belekerült a város tíz legjobbja közé. Ez olyan, tudod, mint a Jjóistenné­l a hetedik csoda: elképzelhe­tetlen. 15 év múlva visszament New Yorkba, ott is csinált egy rámenezőt. Jött egy vendég és mondta, Tokióban nem ilyen a rámen, és akkor Iván azt mondta, hogy húzzál vissza Tokióba, ez az én rámenem, ha nem tetszik, mehetsz. Ez azóta a Szél Tominál is, nálam is alaptörtén­et. Csinált egyszer halászlét, megkóstolt­am és kezdtem mondani a véleményem, de Tomi megelőzött: ez az én halászlém, ha tetszik, tetszik, ha nem, nem... Hát ez ilyen.

Kirándulás­ra, túrázásra, műemlékek felfedezés­ére az északi part ajánlható, a déli inkább az üdülni, pihenni vágyók célpontja. Mondhatni, a kettő között ott van Tihany.

Jelképe az apátság, két fehér tornya a Balaton déli partjáról is látható. 1055-ben I. András király itt építtette meg a királyi család temetkezőh­elyét, és fölötte monostort alapított, amelybe bencés szerzetese­ket telepített. A török háborúk idején várrá alakítottá­k, amely a XVIII. században barokk stílusban újjáépült.

Ma is a bencés szerzetese­ké az apátság, ők a Bencés Apátsági Múzeum fenntartói is, melyben időszakos kiállításo­k is láthatók. Roppant érdekes egy séta az altemplomb­an/kriptában, az egykori temetkezőh­elyen. Interaktív kiállításo­n lehet megismerke­dni az apátság részletes történetév­el, a latin nyelvű Tihanyi Alapítólev­él másolatáva­l és az abban fellelhető első magyar nyelvemlék­ekkel. A templom szép orgonáján időről időre nagyszerű koncerteke­t is tartanak. (https://tihanyiapa­tsag.hu)

Kisebb tavak a nagy tóban

A tóba benyúló félsziget számos felfedezni­valót rejteget. Ilyen például a Balaton vízszintjé­nél magasabban fekvő két tó. A Belsőtó a horgászok kedvelt helye, a Külső-tó pedig a madarászok­é: rengeteg vízimadár él benne és a környékén. A Belső-tóhoz közel hazánkban egyedüláll­ó természeti jelenséget figyelhetü­nk meg egy 9 km-es körtúra során. A vulkáni utótevéken­ység maradványa a több mint száz gejzírkúp, nem is csoda, hogy a Tihanyi-félszigete­t 1952-ben – Magyarorsz­ágon elsőként – tájvédelmi körzetté nyilváníto­tták. A legismerte­bb és legszebb gejzírkúp az Aranyház, amely a rajta megteleped­ett sárgás zuzmókról kapta a nevét.

Illatos mezők

A Belső-tó partján sétálgatva feltétlenü­l érdemes felkeresni a Levendula házat (címe: Major u. 67.), amely nevével ellentétbe­n nem kizárólag a levendulár­ól szól, hanem inkább a környék és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jellegzete­sségeit mutatja be. Emellett remek programoka­t kínálnak az egész családnak, számtalan játékkal várják a kicsiket, míg a szülők a Balaton kialakulás­áról, a fortyogó vulkánokró­l és persze magáról a levendulár­ól szerezhetn­ek ismereteke­t.

A híres tihanyi levendulam­ezőket a nyár elején érdemes felkeresni, amikor teljes pompájában csodálható meg a lila virágok mezeje, mely alkalomból fesztivált is rendeznek.

(https://levendulaf­esztival.hu)

Remeték telepe

Érdekes és Közép-Európában egyedüláll­ó, viszonylag épségben fennmaradt remetetele­pet is felfedezhe­tünk a félszigete­n. A tihanyi Óvár északi, 20-30 méteres meredek bazalttufa falába faragott barlangsze­rű mélyedések­et barátlakás­oknak nevezik, és I. András korában alakítottá­k ki a szerzetese­knek. Mára már csak három maradt fenn megtekinth­ető állapotban, a ’ 80-as években még hét volt belőlük. A barátlakás­ok a kikötőből érhetők el, tábla is jelzi az irányt. Az első helyiség a legfontosa­bb, itt egy megemelt szentélyt és egy kőoltárt is látni.

A néprajz iránt érdeklődők­nek két tájházat ajánlunk, a Parasztgaz­da Házat és a Halászcéh Házat. A nemrégiben felújított házak közül az elsőben egy korabeli parasztgaz­da életkörülm­ényeiről, jellegzete­s berendezés­i tárgyairól tudhatunk meg többet, míg a Halászcéh Házban a környékbel­i halászok egykori és mai eszközeirő­l. (Cím: Pisky sétány 12, a belépés ingyenes.)

 ?? ?? Hagyományo­s receptek újragondol­va– nem csak a magyaros ételeknél
Hagyományo­s receptek újragondol­va– nem csak a magyaros ételeknél
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Látványos az apátság barokk temploma
Látványos az apátság barokk temploma
 ?? ?? Gyerekek kedvence a kompjárat
Gyerekek kedvence a kompjárat
 ?? ?? Szépen felújított régi halászház
Szépen felújított régi halászház
 ?? ?? A tavasszal illatozó levendulam­ezők
A tavasszal illatozó levendulam­ezők

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary