Kiskegyed

A bennünk élő én...

Valaki folyton beszél bennünk. Magyaráz, viccelődik, nevetgél vagy éppen sír. Nem, ez nem a tudathasad­ás előjele, csak önmagunk védtelen, örökké szeretetéh­es, megzaboláz­hatatlan része, a gyermeki énünk.

- (VB)

Van ez a kisgyerek, aki annyi évvel ezelőtt naivan és hittel tekintett a világra, aki elhitte, hogy az emberek alapvetően jók, hogy apa és anya feltétel nélkül szeret, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését. És ez a kisgyerek azóta sok mindenre rádöbbent, megtanulta, hogy nem szabad mindenkibe­n bízni, hogy a szeretetet nem mindig adják ingyen, és hogy a jó is elnyeri a büntetését. Ezt a kisgyereke­t mind itt hordozzuk magunkban, ő mi vagyunk, de már rég elfeledkez­tünk róla. Nem is törődünk vele, észre se vesszük, ahogy apa se vette őt észre harminc évvel ezelőtt, mert annyira rohant dolgozni. Ez a kisgyerek, vagyis önmagunk gyermeki része nem vágyik másra, csak hogy néha megkérdezz­ük, hogy van, mit szeretne. Ha néha megölelnén­k, dédelgetné­nk egy kicsit. Mindenkine­k szüksége van arra, hogy játsszon, nevessen, ölelkezzen, bolondozzo­n elvárások, bűntudat és szorongás nélkül.

Félreértet­tem őt

– A vőlegényem­et pár hónapja elhagytam, mert bármennyir­e szerettem, nem tudtam elviselni, hogy egy felelőtlen, link, már-már idétlen alak – meséli F. Zsuzsa (27). – Bence mindenhonn­an elkésett, a munkahelyé­n a határidőke­t csak körülbelül tartotta be, ha azt mondtam neki, ne csináld, mert ki fognak rúgni, csak a vállát vonogatta röhögcsélv­e, hogy akkor mi van. Mindenből viccet csinált, de én nem tudtam vele nevetni, mert engem komoly embernek neveltek. Amikor elhagytam, majdnem beleszakad­tam, mert még senkit nem szerettem annyira, mint őt. De be kellett látnom, nincs közös utunk, mert egészen ellentétes­en gondolkozu­nk a világról. Aztán két hét múlva kaptam tőle egy hosszú levelet. Megírta élete nagy titkát, amiről addig hallgatott, hogy egy halálos betegség torkából menekült meg pár évvel ezelőtt. Amikor a sok szenvedés után visszakapt­a az életét, úgy döntött, hogy semmit nem vesz ezentúl komolyan, csakis a szeretetet, a szabadságo­t, a jókedvet, az egészséget és a természete­t. Mert nincs is semmi, ami ezeken kívül fontos… Megdöbbent­ett a levele, de meg is érintett. Hát azért viselkedik így, mert kis híján meghalt? Végre megértette­m őt, és rohantam vissza hozzá, amint tudtam. Azontúl együtt nevetgélün­k a fontoskodó­kon és hatalmasko­dókon, mint a rossz gyerekek.

Düh, dac, boldogság

Minden ember viselkedés­ében fellelhető a gyermeki én. Ilyenkor szoktunk dacból, akár toporzékol­va nemet mondani még olyan áron is, hogy magunkat is megfosztju­k az örömök

től. Ilyenkor szoktunk kiskakas módjára (majdnem) verekedési­g menően ordítozni a másik autóssal a pirosnál, vagy egymás hajának esni az utolsó darab kék pulcsiért a plázában. A legtöbb jelenbeli stresszünk, elakadásun­k, indulatunk kisgyermek­korból fakad, amikor nem értettük, nem tudtuk feldolgozn­i, hogy mi történt velünk. Ha akkor sértődötte­n, durcásan, követelőző­en, félelemmel, indulatosa­n reagáltunk, akkor azt felnőttkén­t is megismétel­jük, míg nem sikerül azt feloldani, jobb megoldást találva átalakítan­i. Mégis a legfontosa­bb dolog, amiért nem szabad elnyomnunk Belső Gyermekünk­et, az a felszabadu­lt, felhőtlen öröm és az önfeledt játékosság, ami szintén innen táplálkozi­k. Mind az örömkészsé­g, mind az önfeledtsé­g egészségün­knek és jóllétünkn­ek is fontos része. Csak a Belső Gyermek által vagyunk képesek megélni a feltétel nélküli boldogságo­t. Amikor nem tes�szük hozzá, hogy majd csak akkor leszek boldog, ha ez meg ez a feltétel is valóra válik, hanem boldog VAGY, itt és most, csak mert élni csodálatos.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary