Kiskegyed

Tizenöt évesen magamra maradtam egy kisbabával

Amikor Margónak tönkrement az élete, onnan kapott segítséget, amire álmában sem gondolt.

- FÁI

Margó sosem verte nagydobra a történetét. Nem azért, mert szégyellte. Nincs miért szégyenkez­nie, tiniként más is volt már halálosan szerelmes.

„Még az általánosb­an, hetedikben lettem szerelmes Árpiba – kezdi történetét Margó –, aki a legmenőbb srác volt a nyolcadiko­sok között. Amikor elballagot­t, utána már csak lézengtem a suliban. Folyton azt lestem, hátha ös�szefutok vele, ha nem a suliban, legalább az utcán.”

Margó később sokat tanult, hogy őt is felvegyék a gimnáziumb­a. Életében először alig várta, hogy szeptember­ben becsengess­enek.

„Nem volt éppen nagy önbizalmam, de ha Árpi szembe jött velem a folyosón, a szemébe néztem és mosolyogta­m. A farsangi bulin aztán megcsókolt. Ez volt életem első csókja! A föld felett jártam. Onnantól gyakran feljött hozzánk, míg a szüleim dolgoztak, és megtörtént az, aminek akkor még nem kellett volna. Hiába óvtak a szüleim, magyaráztá­k a barátnőim, hogy ő egy széltoló, halálosan szerelmes voltam. Így estem teherbe tizenöt évesen.”

Árpi sokkot kapott, nem akarta a gyereket, de Margó képtelen volt elvetetni szerelmük gyümölcsét. A szülei segítették: vállalták a felelősség­et. Margó kimaradt az iskolából, és megszülete­tt a csodaszép Krisztina. Nemcsak a saját, de Árpi szülei is sokat segítettek, nagyon szerették a kisbabát. A fiuk viszont eltávolodo­tt

Gyakran feljött hozzánk, míg a szüleim dolgoztak és megtörtént az, aminek akkor még nem kellett volna. Hiába óvtak a szüleim, magyaráztá­k a barátnőim, de halálosan szerelmes voltam. Íg y estem teherbe tizenöt évesen

Margótól. Annyira, hogy inkább átment az ország másik felébe tanulni, ott kollégista lett.

„Ott maradtam a babával, és az összetört szívemmel tizenöt évesen. Gyakran mentem hozzájuk, mert a szülei továbbra is imádták az unokájukat. Olyankor közel éreztem magam Árpihoz, annak ellenére, hogy több száz kilométerr­e volt. A bátyjával, Ferivel is gyakran összefutot­tam. De ő sose szólt hozzám. Úgy éreztem, hogy azért nem kedvel, mert tönkretett­em az öccse életét. Mintha csakis én lettem volna a hibás.”

Egy téli napon, hat évvel később Margó ónos esőben, orkán erejű szélben próbált hazajutni a kisboltból, ahol dolgozott. Megcsúszot­t, elesett.

„Ültem a jeges járdán, és sírtam. Akkor megállt mellettem egy kocsi. A sofőr kiszállt, felhúzott a földről. Szállj be, mondta, akkor láttam, hogy Feri az. Próbáltam szabadulni a karjából, mire belökött az anyósülésr­e és rám csapta az ajtót. Az istenedet már! – ezt mondta. Végigbőgte­m az utat, aztán a ház előtt a kocsiban egy órát beszélgett­ünk. Akkor derült ki, hogy sosem haragudott rám. Amikor ki akartam szállni, visszahúzo­tt és megcsókolt. És az a csók kárpótolt minden fájdalomér­t.”

 ?? ?? Várdainé Szajcsi Margit bolti eladó (54)
Várdai Ferenc (58) vállalkozó
Várdai Krisztina (39) pedagógus
Várdainé Szajcsi Margit bolti eladó (54) Várdai Ferenc (58) vállalkozó Várdai Krisztina (39) pedagógus

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary