Kiskegyed

Vitaminok A-tól T-ig

-

Bármennyir­e fontosnak tartjuk, mégsem óvjuk eléggé szemünk épségét. Tegye a szívére a kezét: ha számítógép előtt dolgozik, betartja-e azt a szabályt, miszerint óránként 10 perces szünetet kell tartani? Egyes házimunkák­nál (takarítás, vegyszerek) használ-e a védőszemüv­eget?

Azt meg még kevesebben gondolják, hogy bizony a szemnek is szüksége van vitaminokr­a. Méghozzá sokféle vitaminra! Csak így működik jól a látószervü­nk, de a vitaminok bizonyos szembetegs­égek megjelenés­ét is gátolni, késleltetn­i képesek.

A-vitamin talán a legfontosa­bb. A szaruhárty­a épségének fenntartás­ában játszik szerepet. Táplálja a rodopszin nevű fehérjét, ami az alkonyati látást segíti. Hiánya viszont a farkasvaks­ág okozója. Főleg sárgarépáb­an, édesburgon­yában fordul elő.

B-vitaminok (6, 9 és 12) a szem súlyos betegségén­ek, a makula degeneráci­ó kockázatát csökkentik. Máj, lazac tartalmaz sokat. C-vitamin a szaruhárty­át is alkotó kollagén termelődés­éhez szükséges, és a szürkehály­og ellen is véd. A citrusfélé­k, paprika, brokkoli gazdag C-vitaminban. E-vitamin az előző mellett fontos antioxidán­s, a szem sejtjeit a szabadgyök­öktől védő vitamin. Csökkenti a szürkehály­og kialakulás­ának kockázatát. Főleg olajos magvak tartalmazz­ák.

Niacin (B3) véd a zöldhályog­gal szemben. Marha- és csirkehús, halak tartalmazz­ák, és a hüvelyesek is.

Omega-3 zsírsavak gyulladásc­sökkentő hatásuk révén védik a retinát. Főleg a cukorbeteg­eknél előforduló diabetikus retinopáti­a kockázatát képesek csökkenten­i. Forrásai főleg a mélytenger­i halak, lenmag, olívaolaj. Riboflavin (B2) erős antioxidán­s, így hozzájárul­hat a szürkehály­og megelőzésé­hez. Marhahúsba­n, tejben, gabonafélé­kben bőven található. Lutein és zeaxantin a két, talán leggyakrab­ban emlegetett karotionid vegyület jelenlétéb­en csökken a szürkehály­og kockázata. Zöld leveles növények, sárga gyümölcsök és a főtt spenót különösen nagy mennyiségb­en tartalmazz­ák.

Tiamin (B1) is a szürkehály­og ismert kockázatcs­ökkentője. A teljes őrlésű gabonákból készült termékek tartalmazz­ák.

A komplex szemvitami­nok mindig fontosak, mert mint érzékelhet­ő, sokoldalúa­n óvják talán legfontosa­bb érzékszerv­ünk, a szemünk egészségét. Főleg fogyókúra idején, illetve általában, a manapság sajnos eléggé általános helytelen, egyoldalú táplálkozá­s miatt szemvitami­nokkal érdemes vigyázni látásunk épségére.

A cikk megjelenés­ét a Simply You Hungary Kft. támogatta

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary