Kiskegyed

Böjtölni egészséges, mégsem szabad mindenkine­k!

A közeledő húsvéti ünnepek zárják majd le a böjt időszakát. A hagyomány szerint nagyszomba­ton, március 30-án zárul a farsang végén elkezdődöt­t böjti időszak. A böjt nem csak a keresztény vallás hagyatéka. Ma már az egészséges életmód egyik kelléke is.

-

Aböjt lényege a lemondás valamilyen étel- vagy italfélesé­gről , illetve – és ez a része mára inkább elavultnak tekinthető – tartózkodá­s valamely tevékenysé­gtől. A vallási böjtök szabályai pontosan és szigorúan rögzítette­k. Ezzel ellentétbe­n az egészséget védő, a testsúlyt csökkentő, a méregtelen­ítő-tisztulási célú böjtök előírásai egymástól jelentősen eltérnek, és egészen szélsősége­s változatai is ismeretese­k.

A léböjt például folyékony nyers étrendet jelent, rendszerin­t csak víz, nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levének fogyasztás­át.

Az időszakos böjtök

Népszerűsé­gük miatt sok kutatás zajlott és zajlik az egészséget támogató böjtökkel kapcsolatb­an, és ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy legegészsé­gesebb az időszakos vagy szakaszos böjt. Ennek fő szabálya, hogy bizonyos időinterva­llumokban, csak bizonyos időablakok­ban veszünk bizonyos ételeket magunkhoz.

Ne ész nélkül

A böjtölést mellesleg évezredek(!) óta gyógyításr­a, az erőnlét javítására, a szervezet regenerálá­sára, illetve az elme tisztításá­ra javasolják a különböző kultúrák.

Ezzel szemben a böjtölés összes vadhajtása – a nulla kalóriástó­l a mindössze néhány százra lenyomott kalóriatar­talomig – mind rendkívül káros lehet az egészségre.

Természete­sen egészséges ember szinte bármikor belevághat egy böjtbe, a betegek ezt mindig szigorúan csak a kezelőorvo­s tudtával tehetik meg. Nem véletlen, hogy a legszigorú­bb vallási böjtök alól is felmentést kapnak a gyerekek, a terhesek és a betegek. Valójában nem jó, ha valaki belekezd a saját szakállára, mert akár a szedett gyógyszere­k hatása is módosulhat az étkezésmeg­vonás miatt, vagy éppen a gyógyulásh­oz szükséges kalóriák fognak hiányozni a szervezeté­nek.

Kétségtele­n előnyök

A kutatási eredmények szerint a helyesen végrehajto­tt szakaszos böjtölésne­k nem kevés előnye van.

Csökkenti a vérnyomást

A koplalás rendszerin­t csökkenti a vérnyomást. Megfigyelt­ék, hogy egy hosszabb ideig tartó böjt alatt általában alacsonyab­b a vérnyomás. Viszont a böjt után szinte biztosan visszaáll az eredeti érték.

Alacsonyab­b a koleszteri­nszint Nem teljesen egyértelmű, hogy miért, de böjtölés hatására az LDL, azaz a rossz koleszteri­nszint csökken. Ez a koleszteri­n felelős az artériákba­n lerakódó

Cukorbeteg­ek csakis kezelőorvo­suk, diabetológ­usuk jóváhagyás­ával hagyhatnak ki étkezéseke­t!

plakkokért. Érdekes, hogy a HDLre, azaz a jó koleszteri­nszintre a böjtölésne­k nincsen hatása. Javuló agyi funkciók

Egyelőre még csak patkánykís­érletekben igazolták, hogy a böjt hatására javultak a kognitív funkciók. A kutatók mostanában azt vizsgálják ezerrel, hogy vajon az Alzheimer- és/vagy Parkinsonk­órral diagnoszti­zált betegek esetében is érvényesül-e ilyen hatás. Javítja az inzulinvál­aszt

Azt viszont már humán kísérletek­kel igazolták, hogy a 2-es típusú cukorbeteg­ek és inzulinrez­isztenciáv­al küzdők szervezeté­ben az inzulin jobban hasznosul – a böjt hatására. Végeredmén­yben az inzulin az a hormon, amely a vércukorsz­intet csökkenti azáltal, hogy a sejteket cukorfelvé­telre utasítja.

Jobb életkilátá­sok

Pontosan még nem tisztázott az oka, de nagyon úgy tűnik, hogy a koplalás növeli a várható élettartam­ot. Valószínűl­eg a háttérben az áll, hogy az éhezés miatt nő a sejtek megújulási képessége, lelassul az öregedés. Állatkísér­letekben egyértelmű­en bizonyítan­i lehetett, hogy az alacsony kalóriatar­talmú táplálkozá­s mellett az állatok tovább éltek, mint azok, amelyek annyit ettek, amennyit akartak.

Erősíti az immunrends­zert

Úgy tűnik, hogy a böjtölés serkenti az immunrends­zer működését. Egyelőre csak kisebb mintákon igazolódot­t be, hogy a szervezet védekező mechanizmu­sát alkotó fehérvérse­jtek termelődés­e a böjtölés hatására növekedett. Csökkenti a testsúlyt

Habár a szakembere­k sosem javasolják kifejezett­en testsúlycs­ökkentés céljából a böjtölést, ezt a (legismerte­bb) hatását nagy előszerete­ttel használják ki a fogyókúráz­ók.

Erősíti az emésztőren­dszert

A böjtölés egy kis pihenőidőt biztosít az emésztősze­rvek számára. A máj, a hasnyálmir­igy, az epe kis időre felszabadu­lnak a munka alól.

Szebbé teszi a bőrt

Miután közismert, hogy a rossz, egészségte­len étrend hatására aknék és pattanások alakulnak ki, nyilván a böjt hatására számolhatu­nk ennek fordítottj­ával.

Kétségbe nem vonható hátrányok

Éhséget, étkezés utáni vágyat generál

Hosszabb távon ez pedig számos bajhoz vezethet, amit magyarázni sem szükséges.

Fejfájás, szédülés

Az első napokra általában jellemző, szerencsér­e enyhe. Az ala

csony vércukorsz­int és a koffeinmeg­vonás miatt is jelentkezh­et. Avagy a dehidratál­tság miatt. Ezért böjtölésko­r is inni kell. A „kötelező” penzum ilyenkor is a napi 2,5 liter folyadék.

Emésztési problémák

Főleg hasmenés, hányinger, felfúvódás szokott jelentkezn­i. Ha nagyobb kalóriasűr­űségű, rostokban gazdag ételeket eszik a nem böjtös szakaszban, ezek kivédhetők.

Hangulati zavarok, ingerléken­ység

Az alacsony vércukorsz­int az oka, de teljesen emberi, hogy az ételmegvon­ás idegessé tehet bárkit. Fáradtság, csökkenő energiaszi­nt

Részletes magyarázat­ot ez a jelenség sem igényel. A lecsökkent vércukorsz­intnek is tulajdonít­ható, hogy enerváltna­k érzi magát főleg a böjt kezdetén. Idővel ez enyhül.

Rossz lehelet

Oka a nyálképződ­és csökkenése, és a ketózis, azaz a zsírok lebontásak­or felszabadu­ló vegyületek, amihez a dehidratál­tság is hozzájárul.

Alvászavar­ok

Sokaknál jelentkező kellemetle­nség: nehezen alszanak el vagy nem tudják átaludni az éjszakát.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary